- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Ахметов та Григоришин через суд ділили електромережі Запорізької області

Опублікував Editor 08.07.2013 @ 07:11 в Новини | 3 Comments

Компанії з групи Рината Ахметова ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» не вдалося відсудити у ВАТ «Запоріжжяобленерго» силове обладнання Запорізьких високовольтних електричних мереж. Про це свідчить відповідне рішення [1] Запорізького господарського суду.

Позивачем виступило ВАТ «Запоріжжяобленерго», відреагувавши таким чином на звернення «ДТЕК Дніпроенерго» з вимогою передати майно.

Як стверджувало в ході судового засідання «ДТЕК Дніпроенерго», «Запоріжжяобленерго» не має правовстановлюючих документів, які б беззаперечно свідчили про передачу до статутного фонду ДАЕК «Запоріжжяобленерго», правонаступником якого є однойменне ВАТ, спірного майна, тож воно включено на баланс «Запоріжжяобленерго» помилково  та мало належати ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго».

Суд вияснив, що нинішнє «Запоріжжяобленерго» утворене в 1995 році відповідно до наказу Міністерства  енергетики та електрифікації України, на виконання указу президента [2] про реформування галузі  та утворення Державної акціонерної енергопостачальної компанії «Запоріжжяобленерго» на базі виробничого енергетичного об’єднання «Дніпроенерго», яке припиняє свою діяльність.

В 2000 році, ДАЕК «Запоріжжяобленерго», рішенням акціонерів, перетворилася у відкрите акціонерне товариство.

Суд запросив відповідну документацію у Фонду державного майна, який підтвердив передачу спірного майна на баланс ДАЕК «Запоріжжяобленерго» при утворенні, правонаступником якого є ВАТ «Запоріжжяобленерго».

Також представники «Запоріжжяобленерго» наголошували, що факт включення силового обладнання запорізьких високовольтних електричних мереж до майна ДАЕК «Запоріжжяобленерго» підтверджується інвентарними картками та іншими документами бухгалтерського обліку.

З огляду на це, суд задовольнив позов ВАТ “Запоріжжяобленерго”, визнавши за ним права на спірне майно та стягнув з «ДТЕК Дніпроенерго» 69 тисяч судового збору.

Повний перелік спірного майна, яке включає склади, приміщення та електротехнічне обладнання підстанцій, безпосередньо електромережі по області, можна подивитися в рішенні суду [1].

Зазначимо, за інформацією видання “Наші гроші [3]“, 60% акцій ВАТ “Запоріжжяобленерго” належить державі, решту акцій контролюють кіпрські офшори Bikontia Enterprises Limited та Lex Perfecta Limited Костянтина Григоришина та Ігоря Коломойського. Зараз Фонд держмайна готується до приватизації [4] державної частки компанії.

В свою чергу, в ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» належить державі 25%. У власності Ахметівської DTEK Holdings Limited знаходиться 68% акцій публічного товариства.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2013/07/08/ahmetov-ta-hryhoryshyn-cherez-sud-dilyly-elektromerezhi-zaporizkoji-oblasti/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/32183054

[2] указу президента: http://pravo.ligazakon.ua/document/view/U282_95?edition=1995_04_04

[3] Наші гроші: http://nashigroshi.org/2012/10/04/zaporizhzhyaoblenerho-znovu-vzyalo-kredyt-na-kasovyj-rozryv-teper-u-tihipka/

[4] готується до приватизації: http://www.epravda.com.ua/news/2013/05/7/373845/

[5] На гарні парки і фонтани в Запоріжжі дали майже п’ять мільйонів : http://zp.nashigroshi.org/2015/03/24/na-harni-parky-i-fontany-v-zaporizhzhi-daly-majzhe-pyat-miljoniv/

[6] “Укроборонпром” через суд забирає в банкрутуючого “Радіоприладу” більше 20 мільйонів позики : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/09/ukroboronprom-cherez-sud-zabyraje-v-bankrutuyuchoho-radiopryladu-bilshe-20-miljoniv-pozyky/

[7] Вихваляючись захистом держкоштів прокуратура делікатно промовчала про звільнення від криміналу фігуранта справи : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/29/vyhvalyayuchys-zahystom-derzhkoshtiv-prokuratura-delikatno-promovchala-pro-zvilnennya-vid-kryminalu-fihuranta-spravy/

[8] Партнерські фірми розіграли 9 мільйонів від ОДА на реконструкцію районної лікарні : http://zp.nashigroshi.org/2015/07/16/partnerski-firmy-rozihraly-9-miljoniv-vid-oda-na-rekonstruktsiyu-rajonnoji-likarni/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.