- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Зміну місця роботи суд визнав достатнім аргументом, щоб звільнити екс-головного педагога району від криміналу за посадові зловживання

Опублікував Editor 23.12.2014 @ 09:30 в Новини | No Comments

Колишнього начальника Відділу освіти, молоді та спорту Василівської районної державної адміністрації Віталія Онищенка звільнили від кримінальної відповідальності за тендерні махінації у зв’язку зі зміною місця роботи. Про це свідчить ухвала [1] Василівського районного суду від 11 грудня.

В січні 2013 року відділ освіти Василівської райдержадміністрації за результатами відкритих торгів на закупівлю вугілля акцептував пропозицію ТОВ “Енергоном” вартістю 913 тис. грн. Втім, договір з фірмою так і не уклали, оскільки Антимонопольний комітет України зобов’язав відділ освіти відмінити процедуру закупівлі. Конкурсна комісія допустила до оцінки пропозицій лише двох учасників, чотирьох відхиливши у зв’язку з невідповідністю вимогам документації торгів. Але згідно результатів [2] перевірки за скаргою одного з учасників, освітяни мали відхилити всі пропозиції з тих же причин та, як наслідок, відмінити процедуру закупівлі.

Разом з цим, ще до підписання відповідної угоди та рішення АМКУ “Енергоном” поставило кільком малобілозерським школам майже 94 тони вугілля. Приймати його керівництву школи наказував саме начальник відділу освіти.

З метою узаконення поставок та проведення відповідних оплат, Віталій Онищенко в березні наказав конкурсному комітету провести закупівлю вугілля в “Енергоному” за процедурою в одного учасника. Пізніше, згідно підписаного за результатами тендеру договору, фірма “Енергоном” отримала з бюджету 89 тис. грн.

В лютому 2014 року постановою [3] Донецького апеляційного господарського суду вказаний договір визнано недійсним, тож Онищенку інкримінували зловживання службовим становищем, що призвело до завдання шкоди державі в розмірі 89 тис. грн.

Проте, під час судового процесу свою вину Віталій Онищенко не визнав та заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв’язку зі зміною обстановки. Так, обвинувачений вказав, що на цей час звільнений з посади начальника відділу освіти та з 1 грудня працює директором Підгірненської загальноосвітньої школи. Крім того, на теперішній час на базі відповідного відділу освіти створено КУ “Василівський районний центр фінансового обліку та матеріально-технічного забезпечення закладів та установ освіти”, а тому до повноважень начальника відділу освіти, молоді та спорту Василівської РДА не належать питання матеріально-технічного забезпечення закладів та установ освіти.

Вказані аргументи не викликали заперечень зі сторони прокурора, тож суд задовольнив клопотання Віталія Онищенка, також зазначивши, що інкримінований йому злочин вчинено при   виконанні службових обов’язків на посаді начальника вказаної установи та після звільнення він перестав бути суспільно-небезпечним.

Згідно “Вісника державних закупівель”, “Енергоном” взагалі не отримувало жодного держпідряду, окрім як від Відділу освіти, молоді та спорту Василівської РДА. Фірма належить Володимиру Лукашенку з Павлограду, який ще в 2010 шукав нову роботу, вказавши в резюме [4] посаду директора “Енергоному” з 2006 року.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2014/12/23/zminu-mistsya-roboty-sud-vyznav-dostatnim-arhumentom-schob-zvilnyty-eks-holovnoho-pedahoha-rajonu-vid-kryminalu-za-posadovi-zlovzhyvannya/

URLs in this post:

[1] ухвала: http://reyestr.court.gov.ua/Review/41860993

[2] результатів: http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=94480&schema=main

[3] постановою: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/37249068

[4] резюме: http://www.work.ua/resumes/517220/

[5] Запорізькі води візьмуть під контроль : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/20/zaporizki-vody-vizmut-pid-kontrol/

[6] Держбюджет зменшиться ще на 22 тисячі, як компенсації моральної шкоди від міліції : http://zp.nashigroshi.org/2014/02/20/derzhbyudzhet-zmenshytsya-sche-na-22-tysyachi-yak-kompensatsiji-moralnoji-shkody-vid-militsiji/

[7] Суд скасував рішення АМКУ про договірняк фірм, бо спільний власник на директора впливу не має : http://zp.nashigroshi.org/2014/07/21/sud-skasuvav-rishennya-amku-pro-dohovirnyak-firm-bo-spilnyj-vlasnyk-na-dyrektora-vplyvu-ne-maje/

[8] ДАІ знову заплатить кіпрським офшорам третину мільйона за відеоконтроль водіїв : http://zp.nashigroshi.org/2014/07/30/dai-znovu-zaplatyt-kiprskym-ofshoram-tretynu-miljona-za-videokontrol-vodijiv/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.