- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

З кооперативу колишнього депутата стягнули мільйон, отриманих як дотацію на фіктивні робочі місця

Опублікував Editor 01.12.2016 @ 17:44 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 1 листопада стягнув з СВК “Зірка” 912 тис. грн., отриманих в якості дотацій на працевлаштування безробітних.

Згідно матеріалів, Куйбишевський районний центр зайнятості та Сільськогосподарське виробниче кооператив “Зірка” протягом серпня – жовтня 2010 року уклали договори на працевлаштування 44 безробітних громадян з наданням дотацій за їх працевлаштування. Таким чином підприємство протягом наступного року отримало 912 тис. грн.

Однак, виявилося, що працівники до цього вже працювали на “Зірці” і були звільнені формально, оскільки продовжували працювати і на момент перебування на обліку у центрі зайнятості. Після звільнення з роботи Центр навіть направив їх на навчання до “Зірки”, а потім, на підставі поданих головою та засновником кооперативу Миколою Федьком документів щодо наявності вільних посад, уклав договори про їх працевлаштування з наданням дотації. Зокрема: на посаду оператора машинного доїння; інспектора відділу кадрів; робітника на низькокваліфіковані ручні роботи; обліковця; робітника з догляду за тваринами; завідувача відділу; тракториста; слюсаря-ремонтника; санітара ветмедицини; оператор із штучного осіменіння тварин.

В подальшому, дотаційні гроші використовувалися на потреби господарства і таким чином центру зайнятості було завдано збитків на суму 912 тис. грн.

Під розгляду кримінальної справи по вищевказаний фактам, Федько свою вину визнав повністю, щиросердно розкаявся. Просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності в зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу “Зірки”.

Та прокурор виступав проти, вказуючи, що обвинувачений є головою підприємства  і тому трудовий колектив не має можливості здійснювати щодо нього заходи виховного впливу.

Куйбишевський районний суд рішенням [2] від 18 вересня 2012 року все ж віддав Миколу Федька на поруки, вказавши, що він раніше не судимий, скоїв злочин вперше, який також відноситься до невеликої та середньої тяжкості. Обвинувачений не є одноособовим власником підприємства, посада його є  виборною. За ініціативою трудового колективу повноваження можуть бути достроково припинені не залежно від його волі. Таким чином,  Федька звільнили від кримінальної відповідальності, а кримінальну справу закрили в зв’язку з передачею на поруки, за умови, якщо він протягом року виправдає довіру колективу, не ухилитиметься від заходів виховного характеру і не буде порушувати громадський порядок. Прокуратура подала на це рішення апеляцію, однак суд залишив [3] її без задоволення, навівши аргументи першої інстанції.

Тож після численних судових розглядів, з порушенням підсудності, тощо, центр зайнятості звернувся до госпсуду з вимогою стягнення виплачених коштів, яку було задоволено.

СВК “Зірка” в рівних долях належить Миколі Федько, Володимиру Лисенку, Миколі Касаю та Сергію Шпурі. Федько був обраний [4] депутатом Куйбишевської районної ради у 2010 році від “Народної партії”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2016/12/01/z-kooperatyvu-kolyshnoho-deputata-styahnuly-miljon-otrymanyh-yak-dotatsiyu-na-fiktyvni-robochi-mistsya/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62630683

[2] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/26589381

[3] залишив: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/27469417

[4] обраний: http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/WM02815?PID112=21&PID102=10757&PF7691=10757&rej=0&pt00_t001f01=800&pxto=1

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.