НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

Запорізька “Самопоміч”: регіонали, тигіпківці, партнери авторитетів та друзів губернатора

29 Жовтня 2014

Результат “Самопомічі” Садового став головним здивуванням парламентських виборів. Партія, яка розпочинала виборчі перегони з рейтингу в 1%, згодом отримувала невтішні прогнози від соціологів на кшталт “на межі, але не пройде”, а в результаті показує вдвічі кращий результат – близько 11% та третє місце. В більшій своїй частині рейтинг завдячує символічним уявленням про Львів та їх втіленням в особі мера міста та творця “Самопомічі” Андрія Садового. І тут виборців, принаймні в Запоріжжі, чекає ще одне здивування: представники на місцях.

samopomich

Керівники штабів з сайту “Самопомічі”

“Самопоміч” в Запорізькій області підтримали близько 8,5% виборців. І хоча до цього часу партія в регіоні не діяла, її потенційний актив можна оцінити по очільникам штабів на виборах.

Найфеєричніше виглядає керівництво запорізького міського та обласного штабу. Ним опікувалися Геннадій Пертая, Дмитро Сар’ян та Марк Марченко.

pertayagena

Геннадій Пертая та його Мерседес AMG S 6.3 (2009 рік)

Пертая володіє низкою фірм, зокрема і “Промінвестекскавація”, яка спеціалізувалася на будівельних роботах та оренді тяжкої спецтехніки. В деяких фірмах партнером Геннадія Пертая виступав його молодший брат, Ігор, який є депутатом Василівської районної ради. Нині він безпартійний, а в 2010 році обирався до райради від Партії регіонів.

До слова Пертая-старший хоч ніде офіційно і не фігурував як представник регіоналів, був саме членом Партії регіонів. Про це він вказував у своєму пості на Facebook-сторінці колишнього прем’єра Миколи Азарова.

Ігор Пертая є директором та співвласником ПП “Агрофірма “Зевс”. На цю фірму зареєстрована частина ТОВ “Мисливське господарство “Садиба Попова”. Ще частина “Садиби” зареєстрована на фірму “Глобал сім” колишнього заступника голови Запорізької ОДА (в час головування Олександра Пеклушенка) та голови Василівської РДА Сергія Грачова.

Може бізнес зараз в Геннадія Пертая не на висоті, оскільки він досить багато часу знаходить для громадської діяльності. Він і член Громради при запорізькому ГУМВС від федерації тхеквондо, а при облдержадміністрації від федерації  вільної боротьби, фігурує як представник самооборони, встигає зариблювати водойми вже як керівник благодійного фонду “Заради майбутнього”.

Пояснити таку активність можна не лише особистим інтересом.

lacolitГеннадій Пертая також володіє частиною ТОВ “Лаколіт”. Ще частина фірми записана на Середіна Олександра Олександровича. Стверджувати не будемо, але це повний тезка того самого Середіна (Сан Санича, Хаджа, Середін), якого обвинувачували в організації вбивства кримінального авторитета Миколи Бенько (Колі Рєбьонка) позаминулого року. Після цього Середіна затримали і з часом він раптово помер у СІЗО через проблеми з серцем. Може це звичайний збіг, але: під кінець правління Януковича активним євромайданівцем став Олександр Глущенко і, як виявилося пізніше, він був до цього більше відомий за прізвиськом Штанга та членством в “Банді Лисих”, яку і очолював Середін. Окрім цього, прізвище Пертая вже фігурувало разом з Середіним в контексті конфлікту з Бенько. І збіг стосовно прізвищ виглядає вже зовсім смішним, якщо заглянути в соцмережу “Вконакті”: з 270 мільйонів зареєстрованих профілів прізвище Пертая зустрічається аж 118 разів.

До всього, Геннадій Пертая на початку нульових володів фірмою “Альтаір-2000”. І серед його багатьох партнерів по цій фірмі значився повний тезка вбитого Миколи Бенько, себто Колі Рєбьонка. Але знову таки, стверджувати про того самого Бенько не будемо, може просто такі чотири цікаві співпадіння.

pertaya-semenchenko

Геннадій Пертая та №2 списку “Самопомічі” Семен Семенченко

Тепер до іншого співкерівника обласного штабу – Дмитра Сар’яна.

Він відомий як заступник голови Громадської ради при Запорізькій облдержадміністрації, яку ж, начебто, з допомогою спортивних молодиків, намагався рейдернути пару тижнів тому. Свого часу Сар’ян балотувався в народні депутати як член Всеукраїнської партії трудящих Мирослава Якібчука. Керівником її обласної організації він значиться до цих пір.

Взагалі, життєвий шлях Сар’яна досить різноманітний, але найцікавіші моменти: він був директором вже ліквідованого ТОВ “НВК “Запоріжспецмонтаж”. Власниками фірми були його брат Арсен та Дмитро Чухрай, син Раїси та Олексія Чухрай.

