- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Британська компанія з телефоном менеджера Анісімова загнала в збитки “Енергоатом”, але чиновники ховають результати розслідування

Опублікував Editor 02.09.2016 @ 07:40 в Новини | No Comments

Компанія “Delta Business Invest LLP” не поставила “Запорізький АЕС” ремонтних частина на 3,7 млн. доларів., а службовці пропустили терміни вимоги страхового відшкодування по цьому договору.  Про це йдеться в ухвалі [1] Енергодарського міського суду від 25 серпня.

Згідно матеріалів справи, компанія “Delta Business Invest LLP” та ВП “Запорізької АЕС” ДП “НАЕК Енергоатом” у червні 2013 року уклали угоду на поставку запасних частин для ремонту дизель-генератора на загальну вартість 18,32 млн. дол. зі строком поставки серпень – грудень 2013 року. Згодом сторони зменшили вартість товару до 3,7 млн.  дол., необхідного для ремонту одного дизель-генератора АСД 5600.

В якості забезпечення виконання договору “Delta Business Invest LLP” надала страховий сертифікат зі страховою сумою у 8,83 млн. грн.

Втім, компанія товар так і не поставила і як стало відомо пізніше, договір сторони підписали з порушеннями низки відомчих інструкцій і розпорядчих документів. Однак в судовій ухвалі не вказується, були сплачені кошти за товар, чи ні.

До того ж, відповідальні посадові особи Запорізької АЕС вчасно не ініціювали (із запізненням майже у чотири місяці) ведення претензійно-позовної роботи щодо неналежного виконання компанією “Delta Business Invest LLP” взятих договірних зобов’язань та актуалізації страхової вимоги. Як наслідок, втрачено можливість стягнути на свою користь страхову суму.

Такі дії причетних посадових осіб призвели до зриву робіт та не запланованого простою атомного блоку, що призвело до матеріальних збитків “Енергоатому” у особливо великих розмірах (конкретні суми не вказані).

У зв’язку з цим було проведено службове розслідування за результатами якого члени комісії підготували відповідний документ з висновками. Зокрема, в ньому висвітили реальні обставини невиконання посадовими особами Запорізької АЕС та “Енергоатому” зазначених ремонтів, а також потенційне використання коштів не за призначенням.

Вже у суді слідчі зазначали, що керівництво національної атомної енергогенеруючої  компанії “Енергоатом” приховує цей документ. До того ж є підстави вважати, що його можуть знищити з метою приховування обставин незабезпечення та невиконання ремонтних робіт. Таким чином, слідчі клопотали у суді про тимчасовий доступ до цього документу з можливістю вилучення, на що отримали згоду.

Як повідомляли [2] у 2013 році “Наші гроші. Запоріжжя”, під час тендеру на закупівлю вищевказаних деталей у протоколі розкриття пропозицій вказані українські контактні телефони “Delta Business Invest LLP”: 0676335153 та (061)2287650. Останній номер належав  тодішньому члену виконкому міськради Валерію Коваленко. Він був заступником директора ТОВ “Деа Рома, ЛТД”, підконтрольного вже колишньому “смотрящему” Євгену Анісімову.

Безпосередньо серед акціонерів британської “Delta Business Invest LLP” були компанії з інших офшорних юрисдикцій, які неодноразову фігурували у значних корупційних скандалах в Україні та закордоном.

У 2015 році “Delta Business Invest LLP” припинило свою діяльність.

Єдиним конкурентом переможця британської компанії під час тендеру у 2013 році було  запорізьке ТОВ “Тета груп”, також зі сфери [3] впливу Євгена Анісімова.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/09/02/brytanska-kompaniya-z-telefonom-menedzhera-anisimova-zahnala-v-zbytky-enerhoatom-ale-chynovnyky-hovayut-rezultaty-rozsliduvannya/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/59951376

[2] повідомляли: http://zp.nashigroshi.org/2013/07/26/anisimov-dopomih-latvijskomu-bomzhu-prodaty-zaporizkij-aes-boltiv-na-150-miljoniv/

[3] сфери: http://nashigroshi.org/2013/08/16/menedzher-anisimova-otrymav-19-miljoniv-na-strumoprovid-dlya-aes/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.