- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Мінагрополітики опротестувало скасування продажу держмайна, яке віддали дешево під керівництвом співробітника міністерства

Опублікував Editor 27.01.2017 @ 17:36 в Новини | No Comments

Апеляційний суд Запорізької області рішенням [1] від 19 січня скасував рішення суду попередньої інстанції щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу майна ДП “Бердянське агроторгове підприємство” та його повернення державі.

Згідно з матеріалами справи, Міністерство агропромислової політики та продовольства України у липні 2013 року припинило діяльність ДП “Бердянське агроторгове підприємство” і призначило [2] головою ліквідаційної комісії головного спеціаліста відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Департаменту землеробства Мінагрополітики України Вадима Зварійчука. Він мав провести інвентаризацію, оцінку майна, коштів та здійснити продаж основних засобів підприємства.

Однак, вказану процедуру він здійснив з порушенням порядку відчуження державної власності та без погодження із Фондом державного майна.

Так, спочатку було замовлено професійному технічному навчальному закладу “Майстер” ТОВ “ТДН” оцінку  будівель та споруд по вулиці Воровського, 1 в Мелітополі. Вартість їх 9/10 частки площею 4253 кв. м. склала 463 тис. грн, а ще 1/10 – 726 тис. грн.

Далі на відкритих торгах, організованих товарною біржею “Епсілон”, це майно продали за 736 тис. грн та 473 тис. грн відповідно. У торгах брали участь двоє учасників, імена який у матеріалах справи не вказані.

Та рецензування звіту оцінки вартості майна Фондом держмайна виявило, що вказаний документ неякісний, непрофесійний, не відповідає вимогам нормативно-правових актів і його не можна використовувати. Внаслідок продажу майна за вказаною ціною держбюджет недоотримав 1,4 млн. грн.

Тож на цій підставі прокуратура подала позов до суду про визнання недійсним договору купівлі-продажу та повернення 9/10 майна, який і було задоволено [3]    влітку 2016 року.

Однак, вже апеляційний суд за скаргою Міністерства аграрної політики та продовольства України це рішення скасував. Так, у справі, зокрема, вказувалося, що чинне законодавство не містить положень, які б містили норми щодо погоджень з Фондом держмайна України продажу майна держпідприємств у процесі ліквідації за рішенням власників. Також не встановлено процедуру підготовки та погодження головою ліквідаційної комісії суб’єкта господарювання з Фондом та ціни продажу майна. Беззаперечних доказів, висновку експерта або рішення суду, яким даний звіт було визнано таким, що не підлягає для врахування під час укладання угоди, суду не надано. Виручені від продажу кошти були спрямовані на погашення кредиторської заборгованості, а не до бюджету держави, а отже оспорюваних правочином шкоди її інтересам не завдано.

Між тим, в грудні Орджонікідзевський районний суд  наклав арешт [4] на це майно на підставі відкритого кримінального провадження №12015080130005072 у зв’язку з його продажем по умисно заниженій вартості.

В судовій ухвалі вказується, що нині майно розташовується на ділянці, яка належить ТОВ “Базіс-Плац”, власником і директором якого є особа, яка виграла вказаний аукціон. Ця фірма належить мешканцям Запоріжжя Наталії та Олександру Сенченкам. Останній також з жовтня 2015 року є директором фірми.

Вадим Зварійчук і зараз працює [5] в Департаменті землеробства та технічної політики в АПК Мінагрополітики.

Київська міжнаціональна універсальна товарно-сировинна біржа “Епсілон” належить Михайлу Щербіну. У 2012 році він очолював київську філію Державної акціонерної компанії «Національна мережа аукціонних центрів».

Одеський професійний технічний заклад “Майстер” ТОВ “ТДН” через фірму “ТДН” (займається виробництвом одягу) належить в рівних частинах Валентині Волковій, Сергію Дейдею, Ользі Дейдей-Волковій та Ірині  Маніті. Сергій Дейдей та Ольга Дейдей-Волкова – це батьки [6] народного депутата України від “Народного фронту” Євгена Дейдея.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/01/27/minahropolityky-oprotestuvalo-skasuvannya-prodazhu-derzhmajna-yake-viddaly-deshevo-pid-kerivnytstvom-spivrobitnyka-ministerstva/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64179271

[2] призначило: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tGj3mHw39tEJ:https://cases.legal/uk/act-uk1-43434085.html+&cd=1&hl=uk&ct=clnk&gl=ua

[3] задоволено: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/59032791

[4] наклав арешт: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63691757

[5] зараз працює: http://minagro.gov.ua/node/2034

[6] батьки: http://www.ednist.info/dossier/396

[7] Садівники скупилися пестицидами без конкурсу в донецького регіонала : http://zp.nashigroshi.org/2014/11/12/sadivnyky-skupylysya-pestytsydamy-bez-konkursu-v-donetskoho-rehionala/

[8] Поліція розбирається з приватними копіювальниками автопідйомників державного “Гідромашу” : http://zp.nashigroshi.org/2016/03/04/politsiya-rozbyrajetsya-z-pryvatnymy-kopiyuvalnykamy-avtopidjomnykiv-derzhavnoho-hidromashu/

[9] Сільрада купила непідходящий сміттєвоз і залишила його без діла на фірмі сина голови сільради : http://zp.nashigroshi.org/2016/08/12/silrada-kupyla-nepidhodyaschyj-smittjevoz-i-zalyshyla-joho-bez-dila-na-firmi-syna-holovy-silrady/

[10] Дружина з підлеглим свого чоловіка розіграла 200 тисяч освітян на дорогу техніку : http://zp.nashigroshi.org/2016/10/20/druzhyna-z-pidlehlym-svoho-cholovika-rozihrala-200-tysyach-osvityan-na-dorohu-tehniku/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.