НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

“Ліві” витоки водоканалу

23 Вересня 2013

Микола Нікулін, www.zoda.gov.ua

Микола Нікулін, www.zoda.gov.ua

Одна рука б’є, а інша гладить – це про феєричне звільнення керівництва обласного водоканалу, яке піймали на незаконній розтраті мільйонних коштів. Доки під прицілом відеокамер висловлювалися грізні твердження про покарання порушників “незалежно від їхньої партійної приналежності та наявності друзів-посадовців”, те саме керівництво, але вже з приставкою “екс” домовилося, вочевидь, і з новим керівництвом водоканалу, і з старим керівництвом області, і хто знає ще з ким.

В 2012 році депутати Запорізької обласної ради зробили звичну для себе річ – прийняли чергову Програму. Покращення очікує кожного запоріжця, адже затвердили регіональну цільову програму “Питна вода Запорізької області” на 2012 – 2020 роки.

Один з інвестпроектів передбачає будівництво “Споруди для забезпечення якісною питною водою населення смт. Комиш-Зоря Куйбишевського району”. Для цього планують виділити 6 мільйонів гривень. Виконавцями проекту є Куйбишевська РДА та КП “Облводоканал”.

Як повелося в Україні, запланований на цей рік початок будівництва може затягнутися. Принаймні, до цього часу у “Віснику держзакупівель” про тендер не оголошувалося.

Але процес поступово йде у вірному напрямку. Так, вже розроблено проектно-кошторисну документацію на будівництво водонакопичувальних резервуарів та водогону від водопровідних мереж смт. Комиш-Зоря. Цю роботу довірили харківському НВО “Електр” у формі ТОВ. Допомагав їм Куйбишевський експлуатаційний цех КП “Облводоканал”. Проект коштував  296 тис.грн., про що йдеться в різноманітних рішеннях Куйбишевської райради.

Та більш детальний результат роботи харківських проектувальників можна зустріти на сайті Українського інституту промислової власності, де вказана інформація про реєстрацію патенту на корисну модель “Установка для водопостачання міського населення смт Комиш-зоря”.

Реєструвало патент уже згадане харківське НВО “Електр”. Власниками та винахідниками патенту є п’ять осіб. Окрім співзасновників “Електру” – Олександра та Івана Лепетила – також запоріжці Микола Нікулін, Тамара та Віктор Марічеві.

Установка для водопостачання міського населення смт Комиш-зоря

Микола Нікулін – ніхто інший, як багаторічний директор КП “Облводоканал”, але вже колишній. Наприкінці минулого року він змушений був звільнитися “за власним бажанням” після ревізії Держфінінспекції, яка виявила незаконну розтрату 8 мільйонів на подарунки, премії та надбавки керівництву комунального підприємства.

Микола Нікулін, разом з Микитою Нікуліним, є співвласником ТОВ “Ніколь плюс”, яке працює під брендом “Кардинал-кейтерінг” та надає послуги по обслуговуванню виїзних свят. Це ж “Ніколь плюс” було співзасновником Асоціації підприємств водопровідно-каналізаційної галузі Запорізької області “Запоріжоблвода”, разом з КП “Облводоканал”.

За однією адресою з “Ніколь плюс” зареєстроване також ТОВ “Сервісний центр “Питна вода”. Власниками компанії є Ганна Нікуліна та Людмила Лющан, повна тезка якої відома як бухгалтер КП “Облводоканал” за керівництва Нікуліна.

В свою чергу, ще один з винахідників – Віктор Марічев, разом з Юрієм Соханем, значиться серед власників ТОВ “Юсма”. Хоча юридична адреса компанії по вул. Маршала Чуйкова, в бізнес-реєстрах фактичною адресою вказано пров. Східний, 3а. За цією адресою також знаходиться ремонтно-будівельна дільниця КП “Облводоканал”, директорами якого в різний час засновники “Юсми” і були.

Тож ось таке державно-приватне партнерство між КП “Облводоканал” та НВО “Електр”. Отримати плату за свою інтелектуальну власність винахідники можуть багатьма способами. Наприклад, відразу провести тендер за процедурою закупівлі в одного учасника на користь “Електру”, через знов таки, авторські права на проект. До речі, відповідні види діяльності прописані в КВЕД НВО “Електр”. Також останнє може займатися “авторським наглядом” за об’єктом будівництва, або ж просто отримати роялті. І тут поле для самооцінки “винахідників” необмежене – роялті може становити і 100 гривень, а може і 100 мільярдів. То вже як домовляться. А що домовляться – не має сумніву. Вочевидь, покарання викритого держфінінспекцією Миколи Нікуліна обмежилося публічною прочуханкою. Екс-директор КП все ще залишається депутатом Запорізької облради від Партії регіонів, і немаловагомий факт, заявку на реєстрацію патенту подали через півроку після звільнення Нікуліна – в березні, що точно не свідчить про повне розірвання зв’язку “Облводоканалу” із своїм колишнім директором.

І за різних варіантів, безпосереднє виконання робіт НВО “Електр”, хоч дасть змогу дізнатися про оборудку з публікацій у “Віснику держзакупівель”. Інформація про кошти отримані за авторський нагляд чи роялті взагалі зникне під аргументом “комерційної таємниці”.

Звісно, такий розвиток подій може бути хворобливою фантазією автора,  але попередня діяльність “Облводоканалу”  свідчить і про інший інтерес, окрім державницького, керівництва комунального підприємства.

Так, в 2010 році КП “Облводоканал” закупило в ТОВ “НВП “Променергосервіс плюс” 18 тон препарату сиквест вартістю 3,45 млн. грн. Власником близько 30% переможця торгів було вже згадане ТОВ “Ніколь плюс” Миколи Нікуліна. Ще по 30% належало Євгенію Бершаку та Юрію Загороднюку.

В 2012 році “Облводоканал” знову придбав 18 тон сиквесту на 3,64 млн. грн., але вже у ТОВ “НВП “Променергосервіс”. Обидва “Променергосервіси” з м. Перевальськ, Луганської області. Директором обох компаній був Євгеній Бершак.

Юрій Сидоров для “Ні корупції”

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

Tеги | Запоріжжя, Куйбишеве

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024
19.03.2024
18.03.2024