- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Доки в Кабміні узгоджують “нормативку”, в Запоріжжі створили приватного монополіста на захоронення будівельного сміття

Опублікував Editor 02.06.2015 @ 09:28 в Новини | No Comments

У зв’язку зі змінами у законодавстві та неузгодженістю різних нормативних актів, в Запоріжжі фактично монополізували ринок утилізації будівельних відходів. Про це пише Сергій Сидоров в останньому номері газети “Субота плюс”.

Так в квітні 2014 року Верховна рада серед інших скасувала [1] такий дозвільний документ як “ліміти на утворення і розміщення відходів”. Натомість запровадили “дозвіл на поводження з відходами”. Протягом трьох місяців в Кабінеті міністрів України мали узгодити свої нормативні акти відповідно до прийнятого закону, чого не зробили.

Таким чином, старі дозвільні документи скасували, а систему видачі нових не сформували. З огляду на це,  Департамент екології ОДА ще в минулому році заборонив ТОВ “Ремондіс Запоріжжя” приймати будівельне сміття на головний полігон міста в районі  селища Леваневського.

Натомість будівельна відходи приймає ТОВ “Екопост”. Ця фірма в березні 2014 році уклала угоду з КП “Запорізький інститут регіонального розвитку” на рекультивацію 18 гектарів землі неподалік Оріхівського шосе, які знаходяться на балансі комунальників.

Відтак протягом 10 років фірма має підняти рівень землі в балці, захороняючи в ній будівельні відходи. По завершенню цю територію мають засипати землею товщою 1-1,5 метрів для подальшого використання.

Як дізналися журналісти, за вивезення тонни сміття “Екопост” бере 150 гривень. При цьому, комунальним підприємствам зробили знижку до 47 грн/тони, оскільки раніше комунальники платили “Ремондісу” по 60 грн/тона. За припущеннями, така знижка необхідна для зведення нанівець  можливих рухів міської влади по знищенню схеми.

За підрахунками, щороку “Екопост” таким чином може отримувати до 2,5 млн. грн. А з вирахуванням зарплат, податків чи обслуговування техніки до мільйона чистого прибутку на рік, які б могло отримувати безпосередньо КП “Запорізький інститут регіонального розвитку”, приймаючи будівельні відходи самостійно.

Потенційно ситуація з дозвільною системою і прийманням відходів “Ремондісом” має вирішитися, але з огляду на 10-річний договір комунальників з “Екопостом” та можливий економічний ріст, а відтак і будівництво, зниження об’ємів фірмі не загрожує.

ТОВ “Екопост” з уставним фондом в 1000 гривень належить Валерію Синякову, Владиславу Дегтярьову, Ганні Галаншиній і Дмитру Работі.  Синяков відомий [2] як громадський інспектор з охорони довкілля.

Нагадаємо, раніше ця фірма отримала [3] підряд вартістю 445 тис. грн. на збирання, перевезення та захоронення відходів 4-го класу небезпеки, в тому числі і будівельного сміття, від “Запорізького титано-магнієвого комбінату”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/06/02/doky-v-kabmini-uzhodzhuyut-normatyvku-v-zaporizhzhi-stvoryly-pryvatnoho-monopolista-na-zahoronennya-budivelnoho-smittya/

URLs in this post:

[1] скасувала: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1193-18

[2] відомий: http://www.zp.dei.gov.ua/sklad-gromadskix-%D1%96nspektor%D1%96v-z-oxoroni-dovk%D1%96llya.html

[3] отримала: http://zp.nashigroshi.org/2015/05/28/ztmk-zaplatyt-pivmiljona-za-utylizatsiyu-vidhodiv-firmi-yaka-ranishe-popadalasya-na-porushenni-tehnolohiji-protsesu-scho-pryzvelo-do-pozhezhi/

[4] Запорізька облрада скасувала дозвіл на розробку залізорудних родовищ компаніям Іванющенка. На користь Ахметова? : http://zp.nashigroshi.org/2013/04/19/zaporizka-oblrada-skasuvala-dozvil-na-rozrobku-zalizorudnyh-rodovysch-kompaniyam-ivanyuschenka-na-koryst-ahmetova/

[5] Освітнім закладам Заводського району в Запоріжжі купили техніки на 350 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/14/osvitnim-zakladam-zavodskoho-rajonu-v-zaporizhzhi-kupyly-tehniky-na-350-tysyach/

[6] Виконком Запорізької міськради недогледів очевидне : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/24/vykonkom-zaporizkoji-miskrady-nedohlediv-ochevydne/

[7] Партнерські фірми розіграли 9 мільйонів від ОДА на реконструкцію районної лікарні : http://zp.nashigroshi.org/2015/07/16/partnerski-firmy-rozihraly-9-miljoniv-vid-oda-na-rekonstruktsiyu-rajonnoji-likarni/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.