- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

“Енергоринок” відсудив в “Запоріжжяобленерго”, за яке Григоришин і Коломойський борються з Суркісами, 360 мільйонів боргу за електрику

Опублікував Editor 25.05.2015 @ 08:08 в Новини | 2 Comments

“Запоріжжяобленерго” повинно сплатити державному підприємству – оператору оптового ринку електроенергії  “Енергоринок” 360 млн. грн. боргу за спожиту електроенергію. Таке рішення [1] 23 квітня прийняв Господарський суд Запорізької області.

Суд встановив, що заборгованість виникла протягом жовтня-грудня 2014 року. За цей період  “Енергоринок” поставив компанії електроенергії на 359,5 млн. грн. Але вказану суму “Запоріжжяобленерго” не сплатило.

Факт наявності заборгованості підтверджувався актами купівлі-продажу електроенергії та довідкою про стан взаємних розрахунків. Не заперечував наявність заборгованості і представник обленерго, проте попросив розстрочити сплату на три роки та зменшити суму штрафних санкцій, оскільки вони надмірно великі відносно основної суми боргу.

Останній аргумент суд відхилив, оскільки штрафні санкції нараховані правомірно відповідно до умов договору. Разом з цим, з огляду на тяжке фінансове становище суд вирішив розстрочити сплату суми боргу та санкцій на два роки.

Таким чином протягом 2015-2016 років “Запоріжжяобленерго” має сплатити “Енергоринку” окрім основної суми боргу в розмірі 359,5 млн. грн. також  13,37 млн. грн. втрат від інфляції, 1,47 млн. грн. пені і 3% річних від простроченої суми та 80 тисяч 0,1% штрафу.

В “Запоріжжяобленерго” 60,2% акцій належать державі, 12,3% кіпрський компанії Bikontia Enterprises Limited і 16,5% Lex perfecta limited. Офшори відносять до сфери впливу Ігоря Коломойського та Костянтина Григоришина. Разом з цим, обленерго через менеджмент контролюється братами Ігорем та Григорієм Суркісами.

В квітні на зборах акціонерів намагалися змінити лояльний Суркісам менеджмент. Хоча збори супроводжувалися [2] повідомленням про замінування і присутністю батальйону “Дніпро-1”, Фонд дермайна визнав їх легітимними.

Новим керівником “Запоріжжяобленерго” призначили Віталія Цадо, який раніше очолював “Луганське енергетичне об’єднання” Костянтина Григоришина. Проте Цадо зайняти робоче місце завадили [3] особи спортивної зовнішності, які перекрили доступ до головного офісу обленерго по вул. Сталеварів. Таким чином в. о. генерального директора залишається Ігор Корніленков.

Разом з цим, рішення зборів про зміну керівника в судовому порядку намагаються [4] визнати недійсними. Позивачами виступили міноритарні акціонери Олександр Явтушенков, Наталія Ніконець і Анатолій Журенков, яким належать лише по кілька акцій. Очевидно,що причиною конфлікту є майбутня приватизація обленерго.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/05/25/enerhorynok-vidsudyv-v-zaporizhzhyaoblenerho-za-yake-hryhoryshyn-i-kolomojskyj-boryutsya-z-surkisamy-360-miljoniv-borhu-za-elektryku/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/44215819

[2] супроводжувалися: http://www.rbc.ua/rus/news/zaporozhe-sorvali-sobranie-aktsionerov-oao-1429621806.html

[3] завадили: http://silaslova.zp.ua/region/11235-na-zaporozheoblenergo-perekryty-vhody-na-territorii-lyudi-sportivnoy-naruzhnosti.html

[4] намагаються: http://biz.liga.net/all/tek/stati/3019340-pered-privatizatsiey-kto-vytesnyaet-surkisov-iz-zaporozheoblenergo.htm?utm_source=biz&utm_medium=garnovost&utm_campaign=blockgartema

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.