- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Анісімову за другим колом не дозволили безкоштовно користуватися 90-ма гектарами в “Балці Середня”

Опублікував Editor 22.05.2014 @ 11:45 в Новини | No Comments

ТОВ “Деа Рома, ЛТД” не вдалося домогтися від ПАТ “Запоріжкокс” права безоплатного земельного сервітуту, цілодобового доступу та знаходження будь-яких фізичних осіб та будь-яких транспортних засобів, проведення геологічних досліджень та польових робіт із залученням відповідних технічних засобів на земельній ділянці загальною площею 90 гектарів в “Балці Середня”. Про це свідчить рішення [1] Господарського суду Запорізької області від 14 травня.

Як йдеться в матеріалах справи, ТОВ фірма “Деа Рома, ЛТД” за результатом конкурсу в 1999 році отримало спеціальний дозвіл (ліцензію) з геологічного вивчення (розвідки), в тому числі дослідно-промислової розробки техногенного родовища “Балка Середня”, яке знаходиться у Вільнянському районі. Через рік фірмі видали дозвіл на користування надрами, термін дії якого продовжували аж до липня 2013 року. Дозвіл стосувався двох ділянок прощею 45,87 та 44,43 га.

Після оформлення, “Деа Рома, ЛТД” направило ВАТ “Запоріжкокс” для укладення та підписання договір про встановлення земельного сервітуту, але відповіді не отримало, що і стало підставою для звернення із позовом до суду. Як пояснило в позові “Деа Рома, ЛТД”, з огляду на обсяг прав та обов’язків, передбачених у спеціальному дозволі, права безоплатного земельного сервітуту – це єдиний законний спосіб, який буде допускати спільне використання землі обома господарюючими суб’єктами без порушень прав обох сторін для геологічного вивчення надр і їх дослідно-промислової розробки. Перше рішення по справі Госпсуд Запорізької області прийняв в липні 2009 року, яке в лютому 2010 року скасував Вищий госпсуд України та направив справу на повторний розгляд в Госпсуд Запорізької області. Ці справи не опубліковані в держреєстрі судових рішень.

В заперечення ПАТ “Запоріжкокс” пояснило, що має право користування лише на одну ділянку, вказану в спеціальному дозволі “Деа Рома, ЛТД”, площею 45,87 га, оформлену ще в 1995 році. А “Балка Середня” не є техногенним родовищем і не обліковується як таке, і є територією полігону промислових відходів, якими володіє “Запоріжкокс”.

В свою чергу, суд вказав на специфіку сервітуту, який може встановлюватися в інтересах особи, яка його вимагає лише за умов, якщо її потреби у користуванні чужим майном не можуть бути задоволені іншим законним способом. Втім, в даному випадку задоволення потреб “Деа Рома, ЛТД” можливе також через отримання земельних ділянок у власність або оренду.

В той же час, ініціатором встановлення земельного сервітуту може бути власник або користувач земельної ділянки, що потребує використання суміжної (сусідньої) земельної ділянки, щоб усунути недоліки своєї ділянки, обумовлені місцем розташування або природним станом.

Виходячи з цього, суд вказав на неможливість фірмою “Деа Рома, ЛТД” вимагати від “Запоріжкоксу” встановлення сервітуту, оскільки він не є власником або землекористувачем земельної ділянки, якому законом надається право вимагати встановлення земельного сервітуту для обслуговування своєї земельної ділянки.

В той же час, згідно листа Державної геологічної служби Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, полігон “Балка Середня” не кваліфікований як техногенне родовище у Державному кадастрі родовищ і проявів корисних копалин. Таким чином, вказування “Балки Середня” техногенним родовищем у дозволі, який видано “Деа Рома, ЛТД”, не встановлює статусу “Балки Середня” як техногенного родовища. Таким чином, суд визнав безпідставним посилання “Деа Рома, ЛТД” на знаходження земельних ділянок “Запоріжкоксу” в межах техногенного родовища «Балка Середня» на території об’єкту, координати якого зазначені у спеціальному дозволі.

В той же час, фірма “Деа Рома, ЛТД” не вказала, який сервітут просить встановити – строковий чи безстроковий. Суд же, з огляду посилання “Деа Рома, ЛТД” на строковий дозвіл, визначив, що питання встановлення сервітуту може мати місце лише в межах строку дії цього спеціального дозволу. Термін дії зазначеного дозволу сплив 07 липня 2013 р.

Таким чином, суд відмовив ТОВ фірма “Деа Рома, ЛТД” у задоволенні позову повністю.

ТОВ фірма “Деа Рома, ЛТД” підконтрольна екс-“смотрящему” Євгену Анісімову. Наразі офіційно фірма належить віргінському офшору Компанія “Брінклей інтернешнл девелопмент ЛТД”, британській компанії “Юнік індастріел різосиз лімітед” та ТОВ “Перша Юридична Компанія”. Останнє зареєстроване на Світлану Кравченко, Катерину Колісник, Андрія Троцко та Олену Анісімову.

ПАТ “Запоріжкокс” належить нідерландській Metinvest B.V. (51%) та ВАТ “Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” (49%), які входять [2] до групи СКМ Рината Ахметова.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2014/05/22/anisimovu-za-druhym-kolom-ne-dozvolyly-bezkoshtovno-korystuvatysya-90-ma-hektaramy-v-baltsi-serednya/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38721757

[2] входять: http://www.scm.com.ua/ru/about-us/structure/

[3] Енергетики злили мільйон регіоналам на проектні роботи : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/07/enerhetyky-zlyly-miljon-rehionalam-na-proektni-roboty/

[4] Запоріжжяобленерго виплачуватиме заробітну плату з кредитних коштів : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/25/zaporizhzhyaoblenerho-vyplachuvatyme-zarobitnu-platu-z-kredytnyh-koshtiv/

[5] Диспетчерський центр екстреної медичної допомоги став непотрібним : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/12/dyspetcherskyj-tsentr-ekstrenoji-medychnoji-dopomohy-stav-nepotribnym/

[6] У ректора екс-регіонала і прихильника “русского мира” виписували по 25 тисяч премій на людину для “обналу” : http://zp.nashigroshi.org/2015/12/23/u-rektora-eks-rehionala-i-pryhylnyka-russkoho-myra-vypysuvaly-po-25-tysyach-premij-na-lyudynu-dlya-obnalu/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.