- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд відшив прокуратуру, яка зазіхнула на діяльність держпідприємства в сфері штрафмайданчиків

Опублікував Editor 20.11.2013 @ 12:52 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області відмовився визнати недійсним [1] договір  між державним підприємством МВС України “Інформ – Ресурси” та приватним підприємцем про надання послуг з доставляння тимчасово затриманих транспортних засобів до місць їх зберігання.

Договір про співпрацю між ДП МВС України “Інформ-Ресурси” та УДАІ ГУМВС України в Запорізькій області підписано в березні 2012 року. Згідно документу, Сторони зобов’язуються забезпечити функціонування спецмайданчиків для збереження тимчасово затриманих транспортних засобів за адресами у Запоріжжі по вул. Перемоги, 96 та вул. Космічна, 140.

Через кілька днів після підписання основного договору, структури підписали додатковий, яким передбачили можливість на конкурсних засадах залучати до доставляння та зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів приватні фірми та підприємців.

Влітку 2013 року прокуратура провела перевірку, та виявила порушення принципу прозорості, добросовісної конкуренції серед учасників, їхньої об’єктивної оцінки при проведенні у грудні 2012 та січні – квітні 2013 років конкурсів на надання послуг щодо доставляння та зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів. За результатом вищевказаного конкурсу ДП уклало договори з дев’ятьма підприємцями, один з який прокуратура і оскаржує через суд.

Відповідно до вказаних договорів підприємці зобов’язані перераховувати на поточний рахунок держпідприємства винагороду лише у розмірі 5% від плати, яка надійшла за доставляння та тимчасове зберігання транспортних засобів.

При цьому, відповідно до внутрішніх документів, розподіл і використання прибутку ДП “Інформ-ресурси” здійснюється за погодженням з МВС України та 70% грошових коштів, що надійшли на його рахунок, ДП перераховує на рахунок Міністерства внутрішніх справ України, 30% залишає для власних потреб.

Таким чином, за твердженням прокуратури, ДП “Інформ-Ресурси” безпідставно знизило розмір грошових коштів, які надходять на рахунок державного органу – МВС України.

В ході розгляду справи встановлено, що укладення вищевказаний договір держпідприємство не вийшло за рамки закону, оскільки ДАІ ГУМВС України в Запорізькій області фактично делегувало ДП “Інформ-Ресурси” функції з доставляння тимчасово затриманих транспортних засобів додатковою угодою.

Суд вказав, “Інформ-Ресурси” є державним комерційним підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, а відтак самостійно вирішує питання свого функціонування, за деякими виключеннями.

Тож дослідивши спірний договір суд визначив його таким, що відповідає вимогам закону та відмовив заступнику прокурора Запорізької області про визнання недійсним договору.

Нагадаємо, раніше прокуратура Запорізької області подала судовий позов про визнання недійсним договору між ДАІ й ДП “Інформ-Ресурси”, що встановлює позамежні тарифи на охорону затриманих автомобілів.

“Тариф на перебування автомобілів на штрафних майданчиках міста завищений в 30 разів. Сьогодні цей тариф становить до 300 грн у добу, а згідно з міжвідомчим наказом повинен становити від 10 до 18 грн у добу”, – повідомляла [2] прес-служба відомства.

Під час прокурорської перевірки було встановлено, що директор підприємства самовільно затвердив тарифи на платні послуги по спецмайданчикам у розмірі до 300 гривень у добу, які значаться в договорі. Та на цей час, ця новина зникла з сайту [3] Прокуратури Запорізької області, залишившись на новинних сайтах.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2013/11/20/sud-vidshyv-prokuraturu-yaka-zazihnula-na-diyalnist-derzhpidpryjemstva-v-sferi-shtrafmajdanchykiv/

URLs in this post:

[1] визнати недійсним: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/35252394

[2] повідомляла: http://uanews.zp.ua/incident/2013/09/02/14429.html

[3] сайту: http://www.zap.gp.gov.ua/ua/news.html?fp=90

[4] На догляд за рослинами відписали на 60% більше грошей ніж торік : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/25/na-dohlyad-za-roslynamy-vidpysaly-na-60-bilshe-hroshej-nizh-torik/

[5] Автомобілі автодору в цьому році рихтує підприємець, підробивший документацію минулоріч : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/11/avtomobili-avtodoru-v-tsomu-rotsi-ryhtuje-pidpryjemets-pidrobyvshyj-dokumentatsiyu-mynulorich/

[6] “Запоріжжяобленерго” заправиться на 14 мільйонів у Коломойського та Єремєєва : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/29/zaporizhzhyaoblenerho-zapravytsya-na-14-miljoniv-u-kolomojskoho-ta-eremjejeva/

[7] В регіонального представника “Вибору” Медведчука забрали ділянку за борги : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/23/v-rehionalnoho-predstavnyka-vyboru-medvedchuka-zabraly-dilyanku-za-borhy/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.