- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Колишнє керівництво “ЗЕРЗу” підозрюється у змові з постачальником щодо завищення вартості продукції

Опублікував Editor 04.03.2016 @ 13:55 в Новини | No Comments

Слідчі підозрюють колишнього голову правління “Запорізького електровозоремонтного заводу” та його заступника з комерційних питань у злочинній змові з представником ТОВ “СК Смарт”. Про це йдеться в ухвалі [1] Жовтневого районного суду Запоріжжя від 16 лютого.

Згідно матеріалів справи, у кінці 2014 року представник ТОВ “СК Смарт” познайомився  із головою правління “ЗЕРЗ” та його заступником з комерційних питань, який також був головою комітету з конкурсних торгів цього підприємства . Він запропонував їм укласти договір з “СК Смарт” на поставку 30 одиниць великих зубчатих коліс до електровозів серії ЧС-4 по заздалегідь умисно завищеній вартості. Обговоривши ціну у розмірі 2,5 млн. грн.,  вони погодились на пропозицію, таким чином вступивши у злочинну змову з ним.

Проте, 1 грудня представник “СК Смарт”  повідомив голову правління “ЗЕРЗу”, що комітет з конкурсних торгів не прийняв його заявку у зв’язку з неправильним оформленням (зокрема, не пропечатана кожна сторінка мокрою печаткою ТОВ “СК Смарт” і не вкладена у відповідний конверт з реквізитами учасника).

Цього ж дня конкурсну пропозицію фірми за вказівкою голови правління заводу прийняли та допустили до процедури відкритих торгів. У цей же день за головуванням заступника голови з комерційних питань “ЗЕРЗ” провели процедуру розкриття тендерних пропозицій учасників, за результатами якої найнижчі цінові пропозиції надали ТОВ “НТП “Трансінвест” та ТОВ “НВП “Локомотив”.

Після цього, представник “СК Смарт” повідомив своїм змовникам, що автомобілі із товаром вже їдуть і будуть на “ЗЕРЗі” 9 грудня, на що заступник голови правління “ЗЕРЗу” відповів, що за вказівкою голови правління будь-яких проблем із підписанням договору не буде.

Проте, 9 грудня представник фірми по телефону повідомив голові комісії, що начальник відділу матеріально-технічного постачання відмовився підписати договір, тому що не захотів брати на себе відповідальність за злочин.

Так, змовники вирішили внести у документацію торгів неправдиві відомості щодо вартості тендерних пропозицій інших учасників. У результаті найбільш економічно вигідну пропозицію подало “СК Смарт” у розмірі 2,45 млн. грн.

Того ж дня, голова правління не очікуючи офіційного визначення переможця відкритих торгів, надав вказівку прийняти на відповідальне зберігання привезений “СК Смарт” товар і підписати з фірмою договір зберігання, що згодом і зробили.

У подальшому, представник “СК Смарт” з метою прискорення оплати поставленого товару досяг домовленості з невстановленими під час досудового розслідування службовими особами ДП “Одеська залізниця” про перерахування на розрахунковий рахунок ПрАТ “ЗЕРЗ” дебіторської заборгованості по договору у розмірі 1,8 млн. грн. Після цього гроші перерахували на рахунок “СК Смарт”.

За свідченням експерта завищення ціни поставлених зубчастих коліс склало 1,03 млн. грн.

Виходячи з цього, суд обрав для обвинуваченого менеджера з продажів “СК Смарт” запобіжний захід у вигляді зобов’язання щодо обмеження у пересуванні і спілкуванні, а також обов’язку здати закордонний паспорт.

Головою правління “ЗЕРЗу” на період описуваних подій був Геннадій Політикін, а його заступником з комерційних питань – Леонід Єрмаков.  Як тоді запевняли працівники [2] підприємства, з приходом Політикіна “ЗЕРЗ” почав зазнавати збитків. Це відбувалося через закупівлю зайвих частин або за завищеними цінами, подекуди до 17 разів.

Політикін до роботи на “ЗЕРЗі” очолював службу [3] матеріально-технічного забезпечення ДТГО “Південно-Західна залізниця”, а пов’язані з ним фірми неодноразово отримували підряди в системі “Укрзалізниці”.

Харківське ТОВ “СК Смарт” належить Андрію Карпову та Ігорю Семенову. Фірма здебільшого спеціалізується на продажі кондиціонерів [4].

За цією ж кримінальною справою (№22015080000000010) розслідують поставку [5] “Металургійним підприємством “ПМК”  вживаних деталей по завищеним цінам на “ЗЕРЗ”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/03/04/kolyshnje-kerivnytstvo-zerzu-pidozryujetsya-u-zmovi-z-postachalnykom-schodo-zavyschennya-vartosti-produktsiji/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://reyestr.court.gov.ua/Review/55893419

[2] запевняли працівники: http://zp.nashigroshi.org/2015/01/27/na-elektrovozoremontnomu-zavodi-kupuyuchy-detali-v-17-raziv-dorozhche-rynku-hotuyutsya-do-bankrutstva/

[3] очолював службу: http://zp.nashigroshi.org/2014/05/27/zerzom-pokeruje-kolyshnij-pratsivnyk-zaliznytsi-ridna-firma-yakoho-natenderyla-60-zaliznychnyh-miljoniv/

[4] на продажі кондиціонерів: http://www.sk-smart.com.ua/

[5] розслідують поставку: http://zp.nashigroshi.org/2016/02/29/sud-zmusyv-derzhavnyj-zerz-zaplatyty-firmi-eks-deputata-z-hrupy-anisimova-miljon-za-vzhyvani-detali-z-yakymy-rozbyrajetsya-sbu/

[6] Погорільцю Тимченко заборонений виїзд за кордон : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/19/pohoriltsyu-tymchenko-zaboronenyj-vyjizd-za-kordon/

[7] Затримано чиновницю, при якій половина харчового бюджету дісталась трьом фірмам (оновлено) : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/04/zatrymano-chynovnytsyu-pry-yakij-polovyna-harchovoho-byudzhetu-distalas-trom-firmam/

[8] Держохоронці накупили датчиків на більш ніж 4 мільйони : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/24/derzhohorontsi-nakupyly-datchykiv-na-bilsh-nizh-4-miljony/

[9] Одного з казначеїв Богомолець за борги позбавили гектару під забудову біля Дніпра : http://zp.nashigroshi.org/2014/05/14/odnoho-z-kaznachejiv-bohomolets-za-borhy-pozbavyly-hektaru-pid-zabudovu-bilya-dnipra/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.