- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Звинувачений в організації конвертаційного центру Грабовський допоміг вивести через КП Енергодару 16 мільйонів

Опублікував Editor 09.10.2015 @ 10:04 в Новини | 1 Comment

Слідче управління ГУМВС України в Запорізькій області розслідує справу про багатомільйонні розкрадання через комунальні підприємства Енергодару. Про це йдеться в ухвалі [1]  Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 8 вересня, якою надано дозвіл на доступ до низки документів.

Деталей справи по кожному епізоду в ухвалі не вказано. Проте відомо, що у період з 2011 по 2014 рік службові особи енергодарського КП  “Підприємство комунальної власності” шляхом внесення недостовірних відомостей у договори з ТОВ “Ельдорадо-Сервіс” завдали збитків підприємству на 16 млн. грн.

Також в матеріалах йдеться про укладання договорів “Підприємством комунальної власності”  і “Виробничим комбінатом “Тепловодоканал” на оплату теплової енергії та перерахування боргів із ТОВ „Ельдорадо-Сервіс” за вищевказаний період на суму 20 млн. грн. Всі договори укладалися з відома посадових осіб Енергодарської міської ради.

Окрім цього зазначається, що слідство ведеться відносно Запорізької АЕС, фірм “Променергоресурс” і “Ельдорадо-Сервіс”, комунальних підприємств  “Тепловодоканал” та КП „Підприємство комунальної власності” стосовно виникнення первинної заборгованості за договором комісії ще від січня 1999 року, подальше переуступлення боргу між зазначеними суб’єктами і відповідних судових розглядів по цій справі між ними.

Як вдалося з’ясувати з документів в реєстрі судових рішень,  в 1999 році Запорізька АЕС уклала договір комісії з ТОВ “Променергоресурс”. Безспірність вимог за тим договором в 2001 році підтвердив Господарський суд Запорізької області. В 2010 році “Променергоресурс” борг в розмірі 14,25 млн. грн. за договором комісії переуступило ТОВ “Чиста Вода Бердянськ”, яке забезпечувало [2] питною водою місто. Проте, пізніше договір переуступки суд визнав [3] недійсним. Через місяць після цього, в жовтні 2011 року “Променергоресурс” переуступило борг “Ельдорадо-Сервіс”, яке, в свою чергу, в 2012 році переуступило його “Виробничому комбінату “Тепловодоканал” і вже в 2013 році остаточно переуступило борг “Підприємству комунальної власності”. Інформації стосовно договору переуступки боргу “Тепловодоканалу” не має, та, вочевидь, його також визнано недійсним, після чого борг було переуступлено “ПКВ”.

Нині триває судовий спір [4] щодо стягнення “Підприємством комунальної власності” із Запорізької АЕС суму боргу, який комунальникам переуступило “Ельдорадо-Сервіс”. Разом з інфляційними втратами, пенею на іншими нарахуваннями “ПКВ” намагається стягнути 21,76 млн. грн. Виходячи з цього, на даних слідства про розкрадання 16 мільйонів, “Підприємство комунальної власності” таки здійснило перерахунок коштів “Ельдорадо-Сервіс” за переуступленим боргом.

Засновниками ТОВ “Ельдорадо-Сервіс” є Владислав Грабовський (70%) та Галина Фурдуй (30%), директором є близький друг Грабовського Геннадій Фурдуй. За повідомленнями [5] ЗМІ, Владислав Грабовський спеціалізується на роботі конвертаційних центрів.

Зазначимо, в матеріалах слідства вказується, що всі договори укладалися з відома посадових осіб Енергодарської міської ради. При цьому, в травні 2012 року заступником міського голови Енергодару з питань фінансово-економічного сектору призначили Сергія Пекшина, якого ЗМІ відносили [6] до команди колишнього “смотрящего” Євгена Анісімова. І через місяць після призначення уклалися договори переуступлення боргу з комунальними підприємствами.

Власником “Променергоресурсу” значиться Колесников Віталій Володимирович з Рубіжного, Луганської області. Був радником міністра економіки Богдана Данилишина, віце-президентом Українського союзу промисловців і підприємців. Як повідомляла [7] в 2009 році “Ділова столиця”, спеціалізацією Колеснікова традиційно вважалась робота з борговими зобов’язаннями. Зокрема, основна структура його бізнес-групи – ТОВ “Всеукраїнська енергетична компанія” – називала себе холдингом, в який входило 67 підприємств з сукупним річним оборотом $17,3 млрд.

