- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Підприємець відсудив у “Основанія” 133 тисячі за регулярні затоплення магазину

Опублікував Editor 17.12.2015 @ 14:41 в Новини | No Comments

Після півторарічної судової тяжби комунальники таки мають заплатити 133,5 тисячі гривень співвласниці затопленого приміщення у будинку №22 на бульварі Центральному. Відповідне  рішення [1]  Господарський суд Запорізької області прийняв 4 листопада.

Підприємець Світлана Борищук звернулася до суду ще у червні 2014 року. Згідно із її позовом, магазин, одним із трьох співвласників якого вона є, за два роки затоплювало чотири рази. При цьому три останні затоплення  відбулися з періодичністю лише у місяць – у лютому, березні та квітні 2014-го року. Через залиття обвалилися плити стелі, відбулося деформування конструкцій приміщення, тож магазин довелося закрити.

Причиною інцидентів, за даними постраждалих, було проривання труби гарячого водопостачання і течі в системі пожежогасіння на технічному поверсі житлового будинку, в якому розташовано магазин.

За твердженням постраждалих, проблем вдалося б униктуни у випадку регулярного технічного обслуговування зі сторони МКП “Основанія”. Зважаючи на це, у позові Борищук вимагала від комунальників сплатити 151 тис. грн. –  149 тис. грн. збитків та 1,5 тис. грн. за проведення експертного обстеження приміщення.

Юристи “Основанія”, в свою чергу, стверджували, що підприємець нічим не довела вину комунальників у затопленнях, а також не обґрунтувала розмір реальних збитків. Обстеження приміщення, яке провело для постраждалої ТОВ “Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз “Укртест”, представники КП назвали недійсним, адже цей центр не має права на експертну діяльність і надання висновків. Крім того, огляд проходив через кілька місяців після затоплень.

Аби визначити винуватця подій та реальні розміри збитків суд двічі призначав будівельно-технічну та економічну експертизи. Саме тому провадження у справі тривало майже півтора роки.

Втім, експерти довели-таки вину “Основанія” у затопленнях. Згідно із їх висновками, причиною багаторазових залиттів і пошкодження приміщення стали саме несправні комунікації на технічному поверсі будинку по бул. Центральному, 22. Балансоутримувачем комунікацій є КП “Основаніє”, яке, крім іншого, включало обслуговування цих систем ще й до витрат на утримання будинку.

Тим не менш, експерти дещо знизили розмір матеріальної шкоди, завданої підприємцям. На їх оцінку, станом на травень 2015 року розмір збитків складав тільки 133,5 тис. грн. – на 15 тис. менше, ніж вказано у позові.

Саме цю суму суд і постановив стягнути із комунального підприємства. Що ж до оплати експертизи, яку підприємцям довелося провести для подання позову, то тут КП, на думку суду, не було безпосереднім винуватцем витрат. Тож ці кошти позивачу не повернуть.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2015/12/17/pidpryjemets-vidsudyv-u-osnovaniya-133-tysyachi-za-rehulyarni-zatoplennya-mahazynu/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53525592

[2] Екс-начальник управління ОДА таки отримав реальний термін ув’язнення за корупцію : http://zp.nashigroshi.org/2015/02/13/eks-nachalnyk-upravlinnya-oda-taky-otrymav-realnyj-termin-uvyaznennya-za-koruptsiyu/

[3] ЗТМК придбав у вихідців з “Мотор Січі” мінералки на 800 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2015/03/25/ztmk-prydbav-u-vyhidtsiv-z-motor-sichi-mineralky-na-800-tysyach/

[4] Компанія-монополіст ректора київського вишу надрукує ЗНТУ дипломів на 800 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2015/05/21/kompaniya-monopolist-rektora-kyjivskoho-vyshu-nadrukuje-zntu-dyplomiv-na-800-tysyach/

[5] “Основаніє” відмовилося від купівлі півтори сотні комп’ютерів : http://zp.nashigroshi.org/2015/06/11/osnovanije-vidmovylosya-vid-kupivli-pivtory-sotni-kompyuteriv/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.