- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Антимонопольники оштрафували бердянський порт за ненадання інформації про розіграний тендер

Опублікував Editor 08.09.2015 @ 08:28 в Новини | 1 Comment

Запорізьке територіальне відділенння Антимонопольного комітету України оштрафувало ДП “Бердянський морський торговельний порт” на 10 тис. грн. за ненадання інформації про тендерні закупівлі в рамках розслідування можливих порушень в сфері економічної конкуренції. Про це йдеться в рішенні [1] Запорізького господарського суду від 31 серпня.

Згідно матеріалів справи, рішення про накладання штрафу АМКУ прийнято в квітні 2015 року за ненадання документів про закупівлі пального у ТОВ “Запорізька трейдингова компанія”, яке конкурувало з ТОВ “Запоріжпром ойл”.

У відповідь на відповідну вимогу про надання документів “БМТП” відповів відмовою, аргументуючи це відсутністю у вимозі інформації про підстави перевірки чи особи, за заявою якої здійснюється перевірка; тим, що здійснення Відділенням контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції не є підставою для проведення перевірки і відсутністю відомостей щодо наданого Кабміном дозволу на проведення перевірки.

В свою чергу, “АМКУ” у повторному листі послалося на законодавство, яке дозволяє запитувати документи в раках здійснення контролю стосовно дотримання конкуренції і акцентувало на той факт, що лише запитуються документи, а перевірка діяльності порту не здійснюється.

На це “БМТП” знов таки вказало на факт відсутності у запиті інформації про порушення конкурентних прав будь-якої юридичної чи фізичної особи і посилання на конкретну норму закону, якою надано підставу для запиту документів.

Наприкінці березня АМКУ розпочало розгляд справи у зв’язку з наявністю в діях порту порушення законодавства про захист економічної конкуренції. При цьому антимонопольники повторно відправили порту запит на надання документів, ідентичний першому запиту, і отримали необхідні документи: реєстри надання документації конкурсних торгів, протоколи оцінки пропозицій конкурсних торгів, пропозиції конкурсних торгів Учасників, тощо.

Після прийняття рішення про накладання штрафу “Бердянський морський торговельний порт” звернувся до суду з вимогою визнання його недійсним.

Та суд відхилив головний аргумент порту стосовно тимчасової заборони  проведення перевірок суб’єктів господарювання  протягом січня-червня 2015 року, оскільки направлення Вимоги   з метою контролю  за дотриманням законодавства  про захист економічної конкуренції  не є перевіркою, а  лише способом одержання інформації для виконання покладених на органи Антимонопольного комітету України обов’язків.

Як повідомляли [2] “Наші гроші. Запоріжжя”, ДП “Бердянський морський торговельний порт” замовив ТОВ “Запорізька трейдингова компанія” пального на 2,89 млн. грн. в останні дні 2014 року. “Запорізькою трейдинговою компанією” володіє Олена Свєтова. Єдиним конкурентом на тендері виступила фірма “Запоріжпром ойл” Леоніда Спину.

“ЗТК” зареєстрована по вул. Можайській, 63 в Запоріжжі. В той же час, вказаний в документації контактний телефон “Запоріжпром ойл” (224-05-96) належить компаніям “РКЦ Трейд” [3] та“Запоріжоблторггромадхарч” [4], які також знаходяться по вулиці Можайській, 63.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/08/antymonopolnyky-oshtrafuvaly-berdyanskyj-port-za-nenadannya-informatsiji-pro-rozihranyj-tender/

URLs in this post:

[1] рішенні: http://reyestr.court.gov.ua/Review/49420609

[2] повідомляли: http://zp.nashigroshi.org/2015/01/08/berdyanskomu-portu-kupyly-palnoho-na-try-miljony-rozihravshy-tender-mizh-telefonno-adresnymy-rodychkamy/

[3] “РКЦ Трейд”: http://shepel.com.ua/catalog/item9850.html

[4] “Запоріжоблторггромадхарч”: http://www.misto.zp.ua/business/firm_short_2138_18.html

[5] Нацгвардія купила мастил на 22 мільйони у “Агрінолу”, який Генпрокуратура звинуватила у розпилі мільйонів Міноборони : http://zp.nashigroshi.org/2014/12/09/natshvardiya-kupyla-mastyl-na-22-miljony-u-ahrinolu-yakyj-henprokuratura-zvynuvatyla-u-rozpyli-miljoniv-minoborony/

[6] Рідна Пономарьову фірма в останній момент чомусь не отримала замовлення від бердянської мерії : http://zp.nashigroshi.org/2014/12/30/ridna-ponomarovu-firma-v-ostannij-moment-chomus-ne-otrymala-zamovlennya-vid-berdyanskoji-meriji/

[7] Будівельники ОДА не змогли довести фіктивність договору підряду по вже збудованому газопроводу : http://zp.nashigroshi.org/2016/01/21/budivelnyky-oda-ne-zmohly-dovesty-fiktyvnist-dohovoru-pidryadu-po-vzhe-zbudovanomu-hazoprovodu/

[8] Виконком Бердянська замовив недореформованій комунальній газеті “джинси” на 100 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2018/02/07/vykonkom-berdyanska-zamovyv-nedoreformovanij-komunalnij-hazeti-dzhynsy-na-100-tysyach/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.