- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Московському патріархату віддали Свято-Нікольський храм в Запоріжжі з державної власності

Опублікував Editor 20.08.2015 @ 12:47 в Новини | 2 Comments

hram5 [1]Миколаївська релігійна громада Запорізької єпархії УПЦ МП у судовому порядку закріпила за собою право власності на Свято-Нікольський храм на вулиці  Піщаній в Запоріжжі. Відповідне рішення [2] Господарський суд Запорізької області прийняв 23 липня.

Згідно матеріалів справи, спочатку Миколаївська релігійна громада офіційно звернулась до реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції з заявою про державну реєстрацію прав на культові споруди. Свої вимоги віруючі обґрунтували посиланням на розпорядження тодішнього голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Баранова від червня 2014  року “Про повернення у власність культових споруд”.

Втім, державний реєстратор вирішив, що розпорядження є недостатнім для реєстрації права власності за Миколаївською релігійною громадою. На його думку, спершу необхідно зареєструвати храм за державою в особі Запорізької ОДА, а вже потім, згідно даного губернаторського розпорядження, за релігійною громадою. Після чого релігійна громада і звернулась з відповідним проханням до облдержадміністрації. Втім, в ОДА відмовили у цьому проханні з аргументом про достатність розпорядження губернатора для реєстрації права власності.

Вже після цієї відповіді Миколаївська релігійна громада звернулась до суду з позовом до Запорізької ОДА про визнання права власності.

Представник обласної держадміністрації визнав позовні вимоги Миколаївської у повному обсязі, оскільки майновий комплекс перебував раніше у власності держави суто номінально, згідно ст. 366 Адміністративного кодексу Української Соціалістичної Радянської Республіки 1927 року, за якою всі культові споруди оголошувалися державною власністю.

Суд зазначив, що культові споруди Свято-Нікольського храму були збудовані наприкінці 19-го століття, експлуатуються за призначенням вже багато років, та не відносяться до власності місцевих громад.

Відтак, суд задовольнив позов Миколаївської релігійної громади Запорізької  єпархії Української Православної Церкви (МП). За релігійною громадою визнали право власності на церковний храм, недільну школу, підвал та інші об’єкти цілісного майнового комплексу, розташованого за адресою вул. Піщана, 8.

Свято-Никольський храм є найстарішим із діючих в Запоріжжі. Він розташований [3] на Правому березі, між районами Верхня Хортиця та “Бомбеєм”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/08/20/moskovskomu-patriarhatu-viddaly-svyato-nikolskyj-hram-v-zaporizhzhi-z-derzhavnoji-vlasnosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2015/08/hram5.jpg

[2] рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/47957278

[3] розташований: http://wikimapia.org/#lang=en&lat=47.863997&lon=35.019994&z=15&m=b

[4] Запорізькі мости стали причиною розбрату за ділянку в центрі міста : http://zp.nashigroshi.org/2013/04/10/zaporizki-mosty-staly-prychynoyu-rozbratu-za-dilyanku-v-tsentri-mista/

[5] Запорізька школа-інтернат злила ще 440 тисяч ТОВ «Промторг-Запоріжжя» : http://zp.nashigroshi.org/2013/05/27/zaporizka-shkola-internat-zlyla-sche-440-tysyach-tov-promtorh-zaporizhzhya/

[6] Інтернати купили вугілля з різницею пропозицій між конкурентами в десяті долі відсотка : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/01/internaty-kupyly-vuhillya-z-riznytseyu-propozytsij-mizh-konkurentamy-v-desyati-doli-vidsotka/

[7] Районна лікарня Запоріжжя переплатила за ліки : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/17/rajonna-likarnya-zaporizhzhya-pereplatyla-za-liky/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.