- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Завод Фірташа замовляє електрики на третину мільярда у “Енергомережі” з групи Крючкова-Суркіса-Кононенка

Опублікував Editor 28.09.2015 @ 08:09 в Новини | No Comments

ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” 17 вересня акцептувало пропозицію ПАТ холдингова компанія “Енергомережа” на постачання електроенергії по 30 квітня 2016 р на суму 329,96 млн грн. Остаточно угода має бути укладена до 16 жовтня. Про це повідомляється в “Віснику державних закупівель”, пишуть “Наші гроші” [1].

“Запорізький титано-магнієвий комбінат” (ЗТМК), який контролюється групою Дмитра Фірташа, лише з другого разу зміг провести тендер на електроенергію.

Цього разу єдиним конкурентом “Енергомережі” було івано-франківське ТОВ “Західні Енергетичні транзити [2]“.

А на перший тендер у червні у “Енергомережі” було двоє конкурентів – ТОВ “Енерготрейд груп” Олександра Малиновського і СП “Колос” з Харкова. Остання фірма і мала стати переможцем, бо її пропозиція була найдешевшою. Однак ЗТМК відхилив дешевшу заявку через кілька прострочених довідок і акцептував “Енергомережу”. Але потім скасував цей акцепт і провів тендер наново, у якому в “Енергомережі” вже не було дешевших конкурентів.

Нагадаємо, рік тому “Запоріжжяобленерго” за 200 тис грн. продало “Енергомережі” борги місцевих підприємств за спожиту електроенергію на 950 млн грн. У тому числі було продано і борги ЗТМК, які “Енергомережа” згодом взагалі списала [3].

По цій оборудці МВС порушувало карну справу [4], яку згодом закрила [5] Генпрокуратура.

Головою правління “Енергомережі” є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили [6] до керівних органів “Енергомережі”. Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував “Динамо” (Київ) після розриву контракту динамівців з “Приватбанком” Ігоря Коломойського.

У свою чергу президентом Федерації футболу України цього року став народний депутат від “Блоку Петра Порошенка” Андрій Павелко, а його заступниками по ФФУ стали представники групи Суркіса. У парламенті Павелка пов’язують [7] з замголови фракції ББП Ігорем Кононенком, який є давнім бізнес-партнером Порошенка.

Брат Дмитра Крючкова Леонід  [8]з минулого року працює заступником директора “Укрінмашу”, що є дочірнім підприємством державного концерну “Укроборонпром” з президентської вертикалі Порошенка. Контроль за експортом зброї нині здійснює перший зам секретаря РНБОУ Олег Гладковський (раніше мав прізвище Свинарчук), який також є бізнес-партнером Порошенка.

За даними [9] нардепа від БПП Сергія Лещенка, Кононенко лобіює призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови.

Одним з акціонерів “Запоріжжяобленерго” є група Костянтина Григоришина. Їй також належать частка акцій “Черкасиобленерго”, де днями розпочався корпоративний конфлікт. Представники Григоришина заявили [10], що керівник “Черкасиобленерго” Світлана Кузьминська представляє саме “Енергомережу” і зараз виводить кошти з обленерго, створюючи штучну заборгованість перед структурами “Енергомережі”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/28/zavod-firtasha-zamovlyaje-elektryky-na-tretynu-milyarda-u-enerhomerezhi-z-hrupy-kryuchkova-surkisa-kononenka/

URLs in this post:

[1] “Наші гроші”: http://nashigroshi.org/2015/09/28/zavod-firtasha-zamovlyaje-elektryky-na-tretynu-milyarda-u-enerhomerezhi-z-hrupy-kryuchkova-surkisa-kononenka/

[2] Західні Енергетичні транзити: http://nashigroshi.org/2014/10/13/v-ukrtranshazi-rozpylyaly-9-miljoniv-na-elektroenerhiji-mizh-firmamy-odnoho-spivvlasnyka/

[3] списала: http://nashigroshi.org/2015/08/06/zaporizhzhyaoblenerho-teper-ne-otrymaje-64-miljony-borhiv-za-elektryku-yaki-kryuchkov-probachyv-firtashu/

[4] карну справу: http://nashigroshi.org/2015/07/29/u-avakova-porushyly-karnu-spravu-za-milyard-yakyj-zaporizhzhyaoblenerho-zlylo-kryuchkovu/

[5] закрила: http://ua-energy.org/post/55098

[6] входили: http://nashigroshi.org/2014/12/01/litsenzovana-dopomoha-okupantam/

[7] пов’язують: http://interfax.com.ua/news/economic/275753.html

[8] Леонід : http://nashigroshi.org/2015/06/26/ofshor-yakyj-nalyvajchenko-povyazuje-z-stavytskym-nalezhyt-zamdyrektora-ukrinmashu-z-vertykali-poroshenka/

[9] даними: http://nv.ua/opinion/leshenko/tenevoe-pravitelstvo-70011.html

[10] заявили: http://interfax.com.ua/news/economic/292280.html

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.