- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Міліціонера сьомий місяць судять за хабар від підрядника “Атоменергомашу” (оновлено)

Опублікував Editor 10.09.2015 @ 08:38 в Новини | 1 Comment

(додано інформацію про вирок)

Слідчого Енергодарського МВ ГУМВС в Запорізький області вже сьомий місяць судять за отримання хабара у 30 тис. грн. Про йдеться в ухвалі [1] Хортицького райсуду від 2 вересня.

Згідно матеріалів справи, старший слідчий Енергодарського міськвідділу ГУМВС в Запорізький області, майор Дмитро Табацький вів провадження щодо розтрати коштів посадовцями “Атоменергомашу” ДП НАЕК “Енергоатом”. Згідно провадження, під час проведення паспортизації будівель і споруд Заводу нестандартного обладнання і трубопроводів у 2010-му році було розтрачено 297 тис. грн. Слідство кваліфікувало ці дії за ч.5 ст.191 КК – розкрадання коштів з використанням службового становища у особливо великих розмірах за попередньою змовою групи осіб.

В жовтні 2014-го року за викликом слідчого Табацького на допит прибула Наталія Клиновська, директор ТОВ “Придніпровський центр технічного аудиту”, яке і здійснювалу роботи з паспортизації. У своєму службовому кабінеті слідчій повідомив про невиконання робіт за договором, відтак її, як директора, притягнуть до кримінальної відповідальності. У свою чергу, Клиновська дала свідчення про виконання робіт в повному обсязі та заперечила вчинення будь-яких злочинів нею чи її підлеглими.

По закінченні допиту слідчий запропонував Клиновській розмову наодинці та на вулиці почав вимагати 100 тис. грн. хабаря за неповідомлення їй про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Директор фірми пообіцяла порадитися до наступної зустрічі.

При повторному допиті через два тижні Табацький продовжив вимагати хабар у Клиновської, залякуючи її кримінальною відповідальністю. Жінка попрохала зменшити суму до 60 тис. грн., на що слідчий погодився і одразу одержав від неї “транш” у 30 тис. грн.

Звинувачувальний акт за ч.3 ст.368 КК – отримання хабара у великому розмірі, – був спрямований до Хортицького райсуду ще у лютому 2015-го року [2], перше засідання було призначене на 4 березня. Слід зауважити, що прокурором на процесі виступає Федір Євсюков, котрий представляв звинувачення у справі екс-директора “Основанія” Сергія Бугріма, який за систематичне отримання хабарів отримав рік умовно [3].

Завод нестандартного обладнання і трубопроводів виробляє баки, трубопроводи та інше подібне обладнання нетипових розмірів для потреб АЕС і ТЕС. Підприємство  входить до “Атоменергомашу” і розташоване [4] в Енергодарі неподалік від Запорізької АЕС. Слідчий міліції майор Табацький Дмитро Анатолійович, ПІБ якого помилково не було видалено програмою Реєстру, раніше служив [5] у Кривому Розі.

Вироком [6] Хортицького районного суду від 14 вересня засудили до п’яти років позбавлення волі.

На суді Дмитро Табацький зазначив, що ініціатором передачі йому грошей була Наталія Клиновська, але розмір суми він визначив самостійно. Свої дії міліціонер розцінив як шахрайство, оскільки в діях підприємця по вказаному провадженні не було складу злочину і він не вимагав гроші. Також, він назвав отримані гроші “спонсорською допомогою” на користь усього міськвідділу.

Втім, суд кваліфікував дії міліціонера, як і прокуратура при складанні обвинувачу вального акту, за ч.3.ст.386 КК – отримання хабара “у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди”. Суд прийшов до думки, що виправлення та перевиховання звинуваченого можливе лише в умовах ізоляції від суспільства, обравши, втім, мінімальну санкцію по ч.3ст.368 КК – п’ять років позбавлення волі.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/10/militsionera-somyj-misyats-sudyat-za-habar-vid-pidryadnyka-atomenerhomashu/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://reyestr.court.gov.ua/Review/49517377

[2] у лютому 2015-го року: http://reyestr.court.gov.ua/Review/44620786

[3] отримав рік умовно: http://zp.nashigroshi.org/2015/08/31/eks-dyrektoru-osnovaniya-serhiyu-buhrimu-daly-rik-umovno/

[4] розташоване: http://wikimapia.org/#lang=en&lat=47.492327&lon=34.636288&z=14&m=b

[5] служив: http://vk.com/wall-28155065_15611

[6] Вироком: http://reyestr.court.gov.ua/Review/50259008

[7] Опозиціонер без мандату отримав черговий підряд від енергетиків : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/29/opozytsioner-bez-mandatu-otrymav-cherhovyj-pidryad-vid-enerhetykiv/

[8] В дороги регіону наступного року хочуть закопати 250 мільйонів : http://zp.nashigroshi.org/2013/12/09/v-dorohy-rehionu-nastupnoho-roku-hochut-zakopaty-250-miljoniv/

[9] Справедливий суд коштує півтори сотні мільйонів на рік : http://zp.nashigroshi.org/2014/01/24/spravedlyvyj-sud-koshtuje-pivtory-sotni-miljoniv-na-rik/

[10] Бізнесмен, фірму якого штрафували за розіграш торгів від АЕС, зареєстрував нову і продав атомникам лампочок на півтора мільйони : http://zp.nashigroshi.org/2015/08/03/biznesmen-firmu-yakoho-shtrafuvaly-za-rozihrash-torhiv-vid-aes-zarejestruvav-novu-i-prodav-atomnykam-lampochok-na-pivtora-miljony/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.