- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

В “Іскри” відсудили 3 мільйони за унікальні патенти, хоча прокуратура говорить про цілеспрямоване розкрадання

Опублікував Editor 28.03.2016 @ 13:04 в Новини | No Comments

Казенне підприємство “Науково-виробничий комплекс “Іскра” має сплатити ТОВ “Компанія “Інноваційні технології” 2,1 млн. грн по договору роялті та ще 642 тис.грн. штрафних санкцій.  Відповідне рішення [1] Господарський суд Запорізької області прийняв 18 лютого.

За матеріалами справи, 15 лютого 2015-го року фірма уклала з казенним підприємством договір про надання права на використання наступних об’єктів права інтелектуальної власності:

– “Пристрій обробки сигналів радіолокаційної інформації”, патент № 37865 та ноу-хау до нього “Модернізована радіолокаційна система виявлення та вимірювання координат”,

– “Пристрій автоматичного виявлення сигналів”, патент № 37870 та наступні ноу-хау до нього: “Удосконалення способу виявлення траєкторій цілей з використанням вихідних сигналів доплеровських фільтрів”, “Удосконалення системи виявлення цілей на фоні імпульсних завад”, “Спосіб обробки радіолокаційної інформації та виявлення області завад”, “Спосіб виявлення та бланкировання несинхронних завад”.

Вартість договору роялті на використання зазначених патентів та ноу-хау становила 2,1 млн. грн. і технічна документація на усі об’єкти інтелектуальної власності була передана представникам “Іскри” у визначений договором час і в подальшому була використання для виготовлення продукції військового призначення. В свою чергу, Державний концерн “Укроборонпром”, в яких входить “Іскра”, не погодив виплату 2,1 млн. грн. “Інноваційним технологіям” через відсутність у фірми належної кваліфікації від “Укроборонпрому”. Після цього фірма і звернулася до суду з вимогою стягнути з казенного підприємства основну суму боргу, пеню та штраф. На суді представники “Іскри”  визнали позовні претензії до себе на суму в 2,1 млн. грн., але прохали не застосовувати до них штрафних санкцій.

В свою чергу військовий прокурор зазначив, що є підстави стверджувати про ймовірність створення відповідних ноу-хау працівниками “Іскри” для подальшої передачі права використання ними приватній фірмі під виглядом ліцензійних договорів, з метою збагачення. Втім, він визнав, що кримінальне провадження у цій справі закрито наприкінці 2015-го року.

Тож суд визнав обґрунтованість позову ТОВ “Компанія “Інноваційні технології”, дослідивши договір між фірмою та “НВК “Іскра” і визначивши, що він укладений з дотриманням усіх норм права. Позицію прокуратури суд відхилив, зазначивши, що з березня 2015-го року Концерн та прокуратура мали час, щоб звернутися до суду на визнання договору роялті незаконним.

Відтак, крім 2,1 млн. грн. основного боргу, “Іскра” має сплатити 4 тис. грн. річних та 599 тис. грн. інфляційних втрат. Разом сума до стягнення склала 2,74 млн. грн.

Раніше Військова прокуратура Запорізького гарнізону Південного регіону відкрила кримінальне провадження щодо посадовців “Іскри”. Як ідеться у повідомленні [2] прокуратури від вересня 2015 року,  протягом 2013-2015 років керівники науково-виробничого комплексу вивели на рахунки двох сторонніх фірм загалом 3,8 млн. грн. за неіснуючі винаходи та конструкторські доробки. При цьому. на фіктивні розробки укладалися патенти, у яких посадовці “Іскри” вказувалися як винахідники. Кримінальне провадження у справі закривалося, однак знову було відкрите у січні 2016 року.

Засновниками ТОВ “Компанія “Інноваційні технології” є Олександр Борисович Бутнік-Сіверський (20%, директор), Олександр Федорович Немчин (40%) та Віталій Васильович Яковлев (40%).  Олександр Бутнік-Сіверський  очолює [3] кафедру економіки підприємств на економічному факультеті Київського національного економічного університету, є фахівцем в сфері інтелектуальної власності в Україні, а також судовим експертом зі спеціальності “Економічні дослідження у сфері інтелектуальної власності”. Професор Олександр Немчин згадується, як учасник оборудки [4] зі створення галузевого стандарту з дегазації вугільних шахт [5], який фактично вже існував. За це власники патенту, у т. ч. Немчин, отримали 23,5 млн. грн. від держави у якості роялті. Також його вказано [6] як одного з розробників та впроваджувачів комплексу дальньої радіотехнічної розвідки стратегічного призначення “Кольчуга”. Доктор технічних наук та професор Віталій Яковлев зазначений [7] в базі патентів, як співавтор низки радіотехнічних розробок. Усі ці науковці входять до складу дирекції [8] ТОВ “Корпорація “Інноваційно-технологічна група”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/03/28/v-iskry-vidsudyly-3-miljony-za-unikalni-patenty-hocha-prokuratura-hovoryt-pro-tsilespryamovane-rozkradannya/

URLs in this post:

[1] рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/56186869

[2] повідомленні: http://www.vppdr.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=161932

[3] очолює: https://feu.kneu.edu.ua/ua/depts4/k_ekonomiky_pidpryjemstv/Vikladach/Butnik_Siverskij.O.B/

[4] учасник оборудки: http://donbass.comments.ua/article/20091-kak-stat-millionerom-gossluzhbe.html

[5] галузевого стандарту з дегазації вугільних шахт: http://uapatents.com/2-13399-sposib-degazaci-gazonosnogo-vugilnogo-plasta.html

[6] вказано: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%94%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%97_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%97_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8_%D0%B2_%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%B7%D1%259

[7] зазначений: http://uapatents.com/patents/yakovlev-vitalijj-vasilovich

[8] входять до складу дирекції: http://innov-tec.com.ua/team.htm

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.