- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Мерія через суд змусила забудовника Григоришина прийняти договір про пайову участь в розвитку міста

Опублікував Editor 08.05.2015 @ 08:21 в Новини | No Comments

Виконком Запорізької міської ради в судовому порядку визнав укладеним договір з фірмою-забудовником про пайову участь в розвитку інфраструктури міста. Про це свідчить постанова [1]Київського апеляційного господарського суду від 20 квітня.

Згідно матеріалів справи, восени 2013 року Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю міста Запоріжжя зареєстровано декларацію ТОВ “Інвестиційна рада” про початок будівельних робіт з реконструкції незавершеного будівництва під багатофункціональний громадський комплекс з об’єктами спорту, відпочинку та розваг по вул. Немировича-Данченка, 64.

На цій підставі Виконком Запорізької міськради звернуся до фірми з листом-пропозицією про укладення договору про пайову участь замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста та надіслав останньому підписаний зі свого боку договір у трьох примірниках.

За першим разом “Інвестиційна рада” надіслали протокол розбіжностей. За другим, після узгоджень з Виконкомом, запропонувала відкласти підписання договору до моменту здачі об’єкту в експлуатацію.

Через це Виконком і звернуся до суду з вимогою визнати угоду укладеною.

Під час розгляду справи “Інвестиційна рада” вказувала на затверджений в Запоріжжя порядок, відповідно до якого звертатися про укладання договору про пайову участь має саме забудовник. Цього фірма не робила, а відтак відсутні підстави для визнання договору укладеним. Зокрема і на цій підставі Господарський суд міста Києва в грудні 2014 року відмовив [2] Виконкому у задоволенні позову.

В свою чергу апеляційний суд вказав на імперативні норми законодавства, якими передбачено обов’язкова участь замовника будівництва  у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту шляхом перерахування коштів до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію. На цьому обов’язку і полягає вимога міської влади в укладанні угоди. В той же час суд підтвердив правомірність термінів щодо звернень з вимогою укладання угоди і правильність нарахування суми пайової участі в розмірі 6,23 млн. грн. Розрахунок ґрунтується на основі будівельних нормативів та складає 10% від кошторисної вартості, оскільки фірма-забудовник безпосередньо не подала кошторисної вартості будівництва.

Протест фірми щодо такого розрахунку та неможливості визначити вартістю будівництва до моменту здачу об’єкту в експлуатацію суд спростував, оскільки чинне законодавство виключає можливість укладення договору та сплати пайового внеску після введення об’єкта будівництва в експлуатацію.

Окрім цього, “Інвестиційна рада” вказувала на той факт, що виконує реконструкцію та нове будівництво теплових мереж на дільниці по вул. Немировича-Данченка та бул. Гвардійській орієнтовною вартістю близько 8 млн. грн. І саме на цю суму мав би зменшитися розмір пайової участі і це було ще одною підставою зі сторони фірми для відкладення підписання договору про пайову участь, оскільки роботи ще тривають і не можливо остаточно визначити повну кошторисну вартість. На останній факт вказав також суд, не прийнявши доводи фірми, оскільки це заважає достовірно визначити суму внеску фірми. До того ж, законодавством передбачений перерахунок і повернення зайвих коштів.

Беручи до уваги вищенаведене суд задовольнив апеляційну скаргу і визнав укладеним договір про пайову участь замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Запоріжжя між Виконавчим комітетом Запорізької міськради і ТОВ “Інвестиційна рада” на умовах Виконкому.

“Інвестиційна рада” майже на 100% належить кіпрській компанії “Енерджі стандард реал естейт лімітед” з групи “Енергетичний стандарт” Костянтина Григоришина.

В судовому рішення мова йде про недобудований бізнес-центр Energy Standard Plaza [3] на Набережній магістралі в районі Центрального пляжу. Роботи зі спорудження розпочалися ще в 2008 році з плановою здачею об’єкта в 2010 році. Проте і після поновлення будівництва роботи фактично заморожені [4].


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/05/08/meriya-cherez-sud-zmusyla-zabudovnyka-hryhoryshyna-pryjnyaty-dohovir-pro-pajovu-uchast-v-rozvytku-mista/

URLs in this post:

[1] постанова : http://reyestr.court.gov.ua/Review/43792713

[2] відмовив: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/42314731

[3] Energy Standard Plaza: http://www.zp-portal.com/biznes-centr-energy-standard-plaza-g-zaporozhe/

[4] заморожені: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1591132

[5] Пеклушковод має сплатити банку 6-мільйонний борг, який дістався в спадок від нібито рейдернутого заводу : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/24/peklushkovod-maje-splatyty-banku-6-miljonnyj-borh-yakyj-distavsya-v-spadok-vid-nibyto-rejdernutoho-zavodu/

[6] Оренда лікарнею своїх же приміщень у фірми Васадзе подорожчала вдвічі : http://zp.nashigroshi.org/2014/05/20/orenda-likarneyu-svojih-zhe-prymischen-u-firmy-vasadze-podorozhchala-vdvichi/

[7] В.о. голови сільради сплатить штраф за призначення собі премій : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/04/v-o-holovy-silrady-splat-shtraf-za-pryznachennya-sobi-premij/

[8] Спроба №2: в Запоріжжі знову шукають будівельника собачого притулку : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/23/sproba-2-v-zaporizhzhi-znovu-shukayut-budivelnyka-sobachoho-prytulku/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.