- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Претендентів у місцеві депутати звільнили від криміналу за конвертцентр за строками давності

Опублікував Editor 16.02.2017 @ 12:51 в Новини | No Comments

Ленінський районний суд ухвалою [1] від 13 січня звільнив від кримінальної відповідальності за строками давності Сергія та Ольгу Богомолових, а також Костянтина Тимченка по справі щодо конвертаційного центру.

Згідно з матеріалами справи, заступник керуючого Олександрівського філіалу акціонерного комерційного банку “Національний кредит” Ігор Хілько у 2008 році вирішив створити конвертаційну схему з обготівкування коштів.

Так, він запропонував своїм трьом знайомим: Костянтину Тимченко, Сергію та Ользі Богомоловій,  спільно займатися конвертацією коштів у готівку, на що ті погодилися. Також Хілько вказував, що завдяки роботі в банку  може оперативно реагувати на інформацію про наявність необхідної суми на рахунках. Окрім цього, має досвід роботи у правоохоронних органах, де займався розкриттям економічних злочинів. За конвертаційні “послуги” планував залишати 5%.

Схема полягала у тому, щоб перераховувати кошти від контрагентів спочатку на рахунки фірм, звідти на рахунки фізичних осіб-підприємців, з яких потім вже знімалась готівка за допомогою грошових чеків у вказаному банку та формувався для контрагентів податковий кредит. В державні ж установи подавались документи звітності про нібито проведені господарські операції, однак з незначними сумами прибутку.

Для убезпечення себе, схеми вони будували на основі викуплених фірм, які до цього вели господарську діяльність, і відповідно яких важко було запідозрити у фіктивності: ТОВ “Завод Дніпроспецсплав”, ТОВ “Спектр-Н” та ТОВ “Інтера”. Їх підібрав організатор, оскільки мав доступ до клієнтською бази філії АКБ “Національний Кредит”. Рахунки ж фізичних осіб-підприємців відкрили зазначені троє співучасників схеми. Обготівкування коштів саме з рахунків ФОП було обрано тому, що вони не вважаються юридичною особою і не несуть кримінальної відповідальності.

Таким чином, у період приблизно з серпня 2008 року по грудень 2009 року до бюджету не було сплачено податок на додану вартість у розмірі 4,6 млн грн.

Виходячи з цього, слідчі відкрили відповідне кримінальне провадження. Однак, захисники співучасників у січні 2017 року звернулись до суду із клопотаннями про закриття справи та звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності у зв’язку зі спливом відповідного строку давності. Суд ці клопотання задовольнив та закрив кримінальну справу.

Кримінальне ж провадження щодо Ігора Хілька закрили у зв’язку з його смертю.

Серед контрагентів у справі вказувалося, зокрема, ДП МЕК “Укренерго”.

Зазначимо, нерухомість обвинувачених заарештували ще у 2011 році (нині зняли арешт), а справа розглянута за кримінальним провадженням № 12014080000000263 від серпня 2014 року.

Ігор Хілько у списку кандидатів на включення представників до складу ОВК від “Партії національно-економічного розвитку України” у 2002 році вказував [2] місцем роботи саме вказану філію АКБ “Нац. кредит”.

Сергій Богомолов на місцевих виборах 2015 року балотувався [3] до Запорізької міськради від партії “Справедливість”. Місцем роботи він вказував – директор Запорізького обласного благодійного фонду “Злагода”. Він також є власником згаданого у справі ТОВ “Спектр-Н”, діяльність якого вже припинена.

Ольга Богомолова балотувалась [3] разом з ним та також місцем роботи вказувала цей фонд – на посаді президента.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/02/16/pretendentiv-u-mistsevi-deputaty-zvilnyly-vid-kryminalu-za-konverttsentr-za-strokamy-davnosti/

URLs in this post:

[1] ухвалою: http://reyestr.court.gov.ua/Review/64527602

[2] вказував: http://www.cvk.gov.ua/pls/vd2002/webproc144v?kodvib=400&kodpart=184

[3] балотувався: http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2015/PVM056?PF6511=66&PID102=10949&PF7691=10949&PT001F01=100&rej=0&pt00_t001f01=100

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.