- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Прокуратура не змогла відсудити 6 мільйонів у “Запоріжабразиву” за користування землею без договору оренди

Опублікував Editor 09.03.2016 @ 13:02 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області своїм рішенням [1] від 11 лютого відмовив Запорізькій місцевій прокуратурі №2 про стягнення збитків з ПАТ “Запорізький абразивний комбінат” за користування земельною ділянкою без договору оренди.

Згідно матеріалів справи, у жовтні 2011 року Запорізька міська рада затвердила проект землеустрою про передачу в оренду “Запоріжабразиву”  земельної ділянки розміром 49,94 га по вул. Димитрова 44 для розташування промислового майданчику та памятника загиблим робітникам абразивного комбінату строком до 20 вересня 2014 року.

Відповідно до прийнятого рішення, комбінат повинен був у двомісячний термін укласти з Запорізькою міськрадою договір оренди землі та подати його на державну реєстрацію, проте він цього не зробив.

Тож підприємство користувалося земельною ділянкою без правовстановлюючих документів і, за підрахунками адміністративної комісії міськради, завдало збитків місцевому бюджету на 5,93 млн. грн.

Проте суд встановив, що під час перетворення абразивного комбінату у відкрите акціонерне товариство в 1995 році Фонд державного майна передав підприємству низку нерухомості саме по вул. Димитрова, 44. Згідно діючого на той час земельного законодавства, одночасно з майном “Запоріжабразив” отримало право користування землею під ним. Тож підприємство є цілком законним користувачем земельної ділянки по вул. Димитрова 44.

Крім того, договір оренди укладається на підставі пропозиції однієї зі сторін. І суду не надали доказів про здійснення відповідних заходів Запорізькою міською радою. Крім того, міськрада не була позбавлена права звернутися до суду з метою примусового укладання угоди. Не вчиняли жодних дій в цьому напрямі і відповідальні за виконання вищезгаданого рішення міської ради – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, постійна комісія міської ради з питань комунальної власності, ресурсів приватизації та земельних відносин.

Тож на підставі вищевказаного суд повністю відмовив місцевій прокуратурі у задоволенні позову про стягнення збитків із “Запорізького абразивного комбінату”.

Основними власниками ПАТ “Запоріжабразив” є кіпрські компанії “Теевуд індастріз лімітед” (Tarewood Industries Limited, 17,3%), “Бі ейч семент індастріз” (BH Cement Industries, 19,5%) та “Ірентейл ентерпрайзіз лімітед”  (Erentele Enterprises Limited, 17,3%). При цьому “Запорізький абразивний комбінат” відносили [2] до сфери інтересів колишнього народного депутата Давида Жванії.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/03/09/prokuratura-ne-zmohla-vidsudyty-6-miljoniv-u-zaporizhabrazyvu-za-korystuvannya-zemleyu-bez-dohovoru-orendy/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/55866193

[2] відносили: http://ua.interfax.com.ua/news/general/309570.html

[3] Колишні підопічні друга Пеклушенка розіграли тендер на території екс-шефа : http://zp.nashigroshi.org/2014/01/10/kolyshni-pidopichni-druha-peklushenka-rozihraly-tender-na-terytoriji-eks-shefa/

[4] Пересічний громадянин Єгор Пеклушенко отримає у власність ділянку, за дозволу ОДА : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/27/peresichnyj-hromadyanyn-ehor-peklushenko-otrymaje-u-vlasnist-dilyanku-za-dozvolu-oda/

[5] Держохоронці заправилися в нардепа на близької консулу Казахстану фірми : http://zp.nashigroshi.org/2014/04/15/derzhohorontsi-zapravylysya-v-nardepa-na-blyzkoji-konsulu-kazahstanu-firmy/

[6] Судова сигналізація по області обійдеться в 180 тисяч на півроку : http://zp.nashigroshi.org/2014/05/23/sudova-syhnalizatsiya-po-oblasti-obijdetsya-v-180-tysyach-na-pivroku/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.