- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Григоришин майже опротестував “бан” своїх підприємств на участь в держзакупівлях

Опублікував Editor 09.09.2015 @ 12:13 в Новини | No Comments

Суд відмовив ПАТ  “Запоріжтрансформатор” і ПАТ “Запорізький завод надпотужних трансформаторів” у скасуванні рішення Антимонопольного комітету про визнання підприємств порушниками законодавства у сфері конкуренції, проте визнав факт прийняття цих рішень АМКУ без належних підстав. Про це йдеться в рішенні [1]Господарського суду м. Києва від 20 серпня.

За матеріалами справи, “Запорізький завод надпотужних трансформаторів” і ПАТ  “Запоріжтрансформатор” звернулись до суду з вимогою визнати недійсними й скасувати рішення Адмінколегії Запорізького обласного територіального відділення АМКУ від грудня 2014 року та постанову центрального АМКУ про перевірку законності цього рішення запорізького підрозділу. На думку позивачів, запорізьке відділення АМКУ не змогло довести наявності антиконкурентних узгоджених дій, а центральне АМКУ при перегляді спірного рішення також не стало перевіряти цю наявність.

В грудневому рішенні АМКУ визнало узгодження пропозицій двома підприємствами між собою на тендерах по закупівлі трансформаторів низкою обленерго протягом 2011-2013 років. Це призвело до обмеження конкуренції і спотворенню результатів торгів. В березні 2015 року дію цього рішення було призупинено через перевірку його законнності, але в червні центральний АМКУ лишив його без змін.

Аналізуючи докази, суд дійшов до думки, що рішення запорізьких антимонопольників про порушення конкуренції приймалось без достатніх на це обґрунтувань, а “апеляційне” рішення центрального апарату АМКУ від червня  було прийнято з неповним з’ясуванням обставин. На думку суду, схожість пропозицій учасників не свідчить про узгодження своїх пропозицій учасниками, адже може свідчити про використання найбільш оптимальної форми тендерної документації з урахуванням попереднього тривалого досвіду участі у відкритих торгах, використанням поширених типових форм відповідної документації, використанням однотипного програмного забезпечення підготовки такої документації.

Також не свідчить про узгодженість пропозицій і рівнозначна різниця у відсотках між цінами двох підприємств, оскільки “Запорізький завод надпотужних трансформаторів” купував трансформатори у “Запоріжтрансформатору”, і з врахуванням націнки до собівартості отримувалася типова різниця у ціні в 5-10% між продукцією двох підприємств.

Та незважаючи на свої висновки, суд задовольнив позов частково, скасувавши лише червневе рішення центрального апарату АМКУ. У скасуванні грудневого рішення запорізького відділення АМКУ суд відмовив, оскільки пропущений двомісячний термін, у який допускається оскарження рішень АМКУ.

ПАТ “Запорізький завод надпотужних трансформаторів” на 64 % належить [2] ПАТ “Запоріжтрансформатор”, а на 25% – кіпрському офшору Azidano Limited, який пов’язують [3] з Костянтином Григоришиним. В свою чергу “Запоріжтрансформатор” входить до групи “Енергетичний стандарт” Костянтина Григоришина.

Нагадаємо, згідно законодавства, внесення підприємства до переліку підприємств-порушників антиконкурентного законодавства має наслідком відхилення замовниками під час державних закупівель пропозицій таких учасників.

Саме висновки “антимонопольників” були єдиною офіційною перешкодою [4] для прагнення Костянтина Григорішина поставляти трансформатори державній компанії “Укренерго” по завищеним цінам.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/09/hryhoryshyn-majzhe-oprotestuvav-ban-svojih-pidpryjemstv-na-uchast-v-derzhzakupivlyah/

URLs in this post:

[1] рішенні : http://reyestr.court.gov.ua/Review/49045865

[2] належить: http://smida.gov.ua/db/participant/13604509

[3] пов’язують: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

[4] перешкодою: http://nashigroshi.org/2015/07/16/zhyty-po-hryhoriansky/

[5] На утримання ландшафтного парку «Вознесенівський» та парку «Перемоги» витратять більше мільйона : http://zp.nashigroshi.org/2013/03/20/na-utrymannya-landshaftnoho-parku-voznesenivskyj-ta-parku-peremohy-vytratyat-bilshe-miljona/

[6] “5-та міськлікарня” розіграла тендер на закупівлю рентгенплівки між знайомими фірмами : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/28/5-ta-misklikarnya-rozihrala-tender-na-zakupivlyu-renthenplivky-mizh-znajomymy-firmamy/

[7] Кількамісячна фірма благодійників встановить вікна за 200 тисяч для педколеджу : http://zp.nashigroshi.org/2015/07/14/kilkamisyachna-firma-blahodijnykiv-vstanovyt-vikna-za-200-tysyach-dlya-pedkoledzhu/

[8] Фірма дружини депутата Полюсова, де розміщується його приймальня, три роки не платила місту оренду : http://zp.nashigroshi.org/2015/07/28/firma-druzhyny-deputata-polyusova-de-rozmischujetsya-joho-pryjmalnya-try-roky-ne-platyla-mistu-orendu/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.