- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

В колишньої фірми медиків та депутата міськради забрали гектар під будівництво спорткомплексу

Опублікував Editor 27.05.2014 @ 09:48 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області визнав недійсним рішення Запорізької міської ради від 2007 року про передачу в оренду земельної ділянки площею в один гектар під розташування спортивного комплексу. Про це свідчить рішення [1] суду від 30 квітня.

Як йдеться в матеріалах справи, в січні 2007 року Запорізька міська рада прийняла рішення “Про передачу в оренду ТОВ “Медична клініка “Вілс” земельної ділянки по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу”, яким надала згоду фірмі на розробку проекту відведення земельної ділянки, відразу затвердила проект землеустрою та передала “Вілсу” ділянку площею 1,04 га в оренду строком на 10 років.

Договір оренди між фірмою та міськрадою на основі рішення уклали в липні 2007 року. Разом з ділянкою в оренду передали незавершене будівництво.

Вже в березні 2014 року прокурор Ленінського району м. Запоріжжя звернувся до суду з вимогою визнати недійсним рішення Запорізької міськради та повернути ділянку мерії.

Прокурор обґрунтував позов порушеннями процедури відведення земельної ділянки, порядку встановлення та зміни цільового призначення землі.

Згідно досліджуваних матеріалів суд встановив, що попередньому землекористувачу ділянка надавалася з цільовим призначенням “землі рекреаційного призначення”. Натомість, з проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Штурмовій “Медичній клініці “Вілс” слідує, що цільовим призначенням зазначеної ділянки є “землі житлової та громадської забудови”. Земельна ділянка передається за рахунок земель іншого призначення, цільовим використанням землі є: землі фізичної культури.

Відтак, при передачі в оренду земельної ділянки відбулася зміна її цільового призначення: з земель рекреаційного призначення на землі житлової та громадської забудови, а рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки по вул. Штурмовій не приймалося.

Як слідує з висновку державної землевпорядної експертизи від лютого 2007 року, у проекті землеустрою щодо відведення ділянки відсутній дозвіл міської ради на складання проекту відведення; межі земельної ділянки не погоджені з суміжним землекористувачем; не посвідчені нотаріально копії правовстановлюючих документів на майно; проект не погоджений з відповідними контролюючими органами. Згідно з підсумковою оцінкою результатів державної експертизи, землевпорядна документація не в повній мірі відповідає вимогам чинного законодавства України, встановленим нормам і правилам, повертається на доопрацювання.

В травні 2013 року Держінспекція сільського господарства провела перевірку дотримання ТОВ “Медична клініка “Вілс” вимог земельного законодавства. Відповідно до неї, будь-які відомості про усунення зауважень землевпорядної експертизи від 2007 року в проекті відсутні, фактично зауваження не усунуті. Проект відведення землі не пройшов обов’язкову землевпорядну експертизу.

В свою чергу, рішенням від січня 2007 року міська рада одразу дала згоду на розробку проекту відведення земельної ділянки та наступним пунктом затвердила проект відведення земельної ділянки.

Таким чином, в порушення вимог законодавства, на момент прийняття спірного рішення був відсутній позитивний висновок державної експертизи проекту землеустрою, що унеможливлювало його затвердження оспорюваним рішенням міської ради. Крім того, представлений в матеріали справи висновок землевпорядної експертизи складений в лютому 2007 року, тобто після прийняття спірного рішення, і він мав зауваження, які не були усунуті на момент укладення договору оренди.

Тож на підставі вищесказаного, суд підтримав позицію прокурора, визнавши недійсним рішення Запорізької міськради про передачу в оренду земельної ділянки та відповідний договір оренди, зобов’язав “Медичну клініку “Вілс” повернути земельну ділянку власнику – Запорізькій міській раді.

Нині ТОВ “Медична клініка “Вілс” належить ПП “Інвест-ресурсбуд”, яке зареєстроване на кіпрський офшор “Треморіто венчурес ЛТД” (Tremorito ventrures LTD). Раніше співвласником “Вілсу” був депутат Запорізької міської ради двох скликань (Батьківщина) Дуняміл Саатов [2]; завідуч кафедри урології [3] Запорізької медичної академії післядипломної освіти Олексій Люлько;  Олександр Бурназ, Ігор Писаренко, повні тезки яких є співробітниками тієї ж кафедри; Володимир Чуб, відомий [4] як співавтор Люлько в кількох патентах.

“Треморіто венчурес ЛТД” з 2012 року володіє 60% акцій ПАТ “Іршавський абразивний завод”. За інформацією ЗМІ [5], тоді саме 60% акцій товариства намагалася придбати запоріжанка Маріана Нешта, яка разом з чоловіком В’ячеславом Нештою є медиками. Маріана Нешта згадується [6] як ендокринолог запорізької поліклініки №3. В’ячеслав Нешта, – як працівник відділкової клінічної лікарні станції Запоріжжя-2, автор [7] низки медичних патентів.

В свою чергу, головою правління “ІАЗ” є Сергій Тарасенко, колишній заступник начальника відділу ПАТ “Запорізький абразивний комбінат”, колишній економіст філії АБ “Діамант” Лариса Чіркіна є членом наглядової ради. “ЗАК” та банк “Діамант” відносять [8] до групи Брінкфорд народного депутата Давида Жванії.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2014/05/27/v-kolyshnoji-firmy-medykiv-ta-deputata-miskrady-zabraly-hektar-pid-budivnytstvo-sportkompleksu/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38537161

[2] Дуняміл Саатов: http://www.meria.zp.ua/test/index.php?id=36&pid=110

[3] урології: http://zmapo.edu.ua/index.php/urology/149-urology-spivrobitnyky

[4] відомий: http://uapatents.com/patents/lyulko-oleksijj-oleksijjovich

[5] ЗМІ: http://karpatnews.in.ua/news/49056-khto-naspravdi-khoche-kupyty-irshavskyi-abrazyvnyi-zavod-na-zakarpatti.htm

[6] згадується: http://thyro.info/endokrinologi/neshta-marianna-aleksandrovna/

[7] автор: http://uapatents.com/patents/neshta-vyacheslav-vasilovich

[8] відносять: http://genshtab.info/%D0%96%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F,_%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

[9] Погорільцю Тимченко заборонений виїзд за кордон : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/19/pohoriltsyu-tymchenko-zaboronenyj-vyjizd-za-kordon/

[10] Затримано чиновницю, при якій половина харчового бюджету дісталась трьом фірмам (оновлено) : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/04/zatrymano-chynovnytsyu-pry-yakij-polovyna-harchovoho-byudzhetu-distalas-trom-firmam/

[11] Держохоронці накупили датчиків на більш ніж 4 мільйони : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/24/derzhohorontsi-nakupyly-datchykiv-na-bilsh-nizh-4-miljony/

[12] Одного з казначеїв Богомолець за борги позбавили гектару під забудову біля Дніпра : http://zp.nashigroshi.org/2014/05/14/odnoho-z-kaznachejiv-bohomolets-za-borhy-pozbavyly-hektaru-pid-zabudovu-bilya-dnipra/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.