- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Церква не змогла повернути собі пожертвувану нерухомість, яку колишній очільник перепродав своїй рідні

Опублікував Editor 26.04.2016 @ 11:28 в Новини | No Comments

Комунарський районний суд 29 березня відмовився [1] повернути раніше пожертвуване приміщення на користь Запорізькій єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату з власності онуки колишнього керівника.

Згідно матеріалів справи, ВАТ “Запорізький механічний завод” у 2007 році пожертвував Управлінню Запорізької Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату  (УПЦ КП) третину дитячого комбінату по вул. Калініна, 92 для “здійснення права на свободу сповідання та поширення православної християнської віри”.

У грудні 2014 року Синод УПЦ КП звільнив Владику Григорія від управління Запорізькою Єпархією (в миру Качан Ярослав Михайлович) і призначив керуючим єпископа Фотія. Після початку виконання своїх обов’язків єпископ дізнався, що вищевказане пожертвуване майно вже не перебуває у власності церкви.

Виявилося, що в березні 2008 року Владика Григорій продав приміщення своєму сину Володимиру Качану, який в грудні 2014 року продав майно своїй племінниці Вікторії Лодягіній.

Свідки вказували, що будівлю від початку передали Владиці Григорію під житло. Однак документи оформляли на Єпархію, оскільки Владика відмовився оформляти на себе з етичних думок. А в 2008 році будівлю вирішили продати для погашення боргів, які виникли в наслідок реконструкції собору Святої Трійці.

В свою чергу Єпархія стверджувала, що Володимир Качан не сплатив за майно жодних коштів. До того ж, майно продали без схвалення самої ради Єпархії і в супереч цільовому призначенню та статуту, відповідно до якого керуючий не має на це права. До того ж, за твердженням Єпархії, нерухомість в грудні 2014 року перепродали саме напередодні звільнення Владики Григорія з метою приховати злочинні дії.

Та як встановив суд, саме Єпархіальна рада вирішила продати недобудовану споруду для погашення поточних боргів Єпархії, що підтверджується протоколом; доводи щодо порушення цільового призначення спірного майна необґрунтовані, оскільки “Запорізький механічний завод” з моменту відчуження жодних претензій з приводу пожертвуваного майна не висував, а згідно діючого на час укладання угоди продажу статуту Єпархії, керуючий мав повне право здійснювати продаж. До того ж, використання отриманих коштів на погашення боргів і будівництво собору підтверджується документально.

Тож на підставі вищевказаного суд відмовився визнати договір купівлі-продажу недійсним та повернути майно на користь Єпархії.

Владика Григорій був призначений [2] керуючим Запорізькою єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату ще в 1996 році.

У журналі Священного Синоду причиною звільнення Владики Григорія вказується [3] його тривала хвороба та факт приватизації цього приміщення близьким родичем.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/04/26/tserkva-ne-zmohla-povernuty-sobi-pozhertvuvanu-neruhomist-yaku-kolyshnij-ochilnyk-pereprodav-svojij-ridni/

URLs in this post:

[1] відмовився: http://reyestr.court.gov.ua/Review/56895416

[2] призначений : http://www.cerkva.info/ru/inshi-arhierei/6025-arkhiepgrygory.html

[3] вказується: http://www.cerkva.info/uk/synod/5990-synod-13-12-14.html

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.