- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

КооПеРатив “Аврора”

Опублікував Editor 11.07.2014 @ 09:55 в Featured,Статті | 2 Comments

Avrora_kooperativ [1]Нововідкритий ТРЦ на словах належить Павлу Климцю. На ділі ж – родині екс-міністра Козака і «кооперативу Іванющенка-Присяжнюка».

“Головна подія осені”, минулої – відкриття ТРЦ “Аврора” пройшла повз мене. Головним чином цьому посприяв губернатор, який публічно заявив [2] про приналежність торгового центру нардепу минулого скликання від Партії регіонів та власнику горілчаного заводу “Олімп” Павлу Климцю [3]. Поверхневий огляд структури власності ТРЦ підтвердив його присутність, тож питання втратило актуальність. Та зараз, занурившись глибше на дозвіллі в кінцевих бенефіціарів офшорів-власників “Аврори”, спливли більш статусні за Климця українці. А дивна на той час відвертість Пеклушенка швидше за все мала на меті обрубати непотрібні розмови довкола цього в зародку.

Будівництво. Климець і невідомі

На стадії будівництва ТРЦ, його замовник [4]– ТОВ “Аврора Девелопмент” належало ПрАТ “Олімп”, ТОВ “Керуюча компанія інтертейнментс систем” та ТОВ “Компанія з управління активами “Фінек ессет менеджмент”. Саме тоді і простежувалося відношення виключно Климця до майбутнього ТРЦ, хоча і з натяжкою, та про це пізніше.

Відтак, близько 10% (3,34 млн. грн. статутного капіталу) “Аврора Девелопмент” Климець володів через ПрАТ “Олімп”.

За однією адресою з “Олімпом” зареєстроване”Керуюча компанія інтертейнментс систем”, яка володіла ще 10-ма відсотками статутного капіталу майбутнього ТРЦ (3,42 млн. грн.).

Щоправда, “Олімпу” в “Інтертейнментс систем” нині належить мізерні 0,2%. Ще 37% належать кіпрській “Таймаст лімітед” (“Taymast limited”) – співвласниці кримського активу [5] групи “Олімп” – винно-коньячного заводу “Бахчисарай”. Основна ж частина в майже 63% зареєстровано на нідерландську “Кларештайн Б.В.” (“Clarensteijn b.v.”), яку варто запам’ятати на майбутнє.

Основною часткою “Аврори” в 80% (27,84 млн. грн.) володіло “Фінек ессет менеджмент”, свого часу засноване страховою компанією “Вега” з групи “Олімп”. Нині “ФЕМ” підконтрольне кіпрській “Ріамікс лімітед”.

До всього, “Аврора Девелопмент” зареєстрована за адресою того ж “Олімпу”, а група публічно декларує [6] приналежність собі ТРЦ “Аврора”, в якому також розмістила автограф: відділення підконтрольного УФС-банку.

Відкриття. Розпиляна доля Климця

У 2013 році перелік власників ТОВ “Аврора Девелопмент” розширився, точніше кардинально змінився. До статутного капіталу зайшло ТОВ “Вентурє інвест”, британська “Копартнер інвест лімітед” (Copartner invest limited) та кіпрська “Сіпромакс лімітед” (Cipromax limited).

До статутного фонду в 34,6 млн. грн. перша внесла 10 млн. грн., друга – 80 млн. грн., третя – 55,38 млн. грн. Таким чином загальна частка попередніх власників знизилася до трохи більше 19%.

Уже в першому півріччі цього року частку британської “Копартнер інвест лімітед” переписали на чеську “VOA, s.r.o.”. Згідно до чеських реєстрів, фірма нині на 100% належить Анастасії Жалковській. Як вдалося дізнатися, дівоче прізвище Жалковської – Козак, і вона є донькою колишнього міністра інфраструктури України (грудень 2012 – лютий 2014) Володимира Козака [7], який потрапив під санкції, отримавши блокування [8] рахунків у Швейцарії і Ліхтенштейні. До посади міністра він встиг також побувати в кріслі народного депутата (ПР) та гендиректора “Укрзалізниці”. З часу заснування фірми в 2002 році Володимир Козак, разом зі своєю дружиною Ольгою, був безпосереднім власником фірми, влітку 2013 року переписавши фірму на доньку.

На “VOA, s.r.o.” також нині зареєстровано ТОВ “Вентурє інвест”. Першим засновником фірми був “Копартнер інвест лімітед”. За інформацією сайту “Наші гроші” [9] Анастасія Жалковська через ланцюжок фірм була кінцевим власником “Копартнер інвест лімітед”.

Судячи з перетину бізнес-інтересів Жалковської, телефонів, адрес та іншого, вона одружена з одним із синів депутата [10] Будьоннівської райради Донецька Віктором Жалковським – Денисом або ж Дмитром (вочевидь з молодшим Денисом, та кохання дивна штука…). Дмитро Жалковський разом з батьком та Олександром Черкес-заде володіють ТОВ “Донбас-індустрія” – оператора донецького готелю “Ramada” [11].

