- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Донецьким так і не дали зайти на рекламний ринок Запоріжжя

Опублікував Editor 17.09.2013 @ 08:10 в Новини | 1 Comment

ТОВ “Магніт-Запоріжжя” не вдалося в судовому порядку визнати право на встановлення та розміщення зовнішньої реклами в Запоріжжі. Про це свідчить рішення [1] Господарського суду Запорізької області.

Як говориться в матеріалах справи, “Магніт-Запоріжжя” звернулося до Запорізької міськради 8 грудня 2009 року з пакетом документів для отримання дозволів на розміщення 132 білбордів по пр. Леніна в Запоріжжі. Наступного дня рекламістам встановили пріоритети на заявлені місця терміном на три місяці та згодом продовжили ще на три місяці. На основі них  “Магніт-Запоріжжя” уклало договір з КП “Запорізьке міське інвестиційне агентство” на тимчасове платне користування місцями для розміщення рекламних конструкцій. Але далі справа так же легко не пішла. Першим каменем спотикання стало Головне управління архітектури та містобудування Запорізької міської ради, яке у квітні 2010 року відмовило в погодженні встановлення білбордів.

Відмову “Магніт-Запоріжжя” успішно оскаржило за місцем своєї реєстрації – у Ворошиловському райсуді Донецька, рішення якого залишив без змін Донецький апеляційний адміністративний суд. Тож Головному управлінню архітектури та містобудування Запорізької міської ради довелося погодити дозволи на розміщення реклами ТОВ “Магніт-Запоріжжя”.

В листопаді 2010 року “Магніт-Запоріжжя” звернулося до Дозвільного центру Запорізької міськради для передачі Управлінню комунального господарства двох оформлених примірників дозволів на розміщення зовнішньої реклами, але вже виконком Запорізької міськради вирішив зупинити та поновити розгляд документів, поданих рекламістами.

Це рішення ТОВ “Магніт-Запоріжжя” також оскаржило у Ворошиловському райсуді Донецька, який визнав рішення виконкому Запорізької міськради протиправним і зобов’язав видати “Магніт-Запоріжжя” дозволи на розміщення зовнішньої реклами. Рішення райсуду знов таки підтвердив Донецький апеляційний адмінсуд.

Втім виконком не поспішав виконувати рішення суду та порадив рекламістам звернутися до виконавчої служби для примусового виконання рішення.

За допомогою виконавчої служби, в квітні 2011 року виконком все ж розглянув питання про надання дозволу “Магніт-Запоріжжя”  на розміщення зовнішньої реклами, але, відповідно до голосування, у видачі дозволу відмовили. Тож документи відправили ТОВ “Магніт-Запоріжжя”.

Уже в червні 2011 року Вищий адміністративний суд України вердикти донецьких судів змінив, і в частині зобов’язання виконкому Запорізької міськради видати дозволи ТОВ “Магніт-Запоріжжя” прийняв нову постанову, якою зобов’язав виконком лише розглянути питання про видачу дозволу на розміщення зовнішньої реклами. Що і зробив виконком лютому 2013 року.  І, з огляду на фактичну відсутність вірно оформлених документів, оскільки раніше повернуло їх, відмовило [2] ТОВ “Магніт-Запоріжжя” у видання дозволу.

Як зазначила донецька компанія в ході судового засідання, в них виникло право на розміщення реклами за принципом мовчазної згоди, оскільки виконком порушив строки розгляду дозвільних документів.

Втім, суд визначив, що дозвіл на розміщення зовнішньої реклами є єдиним документом, який надає право на розміщення рекламних конструкцій і який підприємству не видали. В той же час, після численних судових спорів виконавчий комітет Запорізької міської ради зобов’язано лише розглянути дозволи на розміщення зовнішньої реклами, а не видати сам дозвіл.

Також “Магніт-Запоріжжя” звернулося до Дозвільного центру Запорізької міськради вже після спливу терміну дії встановлених приорітетів на заявлені місця, через що той самий пріоритет на місце розташування рекламних засобів підприємство втратило а заява вважається не поданою. Хоча затримка і трапилася через відмову Головного управління архітектури та містобудування погодити встановлення білборгдів та наступного судового оскарження, законодавством не передбачено зупинення дії пріоритетів на час оскарження дій дозвільних органів.

Як повідомляла “Деловая столица [3]“, час подання заяви ТОВ “Магніт-Запоріжжя” до міськради про отримання дозволів на розміщення білбордів дивним чином співпав з тимчасовим призупиненням мораторію на прийняття та розгляд документів для розміщення нових рекламних конструкцій в Запоріжжі.

Заборона на розміщення додаткових рекламних конструкцій в Запоріжжі діяла з 2006 року. І лише в грудні 2009 міська прокуратура подала протест на рішення депутатів міськради про прийняття мораторію після чого він був автоматично призупинений. Через декілька днів прокуратура відкликала свій протест, але саме в ці кілька днів ТОВ “Магніт-Запоріжжя” і звернулося до міськради з повним пакетом документів.

Втім у прокуратурі ці підозри спростували, пояснивши, що ситуацію на рекламному ринку почали вивчати з подачі депутатів міськради. Але у зв’язку з появою проекту рішення про продовження дії мораторію, відкликали попередній протест для доопрацювання та винесення його вже на нове рішення.

Причиною подібних співпадінь у виданні пояснили зв’язком  ТОВ “Магніт-Запоріжжя” з Олександром Адамовим, сином тодішнього заступника [4] донецького губернатора Бориса Адамова.

Дійсно, одним із засновників ТОВ “Магніт-Запоріжжя” був Олександр Адамов. Пізніше він вийшов зі статутного капіталу. Але співвласниками залишилися ТОВ “Адамс девелопмент груп” та ТОВ “Магніт”, що належить Адамову, який на цей час є депутатом [5] Донецької міської ради.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2013/09/17/donetskym-tak-i-ne-daly-zajty-na-reklamnyj-rynok-zaporizhzhya/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/33385880

[2] відмовило: http://www.meria.zp.ua/test/index.php?id=44&pid=10742

[3] “Деловая столица: http://www.depo.ua/ru/delovaja-stolica/2010_ds/2010_2_ds/473_toc/art42762.htm

[4] тодішнього заступника: http://donoda.gov.ua:81/main/ru/publication/content/6157.htm

[5] депутатом: http://kbu.org.ua/users/2722/

[6] На гарні парки і фонтани в Запоріжжі дали майже п’ять мільйонів : http://zp.nashigroshi.org/2015/03/24/na-harni-parky-i-fontany-v-zaporizhzhi-daly-majzhe-pyat-miljoniv/

[7] “Укроборонпром” через суд забирає в банкрутуючого “Радіоприладу” більше 20 мільйонів позики : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/09/ukroboronprom-cherez-sud-zabyraje-v-bankrutuyuchoho-radiopryladu-bilshe-20-miljoniv-pozyky/

[8] Вихваляючись захистом держкоштів прокуратура делікатно промовчала про звільнення від криміналу фігуранта справи : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/29/vyhvalyayuchys-zahystom-derzhkoshtiv-prokuratura-delikatno-promovchala-pro-zvilnennya-vid-kryminalu-fihuranta-spravy/

[9] Партнерські фірми розіграли 9 мільйонів від ОДА на реконструкцію районної лікарні : http://zp.nashigroshi.org/2015/07/16/partnerski-firmy-rozihraly-9-miljoniv-vid-oda-na-rekonstruktsiyu-rajonnoji-likarni/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.