- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Прокуратурі хоч і запізно не вдалося довести розіграш тендеру донецьким авторитетом

Опублікував Editor 25.03.2015 @ 09:44 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області своїм рішенням [1] від 5 березня відмовив у задоволенні позову прокурору Новомиколаївського району  про визнання недійсним рішень школи-інтернату про закупівлю вугілля за результатами торгів.

Як повідомляли [2] “Наші гроші. Запоріжжя”, КЗ “Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат “Паросток”  на початку жовтня 2014 року кількома угодами замовила ТОВ “Антрацит Кепітал” постачання вугілля різних марок на суму 521 тис. грн. Ціна вугілля була значно дорожчою в порівнянні із закупівельними цінами інших державних установ.

Єдиним конкурентом “Антрацит Кепітал” на торгах в усіх випадках стало ТОВ “Торговий дім Запоріжнафтострой”. Обидві фірми зареєстровані в Запоріжжі по вул. Сорок років Радянської України 39-А, хоча і в різних офісах. Офіційний телефон “Запоріжнафтострою” (2703737) вказаний в тендерній документації контактним “Антрацит Кепітал”.

Вищевказане судове рішення стосується однієї з угод вартістю 199,5 тис. грн.  Позов прокуратура аргументувала ознаками, які вказують на зв’язок між учасниками: спільними адресами, номерами телефонами і факсимільного зв’язку, адресами електронної пошти, поданням однакових зразків картки підприємств. Окрім цього за результатами перевірки виявлена невідповідність пропозицій обох фірм вимогам документації торгів.

Втім ці факти не стали для суду підставою у визнанні недійсним протоколу комітету з конкурсних торгів та відповідного договору про закупівлю вугілля.

Як встановив суд, термін дії договору закінчився 31 грудня 2014 року. До того часу фірма виконала умови договору з поставки вугілля в повному обсязі. По результату, жодна зі сторін не висувала іншій претензій стосовно виконання умов договору.

Також суд “критично оцінив” посилання прокурора на те, що учасники процедури торгів є пов’язаними між собою, “оскільки саме лише розташування суб’єктів за однаковою адресою, в одній офісній будівлі та користування одним багатоканальним телефоном не створює забороненої законом пов’язаності чи антиконкурентних дій”.

Нагадаємо, згідно закону “Про здійснення державних закупівель”, пов’язаними є фірми, в яких один і той же власник контролює більше ніж 25% статутного капіталу, і в такому випадку замовник зобов’язаний відхилити ці пропозиції.

В реєстрі судових рішень також міститься ухвала [3] про порушення провадження у справі по ще одному договору згідно жовтневих закупівель школою-інтернатом “Паросток”. Розгляд справи призначили на 28 січня, проте його результати не опубліковані.

“Антрацит Кепітал” належить запоріжцю Андрію Лебеді та донеччанину Анатолію Шихкерімову. Останній був співвласником кількох фірм разом Гіві Немсадзе та відомий як член банди братів Немсадзе з прізвиськом “Звір”.

У грудні 2005 року Головне управління МВС у Донецькій області повідомило [4], що знешкоджено банду, на рахунку якої убивства не менш 57 осіб.

Колишній міністр МВС Юрій Луценко тоді назвав Гіві Немсадзе ватажком одного із найбільш кривавих організованих злочинних угруповань у Донбасі. Сам Гіві Немсадзе, оголошений у міжнародний розшук, повернувся в Донецьк через кілька місяців після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах та з’явився в Генпрокуратуру з повинною і був відпущений під підписку про невиїзд.

Ще через кілька місяців донецький суд прийняв рішення закрити кримінальну справу за давниною років.

Немсадзе цілком визнав свою провину стосовно того, що не повідомив правоохоронним органам про убивство шести осіб. Однак, за його словами, він сам нікого не убивав, його просто плутають зі старшим братом – Гурамом, що нібито й очолював ОПГ та який помер в 2003 році від “раку”.

Як йдеться в численних поясненнях [5] свідків, Шихкерімов вихвалявся, що є “правою рукою” Гіві Немсадзе. Також, окрім інших справ, Шихкерімов згадується в контексті викрадення та послідуючого вбивства підприємця Дмитра Власова в 2001 році. Через кілька років тіло його водія знайшли разом з іншими п’ятьма тілами в одній з покинутих шахт, на які вказав [6] Шихкерімов. Тіло Власова станом на 2010 рік так і не знайшли.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/03/25/prokuraturi-hoch-i-zapizno-ne-vdalosya-dovesty-rozihrash-tenderu-donetskym-avtorytetom/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/43114820

[2] повідомляли: http://zp.nashigroshi.org/2014/10/06/shkola-kupyla-koshtovne-vuhillya-u-donetskoho-avtoryteta/

[3] ухвала: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/41947120

[4] повідомило: http://www.pravda.com.ua/news/2010/11/16/5575872/?attempt=1

[5] поясненнях: http://www.ostro.org/articles/article-125295/

[6] вказав: http://gazeta.ua/ru/articles/scandals-newspaper/_doneckij-sud-otpustil-givi-nemsadze/355040

[7] ЗЕРЗ закупив молока на 770 тисяч в депутата облради : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/01/zerz-zakupyv-moloka-na-770-tysyach-v-deputata-oblrady/

[8] Кількадесят депутатів оштрафовано за неподання декларації про доходи : http://zp.nashigroshi.org/2013/11/07/kilkadesyat-deputativ-oshtrafovano-za-nepodannya-deklaratsiji-pro-dohody/

[9] Запорізька прокуратура коштує платникам податків 72 мільйони на рік : http://zp.nashigroshi.org/2013/12/17/zaporizka-prokuratura-koshtuje-platnykam-podatkiv-72-miljony-na-rik/

[10] Поліція перевіряє як Держгеокадастр задовольнив 15 заявок фермера на одноразову безоплатну видачу землі : http://zp.nashigroshi.org/2017/05/16/politsiya-pereviryaje-yak-derzhheokadastr-zadovolnyv-15-zayavok-fermera-na-odnorazovu-bezoplatnu-vydachu-zemli/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.