- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

«Запоріжприладу» не вдалося списати 10-річний борг перед СП Сабашука та міськради

Опублікував Editor 05.09.2013 @ 15:50 в Новини | No Comments

Суд відмовився списати заборгованість ЗДП “Радіоприлад” перед ТОВ “Запорізька міська енергетична компанія”. Про це свідчить відповідне рішення [1] Господарського суду Запорізької області.

За спожиту теплову енергію з грудня 2003 року по листопад 2004 року “Радіоприлад” заборгував “ЗМЕК” 1,03 мільйони гривень. Це підтвердив Госпсуд Запорізької області, коли в липні 2007 року зобов’язав [2] стягнути з держпідприємства борг на користь енергетичної компанії.

Виконувати рішення суду “Радіоприлад” не поспішав, та станом на вересень 2012 року його заборгованість перед “ЗМЕК” за теплову енергію становила 627 тисяч. Не відомо, як довго ще б тягнуло держпідприємство, якби не Закон України [3] “Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну “Укроборонпром” та забезпечення їх стабільного розвитку”, що вступив в дію в жовтні 2012 року.

Цей закон, окрім іншого, передбачав списання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу за теплову енергію яка не сплачена на час вступу закону в дію. Списувалась таким чином і пеня, штрафні та фінансові санкції за несплату.

“Радіоприлад” з радістю направив листа до “ЗМЕК” з актами звіряння розрахунків по заборгованості за теплову енергію для подальшого списання, на що, фактично, отримав відмову виконувати норми закону. Пізніше енергетики взагалі ігнорували послання “Радіоприладу”.

Тож це і стало приводом до звернення до суду.

Останній встановив, що для списання у встановленому порядку заборгованості  “Радіоприлад” мав утворити комісію, чого зроблено не було. Також на держпідприємстві не вірно оформили зі своєї сторони акти звіряння заборгованості за теплову енергію, а саме, замість директора ЗДП “Радіоприлад” Панфілова С.В., їх підписав заступник директора Смаглюк Т.В.

Таким чином, суд відхилив позов державного підприємства, зазначивши, що законодавством взагалі не передбачено такого способу захисту прав, як зобов’язання списати заборгованість за спожиту теплову енергію.

Власниками ТОВ “Запорізька міська енергетична компанія” було ВАТ “Рассвет” Петра Сабашука [4], та одне з управлінь міськради. До утворення Концерну “Міські теплові мережі”, “ЗМЕК” орендувало [5] запорізькі тепломережі та забезпечувало теплом місто. Наразі щодо підприємства порушено справу про банкрутство.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2013/09/05/zaporizhpryladu-ne-vdalosya-spysaty-10-richnyj-borh-pered-sp-sabashuka-za-miskrady/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/33248590

[2] зобов’язав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/889041

[3] Закон України: http://pravo.ligazakon.ua/document/view/T125213?edition=2012_09_06

[4] Петра Сабашука: http://kto.zp.ua/index.php?id=2&pid=188

[5] орендувало: http://www.radiosvoboda.org/content/article/919719.html

[6] На догляд за рослинами відписали на 60% більше грошей ніж торік : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/25/na-dohlyad-za-roslynamy-vidpysaly-na-60-bilshe-hroshej-nizh-torik/

[7] Автомобілі автодору в цьому році рихтує підприємець, підробивший документацію минулоріч : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/11/avtomobili-avtodoru-v-tsomu-rotsi-ryhtuje-pidpryjemets-pidrobyvshyj-dokumentatsiyu-mynulorich/

[8] “Запоріжжяобленерго” заправиться на 14 мільйонів у Коломойського та Єремєєва : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/29/zaporizhzhyaoblenerho-zapravytsya-na-14-miljoniv-u-kolomojskoho-ta-eremjejeva/

[9] В регіонального представника “Вибору” Медведчука забрали ділянку за борги : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/23/v-rehionalnoho-predstavnyka-vyboru-medvedchuka-zabraly-dilyanku-za-borhy/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.