- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

З підрядника АЕС не змогли стягнути 3,5 мільйона збитків, отриманих з вини нинішнього віце-президента “Енергоатому”

Опублікував Editor 12.01.2016 @ 15:30 в Новини | 1 Comment

Вищий господарський суд 23 листопада своєю постановою [1] відмовив у задоволенні позову про стягнення суми переплати за роботи з ТОВ “СП “Енергосистема”.

Згідно матеріалів справи, у липні 2009 року НАЕК “Енергоатом” в особі підрозділу “Запорізька атомна електростанція” та “СП Енергосистема” уклали угоду на “Антикорозійний захист охолоджуючих трубок конденсатів турбіни матеріалами “Пластокор” по всій довжині” енергоблоку №2″. Вартість угоди становила 18,6 млн. грн., які повністю сплатили фірмі.

Та проведена Контрольно-ревізійним управлінням вже в 2010 році перевірка виявила переплату  на 3,58 млн. грн внаслідок використання неправильних розрахункових норм, завищення кількості трубок конденсатора турбін. До того ж, акти виконаних робіт і технічні акти всупереч вимогам складалися у довільній формі та не містили будь-якої деталізації чи  обґрунтування вартості робіт. Також фірма не змогла підтвердити фактичну кількість витрачених ресурсів при роботі, оскільки їх реєстрація не проводилася.

Висновки КРУ підтвердив [2] Вищий адміністративний суд в справі про визнання їх протиправними та скасування за позовом “Енергоатому”, якому після цього довелося звертатися з позовом про стягнення коштів. Вже в квітні 2015 року Господарський суд Запорізької області задовольнив [3] відповідний позов про стягнення з “СП Енергосистема” переплати в розмірі 3,58 млн. грн.

Проте в липні 2015 року рішення Запорізького госпсуду  скасував [4] Донецький апеляційний господарський суд. Зокрема, судова колегія зазначила, що за умови існування між сторонами договірних правовідносин, виявлені КРУ порушення не впливають на умови укладених між сторонами договорів і не можуть їх змінювати. Тож результати ревізії КРУ можуть бути лише підставою для притягнення винних осіб до відповідальності, а не виникнення зобов’язань у підрядника повернути кошти.

Вищий господарський суд залишив [1] рішення апеляційної інстанції  без змін, вказавши, окрім іншого, на закінчення терміну позовної давності, ще на час розгляду справи в суді першої інстанції. Касацію до ВГС подавала вже Державна фінансова інспекція (колишнє КРУ), яка залучалася до справи в якості третьої особи.

ТОВ “СП “Енергосистема” належить Олегу Бондаревичу та Оксані Тетерук, керівник Руслан Лопатко.  Фірма вигравала тендери виключно від “Енергоатому”, отримавши в ті роки підрядів щонайменше на 117,61 млн. грн.

За даними ЗМІ, “СП Енергосистема” могла бути пов’язана з торішнім народним депутатом від БЮТ Олександром Дубовим [5], який користувався великим впливом на атомну енергетику України.

В судовому рішенні [3] запорізького госпсуду вказувалося, що збитки завдані з вини торішнього головного інженера Олександра Шавлакова. З 2011 року він займає посаду [6] першого віце-президента–технічного директора НАЕК “Енергоатом”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/01/12/z-pidryadnyka-aes-ne-zmohly-styahnuty-35-miljona-zbytkiv-otrymanyh-z-vyny-nynishnoho-vitse-prezydenta-enerhoatomu/

URLs in this post:

[1] постановою: http://reyestr.court.gov.ua/Review/53820624

[2] підтвердив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/40991958

[3] задовольнив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/43962213

[4] скасував: http://reyestr.court.gov.ua/Review/47451697

[5] Олександром Дубовим: http://www.atomnews.info/?T=0&MID=5&JId=42&NID=1101

[6] займає посаду: http://www.energoatom.kiev.ua/ua/about/management/

[7] “Рідна” фірма вже екс-міністра у суді змусила “Енергоатом” укласти договір на 28 мільйонів : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/13/ridna-firma-vzhe-eks-ministra-u-sudi-zmusyla-enerhoatom-uklasty-dohovir-na-28-miljoniv/

[8] Держохоронці накупили датчиків на більш ніж 4 мільйони : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/24/derzhohorontsi-nakupyly-datchykiv-na-bilsh-nizh-4-miljony/

[9] Атомникам купили спецодяг у фірми, створеної за місяць до тендеру : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/26/atomnykam-kupyly-spetsodyah-u-firmy-stvorenoji-za-misyats-do-tenderu/

[10] Атоменергомаш купив металопрокат з майже подвійною переплатою : http://zp.nashigroshi.org/2014/09/12/atomenerhomash-kupyv-metaloprokat-z-majzhe-podvijnoyu-pereplatoyu/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.