- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Служба автодоріг не змогла відсудити в облавтодору мільйон за завищення вартості робіт

Опублікував Editor 19.01.2016 @ 12:08 в Новини | No Comments

Служба автомобільних доріг Запорізької області не змогла відсудити у ДП “Запорізький облавтодор” майже мільйон гривень. Ідентичні рішення у двох тотожних позовах (1 [1],2 [2]) 4 грудня минулого року прийняв Господарський суд Запорізької області.

У суді оскаржувалася вартість робіт, які “Запоріжоблавтодор” провів на замовлення Служби автодоріг ще у 2012-2013 роках. При цьому на момент прийняття робіт ані їх якість, ані їх вартість у замовника запитань не викликали.

Та при проведенні влітку 2015 року перевірки Державна фінансова інспекція виявила завищення вартості робіт за двома угодами, які Служба укладала із “Запорізьким облавтодором”.

На думку ДФІ, найбільших збитків держава зазнала через діяльність двох філій облавтодору – Запорізької та Мелітопольської дорожно-експлуатаційних ділянок. Крім того, у менших обсягах були висловлені претензії до Бердянської, Василівської експлуатаційних ділянок, а також до Пологівського райавтодору.

Суть претензій полягала в тому, що до актів виконаних робіт було включено кошти на зведення та розбирання тимчасових будівель і споруд – вагончиків для дорожніх працівників тощо. Відповідний коефіцієнт дорожники включали і до розрахунку вартості робіт, які взагалі не передбачають використання будівель. Наприклад, до вартості подрібнення гілля, нанесення розмітки, ремонту металевого огородження доріг, перевезення матеріалів тощо. За оцінкою перевіряючих, це – порушення Методики розрахунку коштів на покриття витрат на тимчасові будівлі та споруди, яку було затверджено Державною службою автомобільних доріг України.

Сукупний збиток за двома найбільшими ділянками, за розрахунками Держфінінспекції, склав 884 тис. грн. А за всіма ділянками держава втратила більш ніж 960 тис. грн. Саме цю суму інспекція й рекомендувала Службі автодоріг стягнути із ДП “Запорізький облавтодор” у своїй вимозі щодо усунення порушень законодавства.

Однак суд із розрахунками не погодився. Він вказав на інші пункти тієї ж таки Методики розрахунку, а також на роз’яснення ДП “ДерждорНДІ”. У них ідеться про те, що розмір відшкодування за зведення будівель може бути розраховано як калькуляційним методом, так  і за усередненим відсотковим показником. Останній метод дозволений, якщо для робіт було використано суміші, асфальтобетон та цементобетон із власних стаціонарних заводів, або від сторонніх виробників. Тому “Запорізький облавтодор” (який саме ними і користується) вірно застосовував показник 3,9%. Крім того, у Методиці розрахунку не перераховані ті види робіт, до яких цей коефіцієнт можна або не можна застосовувати, тож і тут претензії фінінспекції не відповідали нормативній базі. Тож у задоволенні обох позовів Службі автодоріг  було  відмовлено повністю.

На 2016 рік Служба автомобільних доріг у Запорізькій області замовила [3] ДП “Запорізький облавтодор” послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг на суму 299,6 млн. грн.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/01/19/sluzhba-avtodorih-ne-zmohla-vidsudyty-v-oblavtodoru-miljon-za-zavyschennya-vartosti-robit/

URLs in this post:

[1] 1: http://reyestr.court.gov.ua/Review/54155177

[2] 2: http://reyestr.court.gov.ua/Review/54155309

[3] замовила: http://zp.nashigroshi.org/2016/01/04/na-dorohy-oblasti-vidpysaly-300-miljoniv/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.