- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Скандальні постачальники “швидких” поставлять ще одну в Енергодар та сплатять не зовсім законний збір

Опублікував Editor 20.11.2013 @ 09:24 в Новини | No Comments

ДЗ “Спеціалізована медико-санітарна частина №1” МОЗ України (Енергодар) за результатами тендеру 5 листопада уклала угоду з ТОВ “Автоспецпром” на придбання автомобіля швидкої медичної допомоги вартістю 947 тис. грн. Про це повідомляться у “Віснику держзакупівель”. Фінансування відбувається коштом державного бюджету України.

“Автоспецпром” має доставити до лікарні Ford Transit, тип C, повні технічні вимоги якого та перелік встановленого обладнання можна завантажити за посиланням [1].

Переможця зобов’язали сплатити послуги консультанта торгів у сумі 2 тис. грн., та на який саме рахунок не вказано. Подібні вимоги зафіксовані в інших регіонах.

“Ці вимоги до учасників торгів повторюють схему з Тендерною палатою, яка діяла у 2006-2008 роках”, – наводив слова експерта з державних закупівель Андрія Марусова в своїй статті [2] Гліб Канєвський з Центру політичних студій та аналітики.

За словами Марусова, тоді учасників торгів змушували платити пов’язаним з ТПУ “консультантам” за послуги, які нікому не були потрібні. Проте, на відміну від сучасної схеми, ці вимоги були формально легітимізовані завдяки внесенню потрібних норм до тендерного законодавства.

За власною ініціативою чи при розгляді скарг подібні вимоги в торгах перевіряли в Мінекономрозвитку, Антимонопольному комітеті. Перше відомство визнавало дії замовників такими, що “не враховують” вимоги закону “Про здійснення державних закупівель”. Їм було “рекомендовано усунути вказані порушення, а у разі неможливості їх усунення провести нову процедуру”. Антимонопольники вказували на дискримінацію учасників торгів.

Однак діла справа не пішла, оскільки Мінекономрозвитку надає лише рекомендації. Антимонопольний комітет розглянув одиничні випадки через оскарження. В інших тендерах, де бізнес підкорився поборам, схема залишилася без змін.

Як повідомляли “Наші гроші” [3], фірму “Автоспецпром” зареєстрували у травні минулого року. Власниками стали Тігран Дзігуа, (16,5%), його син Віталій Саворовський (16,5%), Федір Саворовський (17%), а також Володимир Фісталь (50%). Останній є сином відомого лікаря Еміля Фісталя, керівника Донецького опікового центру, якого пов’язують дружні стосунки з головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (Партія регіонів).

Фірма “Автоспецпром” почала вигравати тендери в серпні цього року, за три місяці отримавши замовлень на близько 45 млн грн.

Єдиним конкурентом “Автоспецпрому” на тендері стало ТОВ “Ілатанмед” з дорожчою на 0,2% пропозицією, зареєстроване на Ольгу Писану – бухгалтера ДП “Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро з дослідним виробництвом” Інституту фізики напівпровідників та ТОВ “Фірма Крас”. Держструктуру очолює вищезгаданий Федір Саворовський, який також заснував і фірму “Крас”.

Варто нагадати, Фісталі і Саворовські причетні до скандальної закупівлі швидких [4] Міністерством охорони здоров’я в 2011 році. Тоді МОЗ замовив автомобілі двом фірмам – заснованій Саворовськими компанії “Крас”, і фірмі “Горал” Ірини Савости, відомої як директор “Дитячого благодійного фонду Україна” ще одного сина Еміля Фісталя – Германа. Загалом дві фірми мали поставити 286 швидких на 199,5 млн грн., однак зірвали терміни й недоукомплектували автівки. “Красу” нарахували штрафні санкції у сумі 27,4 млн. грн., “Горалу” – 12,4 млн. грн. Обидві фірми претензій не визнали й штрафи не сплатили. І ще до остаточного вирішення справи в судах компанії почали процедуру самоліквідації.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2013/11/20/skandalni-postachalnyky-shvydkyh-postavlyat-sche-odnu-v-enerhodar-ta-splatyat-ne-zovsim-zakonnyj-zbir/

URLs in this post:

[1] посиланням: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2013/11/Vimogy_shvidka.pdf

[2] в своїй статті: http://www.epravda.com.ua/columns/2013/09/24/396041/

[3] “Наші гроші”: http://nashigroshi.org/2013/11/13/vlasnyky-skandalnyh-postachalnykiv-shvydkyh-rozpylyaly-sche-17-miljoniv/

[4] скандальної закупівлі швидких: http://nashigroshi.org/2013/07/23/slony-i-mozka/

[5] В Енергодарі віддали 6 мільйонів за дріт любителю розігрувати тендери : http://zp.nashigroshi.org/2014/07/31/v-enerhodari-viddaly-6-miljoniv-za-drit-lyubytelyu-rozihruvaty-tendery/

[6] Атомники купили цементу на 3 мільйони. Половину замовлення в останній момент віддали прокладці : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/29/atomnyky-kupyly-tsementu-na-3-miljony-polovynu-zamovlennya-v-ostannij-moment-viddaly-prokladtsi/

[7] “Енергоатом” замовив у Григоришина реакторів на чверть мільярда для Запорізької АЕС : http://zp.nashigroshi.org/2015/06/10/enerhoatom-zamovyv-u-hryhoryshyna-reaktoriv-na-chvert-milyarda-dlya-zaporizkoji-aes/

[8] Поліція перевіряє як АЕС переплатила 2 мільйони оточенню екс-очільника “Енергоатому” : http://zp.nashigroshi.org/2017/01/24/politsiya-pereviryaje-yak-aes-pereplatyla-2-miljony-otochennyu-eks-ochilnyka-enerhoatomu/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.