- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

За п’янку, викрадення та побиття людини операм СБУ дали два роки умовно і залишили на службі

Опублікував Editor 15.08.2016 @ 13:40 в Новини | No Comments

Пологівський районний суд вироком [1] від 1 серпня засудив оперуповноважених СБУ Романа Ниценко та  Вадима Моханько за перевищення влади та службових повноважень.

Згідно матеріалів справи [2], оперуповноважені Пологівського міжрайоного відділення Управління служби безпеки України Роман Ниценко та  Вадим Моханько в серпні 2015 року на території будівлі Пологівського МРВ УСБУ вживали спиртні напої. Вже після півночі Ниценко і Моханько продовжили вживання алкоголю в нічному клубі “ДоДо” в Пологах, куди приїхали на службовому автомобілі. Згодом співробітники спецслужби викрали 19-річного відвідувача закладу, помістили до службового автомобілю та відвезли до відділення СБУ, де незаконно утримували у підвалі і завдавали численні удари кулаками, ногами та гумовим кийком.

Згідно висновків, потерпілому спричинили легкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження, без ознак катування.

Обидва співробітники СБУ свою вину визнали та вказали, що запропонували потерпілому поїхати до відділку для вживання спиртних напоїв, на що він погодився і добровільно сів до машини. І вже коли під’їхали до будівлі СБУ потерпілий вдарив одного із оперуповноважених  і почав тікати. Після чого його наздогнали і заштовхали до багажника, далі помістили у підвал, прикували наручниками до труби і періодично били. Вранці один з співробітників СБУ пішов спати, а близько полудня випустив ї потерпілого на подвір’я для прання речей. Щодо схилення до проведення контрольної закупки потерпілого, співробітники СБУ заперечили.

В свою чергу потерпілий у суді вказав, що відмовився від пропозиції поїхати до відділення, після чого його силою заштовхали до автомобіля. Коли вже біля будівлі СБУ почали виходити із автівки, він вдарив одного із оперуповноважених та почав тікати, але був пійманий.  В підвалі, зокрема, хлопцю розбили лампу освітлення об голову. Один зі співробітників СБУ пропонував зробити контрольну закупку наркотичних засобів, для чого приносив пустий документ для підпису. На наступний день потерпілого відпустили.

Суд визнав винними обох співробітників  Пологівського МРВ УСБУ  винними у перевищенні влади та службових повноважень, врахувавши обтяжуючі обставини як алкогольне сп’яніння, та пом’якшуючі: визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину. До того ж співробітники СБУ повністю виплатили заявлені потерпілим майнову шкоду в розмірі 15 тис. грн. і моральну, в розмірі 400 тис. грн

Тож суд призначив покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі кожному без позбавлення права обіймати посади в СБУ та без позбавлення військових звань –  старший лейтенант. Втім, звільнив оперуповноважених від відбування вказаного покарання з іспитовим строком у два роки.

На час винесення судового вироку Роман Ниценко та  Вадим Моханько все ще працювали оперуповноваженими Пологівського міжрайонного відділу УСБУ в Запорізькій області.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/08/15/za-pyanku-vykradennya-ta-pobyttya-lyudyny-operam-sbu-daly-dva-roky-umovno-i-zalyshyly-na-sluzhbi/

URLs in this post:

[1] вироком: http://reyestr.court.gov.ua/Review/59372565

[2] матеріалів справи: http://podrobnosti.ua/2070459-v-zaporozhe-pjanye-ofitsery-sbu-ustroili-pytki-parnju.html

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.