- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Після публікації “НГ.З” поліція підтвердила спотворення результату торгів і відкрито кримінальну справу

Опублікував Editor 05.05.2016 @ 12:12 в Новини | No Comments

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом підроблення документів посадовцями КП “Міжнародний аеропорт Запоріжжя” під час проведення тендеру на капітальний ремонт злітно-посадкової смуги.

Як повідомила [1] прес-служба Управління захисту економіки Національної поліції України, аеропорт проводив відкриті торги очікуваною вартістю 3,3 мільйони гривень. Пропозиції надали 5 товариств.

В подальшому пропозиції трьох підприємств, які були найвигідніші, відхилено у зв’язку з відсутністю різних документів. Про це було складено відповідний протокол. Однак правоохоронці з’ясували, що перед цим  було складено протокол про наявність повного пакету документів у всіх учасників відкритих торгів.

За порушення Закону України “Про захист економічної конкуренції” у вигляді  спотворення результатів торгів, на товариство, пропозиції якого визнано найбільш економічно-вигідними, у 2015 році накладено штрафні санкції. Дану інформацію було розміщено на сайті Антимонопольного комітету.

Згідно із Законом України “Про здійснення державних закупівель”, пропозиції учасника конкурсних торгів підлягають відхиленню, якщо протягом трьох останніх років суб’єкт господарювання притягувався до відповідальності  за спотворення результатів торгів.

Не зважаючи на це, конкурсний комітет не лише не відхилив пропозиції цього учасника, але й прийняв їх та визнав підприємство переможцем.

На даний час на підставі матеріалів УЗЕ Нацполіції місцевою прокуратурою відкрито кримінальне провадження за ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Від “Наші гроші. Запоріжжя”

Йдеться про тендер на визначення підрядника на капітальний ремонт злітно-посадкової смуги. Як повідомляли [2] раніше “Наші гроші. Запоріжжя”, 6 квітня за цими торгами було акцептовано  ТОВ “Проектно-будівельна компанія “Манк.” вартістю 3,06 млн. грн.

Окрім “Манк.” на торги подалося ще четверо учасників: ТОВ “Віват Інвест” (3,56 млн. грн.), ТОВ “СК Флагман” (2,43 млн. грн.), ТОВ “Успіх-Плюс” (2,79 млн. грн.) і “Будпроект Україна” (2,56 млн. грн.). Проте, три найдешевші пропозиції були відхилені через невідповідність кваліфікаційним критеріям. Зокрема вказувалося, що надані копії договорів не підтверджують виконання аналогічних робіт, відсутність назв використовуваних матеріалів у кошторисі, відсутність деякий довідок, непронумерована пропозиція.

Тож єдиним конкурентом компанії “Манк.” виступило “Віват Інвест”.

При цьому, в грудні 2015 року Антимонопольний комітет України  визнав [3] компанію “Манк.” порушником антиконкурентного законодавства під час торгів на закупівлю робіт з реконструкції приміщень електропідстанції “Котовська”. Тоді “Манк.”  отримало [4]  підряд вартістю 1,2 млн. грн. угодивши свої дії з конкурентом. Відтак компанію оштрафували на 68 тис. грн і внесли до  реєстру [5]  підприємств-порушників  антиконкурентного  законодавства. Відповідно до законодавства, протягом трьох років пропозиції таких учасників торгів замовники зобов’язані відхиляти.

Вже 18 квітня аеропорт акцептував пропозицію іншого допущеного до оцінки пропозицій учасника – ТОВ “Віват Інвест” вартістю 3,56 млн. грн., зазначивши підставою ч. 3 ст. 31 профільного закону [6] про держзакупівлі. Згідно нього, зокрема, замовник акцептує іншу актуальну пропозицію на торгах у випадку письмової відмови переможця торгів від підписання договору, або неподання переможцем документів на підтвердження відсутності низки підстав для відхилення пропозиції (ст. 17 закону), в тому числі і притягнення до відповідальності за вчинення анти конкурентних дій.

При цьому, відповідно до тендерної документації, компанія “Манк.” протягом 10 днів мала подати гарантійний лист про не притягування  до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

Очолює конкурсу комісію аеропорту директор комунального підприємства Віктор Біскупський.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/05/05/pislya-publikatsiji-nh-z-politsiya-pidtverdyla-spotvorennya-rezultatu-torhiv-i-vidkryto-kryminalnu-spravu/

URLs in this post:

[1] повідомила: http://www.npu.gov.ua/uk/publish/article/1901941

[2] повідомляли: http://zp.nashigroshi.org/2016/04/11/vykynuvshy-deshevshyh-uchasnykiv-biskupskyj-hoche-viddaty-3-miljony-na-remont-zlitnoji-smuhy-firmi-pijmanij-na-zmovi/

[3] визнав: http://www.amc.gov.ua/amku/control/ode/uk/publish/article/83085;jsessionid=A225D8C0775C2175F1B64704E190D718.app1

[4] отримало: http://2014.ukrenergo.energy.gov.ua/ukrenergo/control/uk/publish/printable_article?art_id=150268

[5] реєстру: http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=104506&schema=main

[6] закону: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1197-18/print1453292211950151

[7] Запорізькі освітяни левову частку лотів віддали трьом компаніям. Ціни, як часто буває, на ринку дешевші : http://zp.nashigroshi.org/2013/01/07/zaporizki-osvityany-levovu-chastku-lotiv-viddaly-trom-kompaniyam-tsiny-yak-chasto-buvaje-na-rynku-deshevshi/

[8] Комунальна газета “Запорізька Січ” примудрилася отримати позов за матеріал про вибір поролону : http://zp.nashigroshi.org/2015/09/10/komunalna-hazeta-zaporizka-sich-prymudrylasya-otrymaty-pozov-za-material-pro-vybir-porolonu/

[9] Авіаремонтники замовили фірмі директора комунального аеропорту палива на третину мільйона : http://zp.nashigroshi.org/2015/11/16/aviaremontnyky-zamovyly-firmi-dyrektora-komunalnoho-aeroportu-palyva-na-tretynu-miljona/

[10] Ритуальники розіграли мільйон на автобусі між дилерами “Богдану” : http://zp.nashigroshi.org/2015/12/03/rytualnyky-rozihraly-miljon-na-avtobusi-mizh-dyleramy-bohdanu/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.