Нагадаємо, раніше ТОВ “Ельдорадо-Сервіс” відсудила [8] у КП “Водоканал” 11,13 млн. грн. за переуступлений три роки тому борг збанкрутілого луганського “Міськводоканалу”. Кілька тижнів тому “Водоканалу” в апеляційній інстанції вдалося скасувати [9] рішення місцевого госпсуду.

Також нині триває кримінальне провадження по схемі переводу коштів [10] в готівку, яку колишнє керівництво запорізького Концерну “Міські теплові мережі” у 2013-му році організувало разом з ТОВ “Квант Енерго”. Фірма переуступила “Міським тепловим мережам” безнадійну заборгованість у 35 млн. грн. комунального підприємства “Луганськводпром”, яке на той час вже чотири роки перебувало у стані банкрутства. Борг луганських комунальників ТОВ “Квант-Енерго” викупило у “Всеукраїнської енергетичної компанії” вищезгаданого Віталія Колесникова.

Згідно договору, запорізькі “Тепломережі” перерахували “Квант Енерго” 5 мільйонів гривень, а потім відступили цей борг енергодарському КП “Виробничий комбінат “Тепло-Водоканал”.

І оскільки “Квант Енерго” так і не отримало від “Тепломереж” всю суму, подало господарський позов [11] по стягненню ще 53 млн. грн., які скоріш за все, враховують 30 мільйонів основної заборгованості і 23 мільйонів інфляційних втрат та інших штрафних санкцій.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/10/09/zvynuvachenyj-v-orhanizatsiji-konvertatsijnoho-tsentru-hrabovskyj-dopomih-vyvesty-cherez-kp-enerhodaru-16-miljoniv/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/51145842

[2] забезпечувало: http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=244160641

[3] визнав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/19159712

[4] судовий спір: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/51825853

[5] повідомленнями: http://lb.ua/news/2013/09/06/224400_strah_nenavist_zaporozhe.html

[6] відносили: http://zp.comments.ua/news/2012/05/25/124056.html

[7] повідомляла: http://www.dsnews.ua/politics/art41911

[8] відсудила: http://zp.nashigroshi.org/2015/07/27/firma-hrabovskoho-vidomoho-po-roboti-konvertatsijnyh-tsentriv-styahnula-z-vodokanalu-11-miljoniv-za-pereustuplenyj-borh-bankruta/

[9] вдалося скасувати: http://reyestr.court.gov.ua/Review/51069050

[10] схемі переводу коштів: http://zp.nashigroshi.org/2015/08/10/poky-rozsliduyut-spravu-pro-obnal-5-miljoniv-z-miskyh-teplomerezh-fihurant-hoche-vidsudyty-u-komunalnykiv-sche-55-miljoniv/

[11] господарський позов: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/11/pozov-do-zaporizkyh-teplomerezh-pro-styahnennya-53-miljoniv-fiktyvnoho-borhu-zalyshyly-bez-rozhlyadu/

[12] Ахметов реконструює Запорізьку ТЕС на 14 мільйонів : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/11/ahmetov-rekonstruyuje-zaporizku-tes-na-14-miljoniv/

[13] В Енергодарі за півмільйона дізнаються, як краще постачати тепло та воду в місті. Дешевий держінститут відкинули : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/03/v-enerhodari-za-pivmiljona-diznayutsya-yak-krasche-postachaty-teplo-ta-vodu-v-misti-deshevyj-derzhinstytut-vidkynuly/

[14] Енергодарському регіоналу продали ділянку з розстрочкою на 5 років : http://zp.nashigroshi.org/2013/12/13/enerhodarskomu-rehionalu-prodaly-dilyanku-z-rozstrochkoyu-na-5-rokiv/

[15] В Енергодарі замовили продуктів на 10 мільйонів. Ціна на деякі в півтора рази дорожче ринку : http://zp.nashigroshi.org/2014/01/09/v-enerhodari-zamovyly-produktiv-na-10-miljoniv-tsina-na-deyaki-v-pivtora-razy-dorozhche-rynku/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.