- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд відмовився забрати у невідомих швейцарців ділянку під сонячну станцію

Опублікував Editor 27.05.2016 @ 15:40 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 11 травня відмовив у розірванні угоди про оренду муніципальної земельної ділянки фірмою “Менеджес-Соларпарк Приморськ”.

Згідно матеріалів справи, ТОВ “Менеджес-Соларпарк Приморськ” в квітні 2013 року орендувало земельну ділянку площею 8,6 га для будівництва та обслуговування сонячної електростанції по вулиці Зарічній, 45 строком на 49 років. Оренда плата становила 43 тис. грн. на рік з помісячною оплатою.

З грудня 2013 року фірма не сплачувала за оренду і в 2014 році Приморська міська рада прийняла два рішення про відстрочку сплати оренди на загальний термін у рік. Пізніше міськради визнала недоцільними розірвання договору оренди, розглянувши це питання на відповідний запит від податкової інспекції про правомірність відстрочення плати та доцільність такої оренди.

Втім,  позов до суду в інтересах міськради подав керівник Бердянської місцевої прокуратури Андрій Бутенко. В той же час, сама міська рада проти позову заперечила, оскільки громада зацікавлена в отриманні кінцевого результату – будівництві сонячної електростанції. Сама земельна ділянка по суті є колишнім сміттєсховищем, межує з ним, знаходиться на окраїні міста та попитом не користується, не використовувалися для інших цілей. Таким чином за відсутності альтернативи для цієї ділянки місто збитки не несе.

Сама ж фірми заперечила проти позову з огляду зупинку фінансування будівництва іноземним банком у зв’язку з політичною нестабільністю та бойовими діями неподалік. На цей час є домовленості про поновлення будівництва в партнерстві з місцевим бізнесом.

Суд взяв до уваги ці заперечення також не признавши достатніми доказами зі сторони прокуратури посилання на попередні судові рішення про стягнення податкового боргу з фірми. Так, у відповідних рішеннях не йдеться про наявність заборгованості безпосередньо з орендної плати і не можна встановити яких конкретно договорів стосуються судові рішення. Окрім цього, в позові не вірно було розраховано суму боргу, а відтак не здається можливим встановити його реальну наявність.

Таким чином, суд відмовив прокуратурі у задоволенні позову про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки.

Кілька місяців тому Господарський суд Запорізької області зобов’язав [2] “Менеджес-Соларпарк Приморськ”  повернути місту іншу сусідню орендовану земельну ділянку площею 4,8 гектари. Тоді аргументи сторін були аналогічними. Проте, суд з позицією інвесторів та міської влади не погодився. Так суд вказав, що висновки від іноземних торгово-промислових палат щодо наявності форс-мажорних обставин не можуть бути підставою для невиплати коштів, оскільки такі висновки може надавати тільки ТПП України. Згідно із її регламентом, брак коштів у боржника  форс-мажором не є. І навіть у висновку від німецької палати ідеться про форс-мажор щодо інвестування в українські проекти, а не щодо сплати в Україні орендної плати.

Окремо суд наголосив на тому, що, незважаючи на недоотримання бюджетом коштів, Приморська міськрада надає відстрочки в оплаті і виступає проти вимоги прокурора повернути землю. Це, за оцінкою судді, є ознакою “якоїсь особистої заінтересованості Приморської міської ради в не оплаті відповідачем орендної плати”.  Суд рекомендував прокуратурі звернути увагу на можливі “якісь корисні мотиви” міської ради, а інвестора – зобов’язав повернути ділянку у користування міста.

В позитивному рішенні для “Менеджес-Соларпарк Приморськ”  суддею була Лариса Гандюкова, в негативному для фірми – Людмила Місюра.

У 2013-го році ця фірма планувала [3] розгорнути в Приморську сонячну станцію на площі в 22 га потужністю в 9,9 МВт, а також збудувати під Мелітополем ще більш потужну станцію на 80 МВт.

ТОВ “Менеджер-Соларпарк Приморськ” належить швейцарській компанії “Нью Енерджіс Девелопмент” (New Energies Development AG). Директором фірми вказано Цайтзек Людмила Олексіївна, жодних загадок в інтернеті про яку знайти не вдалося.

Головою правління швейцарської “Нью Енерджіс Девелопмент” є німець Дітмар Пріва (Priewe Dietmar). Згідно швейцарського реєстру він також керує лише цією фірмою та про іншу діяльність згадок знайти не вдалося. Також до правління компанії входить  Morandi Edoardo.

Інформації про іншу діяльність швейцарської компанії, окрім Запорізької області, також знайти не вдалося.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/05/27/sud-vidmovyvsya-zabraty-u-nevidomyh-shvejtsartsiv-dilyanku-pid-sonyachnu-stantsiyu/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/57730394

[2] зобов’язав: http://zp.nashigroshi.org/2016/02/11/u-shvejtsartsiv-zabraly-5-hektar-pid-sonyachnu-stantsiyu-za-borh-po-orendi-nezvazhayuchy-na-protesty-mistsevoji-vlady/

[3] планувала: http://www.investcenter.km.ua/images/stories/pdf/energy_rozvytku_2014.pdf

[4] Запорізька облрада скасувала дозвіл на розробку залізорудних родовищ компаніям Іванющенка. На користь Ахметова? : http://zp.nashigroshi.org/2013/04/19/zaporizka-oblrada-skasuvala-dozvil-na-rozrobku-zalizorudnyh-rodovysch-kompaniyam-ivanyuschenka-na-koryst-ahmetova/

[5] Обленерго, купуючи палива на три мільйони, переплатило по півтори гривні за літр : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/06/oblenerho-kupuyuchy-palyva-na-try-miljony-pereplatylo-po-pivtory-hryvni-za-litr/

[6] “Швидкі” по області заправлять в Коломойського на три мільйони : http://zp.nashigroshi.org/2014/05/12/shvydki-po-oblasti-zapravlyat-v-kolomojskoho-na-try-miljony/

[7] Запорізький нардеп виявився громадянином Росії : http://zp.nashigroshi.org/2014/06/14/zaporizkyj-nardep-vyyavyvsya-hromadyanynom-rosiji/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.