- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Апеляція скасувала 5 років в’язниці для податківця за хабар, перекваліфікувавши злочин в шахрайство

Опублікував Editor 13.05.2016 @ 12:47 в Новини | No Comments

Старший слідчий Центрального офісу з обслуговування великих платників податків Ігор Климчук отримав обмеження волі на 3 роки замість попереднього вироку з позбавленням волі на п’ять років. Відповідну ухвалу [1] прийняв Апеляційній суд Запорізької області 27 квітня.

Згідно матеріалів справи, у провадженні старшого слідчого Ігора Климчука перебувало кримінальне провадження щодо ухилення ПАТ “Запоріжкокс” від сплати податків. У ході розслідування він встановив, що “Буд- Енерго-Стандарт” проводила фіктивні або безтоварні операцій та незаконно формувала податковий кредит і валові витрати контрагентам з метою ухилення останніми від сплати податків.

У зв’язку з цим, у січні 2015 року Климчук направив запити контрагентам “Буд- Енерго-Стандарту” з метою отримання від них документів щодо фінансово-господарських операції між ними, а також викликав їх до свого службового кабінету для допиту в якості свідків. З того часу на телефон директора “Буд- Енерго-Стандарт” почали надходити дзвінки від вказаних контрагентів з проханням пояснити відповідні повідомлення від податківці та повістки на допит.

Для з’ясування причини таких дій з боку слідчого, директор 10 лютого 2015 року подзвонив йому та домовився про зустріч біля одного із запорізьких кафе. Під час зустрічі слідчий пояснив директору про підозру у фіктивності фірми, що останній заперечив і вказав на безліч підписаних контрактів та офіційно працевлаштованих робітників. Податківець, у свою чергу, запропонував директору надати йому 10 тис. грн, щоб у подальшому не проводити стосовно фірми ніяких перевірок та слідчих дій.  Наступного дня вони зустрілися знову і податківець підтвердив своє бажання отримати хабар. Вже 12 лютого 2015 року працівники міліції зафіксували факт отримання у своєму службовому кабінеті старшим слідчим вказаної суми.

Слідчий погодився на пропозицію директора щодо припинення слідчих дій і озвучив ціну у 10 тис. грн., оскільки мав тоді прострочений кредит на таку суму. Також він усвідомлював, що в його розпорядженні немає ніякого кримінального провадження щодо цієї фірми, і розумів, що та таким чином не скоїть посадовий злочин. Окрім цього, податківець вказував, що 8 лютого 2015 року він написав рапорт про звільнення і наступного дня надіслав його до Києва, а тому станом на 12 лютого вже знав, що звільнений з правоохоронних органів.

Також Климчук стверджував, що гроші підкинула працівники міліції.

Суд прийняв до уваги показання свідків, висновок судово-криміналістичної експертизи щодо присутності спеціальної хімічної речовини на грошах та руках слідчого, інформацію на його робочому комп’ютері: заповнені бланки щодо здійснення кримінального провадження та необхідності прибути на допит у якості свідка, адресовані контрагентам “Буд-енерго-стандарт”; постанову про закриття провадження та довідку з якої вбачається, що проект постанови про закриття кримінального провадження знаходиться на узгоджені у процесуального керуючого (ці документи були змінені після першої зустрічі з директором фірми), а також дані протоколу про результати аудіо-відеоконтролю зустрічі слідчого з директором 11 та 12 лютого. І на основі вищесказаного суд визнав Ігоря Климчука [2] винним та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на  5 років з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, пов’язані з виконанням функцій представника влади строком на 2 роки з конфіскацією майна та позбавленням спеціального звання – капітана податкової міліції.

Проте вже Апеляційний суд Запорізької області скасував цей вирок в частині призначеного покарання і перекваліфікував дії Ігора Климчука зі статті 368 Кримінального кодексу “Про прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою” на статтю 190 Кримінального кодексу “Шахрайство”.

В апеляції адвокат вказував на те, що Климчук не міг підозрювати “Буд-Енерго-Стандарт” у фіктивності по справі  щодо ухилення ПАТ “Запоріжкокс” від сплати податків, оскільки завод з фірмою фактично не мали відносин.

Окрім цього, відносно посадових осіб “Буд- Енерго-Стандарт” кримінального провадження не проводилося, а самі по собі запити контрагентам фірми не порушували інтересів директора. Окрім цього сума в 10 тис. грн. також істотної шкоди інтересам директора не завдала, у зв’язку з чим було відсутнє зловживання владою або службовим становищем зі сторони податківця і відсутні ключові підстави для кваліфікації злочину за ст. 368 про неправомірну вигоду.

І оскільки за отриману суму Ігор Климчук не міг вчинити жодних дій в інтересах “Буд- Енерго-Стандарту” то суд визнав, що має місце шахрайство і податківець заволодів коштами шляхом обману. Тож Апеляційний суд Запорізької області призначив Климчуку три роки обмеження волі.

До того ж суд вказав, що директор фірми сам всіляко спонукав податківця до отримання хабаря, що підтверджується аудіозаписами, і мало місце підбурювання зі сторони слідчих УБОЗу. Відтак, злочин не було б вчинено податківцем, якби не дії слідчих та директора фірми.

Таким чином, в діях директора вбачаються ознаки злочину за ст. 369 “Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”, а у діях слідчих – ст. 370 “Провокація підкупу”.

ТОВ “Буд-Енерго-Стандарт” належить Юрію Марущаку та Дмитру Скоробогатову. Раніше директором фірми був Юрій Матвєєв, а через півтора місяця після описуваних у справі подій директором став Дмитро Нахман.

У минулому році [3] в отриманні хабаря від цієї фірми також підозрювали екс-голову запорізької Держфінекспекції, проте суд його виправдав.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/05/13/apelyatsiya-skasuvala-5-rokiv-vyaznytsi-dlya-podatkivtsya-za-habar-perekvalifikuvavshy-zlochyn-v-shahrajstvo/

URLs in this post:

[1] ухвалу: http://reyestr.court.gov.ua/Review/57420832

[2] суд визнав Ігоря Климчука: http://zp.nashigroshi.org/2016/01/29/lyustrovanoho-podatkivtsya-zasudyly-na-5-rokiv-za-vymahannya-habarya-z-konfiskatsijeyu-kvartyry/

[3] У минулому році: http://zp.nashigroshi.org/2015/09/28/nachalnyka-derzhfininspektsiji-na-leksusi-z-dvoma-ajfonamy-vypravdaly-v-otrymanni-habarya/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.