Хто забув, Раїса Чухрай керує Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міськради. Відомство стабільно віддає мільйонні підряди за харчування дітей кільком непублічним фірмам. А навесні в її кабінеті  знайшли 70 тис. грн., начебто переданих від одного з постачальників продуктів.

chuhrayВ свою чергу Олексій Чухрай є другом колишнього губернатора Олександра Пеклушенка та депутатом Запорізької облради від Партії регіонів. На початку року підопічні Олексія Чухрая попалися на розіграші тендеру на постачання продуктів в інтернат в Запорізькому районі, главою РДА якого і був Чухрай старший.

Що зв’язок між сімейством Чухрай та Сар’ян непоодинокий підтверджується також фірмами “Бізнес-центр “Голд лідер” та “Інвестиційна-компанія “Терра плюс”. Обидві вже ліквідовані та в обох частками володіли Дмитро Чухрай та Арсен Сар’ян (той що брат нашого героя).

Kulya

“Куля”

trsisА до всього, представник “Самопомічі” Дмитро Сар’ян був співвласником разом з Віктором Кульнєвим ТОВ “Транспортна система”, також вже ліквідованого. Кульнєв, з прізвиськом “Куля”, був одним з нападників на офіс екс-“смотрядщого” Євгена Анісімова в перші дні березня під час певного безладдя після втечі Януковича. Міліція звинуватила “Кулю” у хуліганстві та оголосила у розшук.

Марк Марченко також має свою історію, але на фоні колег вона доволі бліда. Він володіє фірмою “Емгрейд”, що входить в IT-холдинг “Infotek”. У вересні на фірмі проводився обшук у зв’язку з обвинуваченням в крадіжці грошей з американського банку. Пізніше конфлікт вдалося залагодити. За тиждень до обшуку “Infotek” провело в Запоріжжі IT-Forum. Захід підтримав запорізький мер Олександр Сін та запорізький бюджет, розділивши організаційні витрати з “Infotek”.

Як розповідав 21-річний Марк в одному з інтерв’ю, ще підлітком він працював на фірмах свого батька “крупного запорожского бизнесмена в сфере строительства”, а з 15 років організував перший власний бізнес. Батько Марка, Петро Марченко представляє організацію “Запорізька Незалежна Євангельсько-Баптистська Церква “Дім євангелії” та, зокрема, контролює фірми “Київ-фото”, “Колорит”.

Енергодар. Олександр Самойдюк

samoydyuk

Олександр Самойдюк (по центру)

Свого часу Олександр Самойдюк виступив співзасновником ВМГО “Покоління сильних”, яке публічно підтримувало Тигіпка на місцевих та президентських виборах 2010 року. Тоді цю політсилу представляв в Енергодарі його батько – Іван Самойдюк.

Нині на сайті ЦВК представник “Самопомічі” заявлений  як менеджер ТОВ “Комбінат громадського харчування АЕС”. З 2008 року у “Віснику держзакупівель” опубліковані дані про отримання підрядів цією фірмою на більш ніж 200 мільйонів на харчування співробітників АЕС.

Контролює “КГХ АЕС” Самойдюк-старший. В в 2010-2012 р.р. він був депутатом Енергодарської міської ради від Партії регіонів та секретарем міськради. Вже  наприкінці серпня поточного року Енергодарська міськрада, відправивши у відставку попереднє керівництво міста, призначила Івана Самойдюка першим заступником міського голови.

Іван Самойдюк також балотувався на цих виборах як самовисуванць по 79 мажоритарному округу, але безуспішно.

В Бердянську “Самопоміч” представляють Олег Зінченко та Тетяна Горячова. Остання є редактором видання “Бердянськ діловий”. Її шеф Сергій Білоусов раніше працював керівником прес-служби виконкому міськради.

zinchenkoЗінченко володіє частиною ТОВ “Транзитпромсервіс”, разом з Олексі Антідзе, другом поки що губернатора області Валерія Баранова та Мариною Гречко, дружиною соратника Баранова Віктора Гречки. Вони ж пересікаються і по іншим фірмам, зокрема і тими, що отримували земельні ділянки в Бердянську в час керування ним Барановим.

Ну і на останок Ольга Гайсумова, представник “Самопомічі” в Мелітополі. Вона значилася в 2012 році представником СПУ на парламентських виборах, а на весняних президентських – Ольги Богомолець.

Юрій Сидоров

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

Tеги | Бердянськ, Енергодар, Запоріжжя

НАШІ ГРОШІ

18.03.2024
17.03.2024
15.03.2024
14.03.2024
13.03.2024
12.03.2024
11.03.2024
10.03.2024
09.03.2024
08.03.2024
07.03.2024