Останній прибулець до капіталу “Аврора Девелопмент” – кіпрська “Сіпромакс лімітед” – через ще один офшор “Themida services” зареєстрована на підставних кіпріотів.

Про це писали Олекса Шалайський та Юрій Ніколов в матеріалі щодо непрозорого тендеру Нацбанку “Сімейно-касовий апарат” [12] в березні минулого року. Справа в тому, що “Сіпромакс лімітед” опинилася серед засновників ТОВ “Малинівський склозавод”, разом з Tayvest limited, “Т.І.С. (Тренд Інвестмент Системс)”, вищезгаданою Clarensteijn b.v. і ТОВ “Нові інвестиційні технології”.

Хоча “Олімп” публічно і декларує [6] входження “Малинівського склозаводу” до своєї групи, як і “Аврори”, кінцевим [13] бенефіціаром одного з співвласників компанії – “Т.І.С.” – був вже колишній міністр агрополітики Микола Присяжнюк.

“Гроно засновників “Малинівського склозаводу” володіє безліччю бізнесів: від газових свердловин на Полтавщині до лікеро-горілчаних заводів. Пояснюючи нам у приватній бесіді структуру власності цього утворення, одна обізнана людина підсумувала: “Тут не можна сказати, що це фірма Присяжнюка, Іванющенка чи Ставицького. Це просто кооператив”, – писали журналісти.

avrora_vlasniky [14]

Тож питань щодо відношення Павла Климця до ТРЦ “Аврора” не виникає лише на рівні нинішніх 1,8% власності торгового центру, які належать “Олімпу”, та, можливо, близько 15% “Фінек ессет менеджмент”, найбільш пов’язаної з групою компаній Климця.

Ще 32% “Сіпромакс лімітед” та “Інтертейнментс систем” можна сміливо віднести до вищезгаданого кооперативу. Та якщо сумувати ці частки, то отримаємо цікаві 50,00%, що спонукає до думки про їхню неподільність та загальний внесок в бізнес з однієї сторони. З іншої – 50,00% екс-міністра Володимира Козака (“VOA” +”Вентурє інвест”). Звісно тут виходить дисбаланс в статусності обох сторін. Однак нагадаємо, що Козак є вихідцем зі структур “Лемтрансу” Ріната Ахметова та Антона Пригодського, який представляв там інтереси родини Януковича.

У кожному випадку можна лише здогадуватися про те, чи представляє Козак в цьому бізнесі лише себе, чи когось більш важливого у бізнесі. Поки що у цьому можуть розібратися лише учасники в тісному колі за пляшкою. І робити це будуть не з продукцією “Олімпу” точно.

Юрій Сидоров для “Ні корупції!” [15].


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2014/07/11/kooperatyv-avrora/

URLs in this post:

[1] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2014/07/Avrora_kooperativ.jpg

[2] заявив: http://zp.vgorode.ua/news/199154/

[3] Павлу Климцю: http://www.klymets.info/ru/biografy.html

[4] замовник : http://www.idabk.zp.ua/getting-started/159-u-m-zaporizhzhi-prijnyato-v-ekspluatatsiyu-torgovo-rozvazhalnij-tsentr-avrora

[5] активу: http://dengi.ua/news/128365_Alkogolnaya_kompaniya_Olimp_ishhet_ploshhadku_dlya_proizvodstva_krymskogo_vina_na_materikovoj_Ukraine.html

[6] декларує: http://ufw-bank.com/about_bank/about_the_proprietors/

[7] Володимира Козака: http://partyofregions.ua/ua/person/4fedc33fc4ca42c629000038

[8] блокування: http://nashigroshi.org/2014/03/05/zvedenyj-spysok-sanktsij-schodo-uhrupuvannya-yanukovycha/

[9] “Наші гроші”: http://nashigroshi.org/2012/12/25/zaliznytsya-kupyla-u-londontsiv-yury-enakijivskoho-zapchastyn-na-10-miljoniv/

[10] депутата: http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/WM02815?PID112=41&PID102=347&PF7691=347&rej=0&pt00_t001f01=800&pxto=0

[11] “Ramada”: http://ramadadonetsk.com.ua/

[12] “Сімейно-касовий апарат”: http://gazeta.dt.ua/internal/simeyno-kasoviy-aparat-_.html

[13] кінцевим: http://slidstvo.info/rozsliduvannia/5-2.html

[14] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2014/07/avrora_vlasniky.jpg

[15] “Ні корупції!”: http://nikorupciji.org/

[16] На чому літають запоріжці : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/03/na-chomu-litayut-zaporizhtsi/

[17] Гроші прокурорів : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/24/hroshi-prokuroriv/

[18] Запорізькі чиновники покращили пасажирські перевезення, помінявши шило на мило : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/23/zaporizki-chynovnyky-pokraschyly-pasazhyrski-perevezennya-pominyavshy-shylo-na-mylo/

[19] Екс-начальник УБОЗу змусив Пижинського спростувати звинувачення в рейдерстві : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/28/eks-nachalnyk-ubozu-zmusyv-pyzhynskoho-sprostuvaty-zvynuvachennya-v-rejderstvi/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.