- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

“Основаніє” програло одразу два позови “МКС” на чотири мільйони

Опублікував Editor 07.09.2015 @ 12:01 в Новини | 3 Comments

ТОВ “Міські комунікаційні системи” стягнуло 3,96 млн. грн. боргу з КП “Основаніє” за користування системою нарахування платежів. Відповідна інформацію опублікована в Держреєстрі судових рішень.

За матеріалами першої справи [1], МКС відсудило 1,4 млн. грн. боргу по користуванню “Програмним комплексом “Розрахунок комунальних платежів”.

Відповідний договір на користування пакетом  “Програмний комплекс “Розрахунок комунальних платежів” м. Запоріжжя, 2013″ “МКС” і “Основаніє” підписали 23 серпня 2013 року.

За договором, “Основаніє” отримало комп’ютери й функціонал на них для ведення бази платежів. “Міські комунікаційні системи” отримували за це абонентську плату розміром спочатку у 0,5% а згодом – у 0,3% від загального обсягу усіх комунальних платежів, фактично сплачених мешканцями міста.

З березня 2014-го року “Основаніє” перестало платити “Системам”. Відтак, за три місяці користування комплексом, на кінець травня 2014-го року, “Основаніє” повинно було сплатити 935 тис. грн. Не отримавши цих грошей і через рік, “Міські комунікаційні системи”  навесні 2015-го звернулись до суду.

Суд у повному обсязі задовольнив позовні вимоги “МКС”, з урахуванням умов договору і наявності актів прийому-здачі наданих послуг за договором, які були підписані також і представниками “Основанія”. Окрім основного боргу у 935 тис. грн., суд також визнав обґрунтованими вимоги щодо сплати штрафних санкцій – інфляційних втрат, пені, штрафу, річних. Відтак, повна сума стягнення з “Основанія” за цим позовом становить 1,4 млн. грн.

Другий позов [2], який програли комунальники, також стосується програмного комплексу від “МКС”. За матеріалами справи, у той же день, 23 серпня 2013-го року, одночасно з договором щодо користування програмним комплексом, “МКС” і “Основаніє” уклали ще один договір – на  передачу прав дистриб’ютора наданого їм програмного комплексу. По цьому договору “Міські комунікаційні системи” мали отримувати спочатку 0,8%, а після підписання додаткової угоди – 0,7% від загального обсягу фактичних комунальних платежів мешканців Запоріжжя.

Цікаво, що, за даними у рішенні суду, “Міські комунікаційні системи” отримали “Програмний комплекс “Розрахунок комунальних платежів” на жорсткому магнітному диску, вихідний код до нього, супутню технічну документацію і технічне обладнання від розробників з ТОВ “Інформаційні комунальні системи” лише через вісім днів після укладання договору з “Основанієм” щодо дистриб’юторських прав на цей комплекс.

З початку березня 2014-го року “Основаніє” перестало платити по цьому договору, відтак МКС подали до суду на стягнення 1,77 млн. грн. за “права дистриб’ютора”, за які їм не платили протягом трьох місяців.

Комунальники до суду не з’явились, повідомивши про неможливість  явки повноважних представників відповідача. Замість цього, вони надали письмові заперечення на позов, у якому стверджували, що МКС необґрунтовано вирахували розмір позовної суми з урахуванням коштів, як сплачувались громадянами через систему від МКС на рахунки Концерну “Міські теплові мережі” і КП “Водоканал”.  Також, вони просили зупинити провадження по цій справі до вирішення по суті в Запорізькому госпсуді справи про розірвання даного договору.

Втім, суд дійшов до думки, що базою для розрахунку винагороди для “Міських комунікаційних систем” має бути сума з усіх комунальних платежів. Також, судді визнали неналежним доказом аудиторський звіт ТОВ “АФ “Аудитцентр – Запоріжжя”, у якому є припущення, що “Основаніє” в лютому-червні 2014р. надлишково, без достатніх на те підстав, підписало з МКС актів прийому-здачі наданих послуг на суму 2,1 млн. грн.

Відтак, суд визнав обґрунтованим позов МКС до “Основанія” і задовольнив його у повному обсязі. Крім основного боргу у 1,77 млн. грн., комунальники мають сплатити 0,79 млн. грн. інфляційних втрат, річних та штрафу.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/07/osnovanije-prohralo-odrazu-dva-pozovy-mks-na-chotyry-miljony/

URLs in this post:

[1] першої справи: http://reyestr.court.gov.ua/Review/48337076

[2] Другий позов: http://reyestr.court.gov.ua/Review/48638874

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.