- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд оштрафував вже судимого організатора конвертцентру на 80 тисяч за шкоду державі у 108 мільйонів

Опублікував Editor 02.03.2017 @ 14:46 в Новини | No Comments

Орджонікідзевський районний суд вироком [1] від 20 лютого визнав винним Володимира Попенка у фіктивному підприємництві оштрафував на 80 тис. грн.

Згідно з матеріалами справи, Володимир Попенко з червня 2013 придбав близько 50 фірм для зайняття фіктивним підприємництвом: ТОВ “Інтерком Груп”, ТОВ “Альвіс – С”, ПП “Гермес-7” та ін. Цією діяльністю він займався до лютого 2015 року.

Так, через ці фірми безпідставно формувався податковий кредит з податку на додану вартість клієнтам конвертаційного центру. Після отримання коштів на рахунку фіктивних фірм вони переводилися в готівку і поверталися замовникам з   вирахуванням відсотків за послуги з ухилення від сплати податків.

На керівні посади фіктивних фірм Володимир Попенко переважно підшукував осіб, які зловживали алкоголем, мали низький соціальний статус, матеріальні проблеми та не мали постійного працевлаштування. Здебільшого вони не знали про злочинні наміри Попенка і стосовно деяких осіб, свідомо залучених до такої діяльності, слідство виділило матеріали в окремі кримінальні провадження.

Декілька фірм Попенко придбав і зареєстрував на своє ім’я, проте які саме у матеріалах справи не вказується. Для ускладнення перевірок діяльності фіктивних фірм, Попенко обирав місцем податкової реєстрації адреси у інших областях України: Київський та Харківській.

Серед клієнтів конвертаційного центру слідчі, зокрема, вказували низку державних і комунальних підприємств. Серед них ДП “Запорізький облавтодор” та з інших областей: КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство”, КП “Господар”, ДП “Львівський БТЗ”, ДП “Ровена, ДП “Чайка”, ДП “Агрофірма Луга-нова”, ДП “Експериментальна база “Дачна” Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення”.

Таким чином, своїми діями він та його спільники завдали шкоди державі щонайменше на 108 млн грн.

Враховуючи це, а також повне визнання вини Володимиром Попенком, його вік, стан здоров’я, відсутність дружини, перебування на утриманні трьох дітей, а також наявну судимість за аналогічний злочин, суд визнав винним його та призначив 80 тис. грн штрафу. При цьому з огляду на матеріальний стан, виплату розстрочили на 8 місяців.

Відповідно до матеріалів попереднього вироку [2] Попенка, він разом зі своїми спільниками через таку ж схему завдав шкоди державі на 8 млн грн, перевівши в готівку 170, 36 млн грн. Тоді йому призначили 68 тис. грн штрафу, проте на підставі закону про амністію звільнили від покарання (як і його двох спільників). Окрім цього, він вносив 24 тис. грн застави у якості запобіжного заходу, яку йому потім повернули.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/03/02/sud-oshtrafuvav-vzhe-sudymoho-orhanizatora-konverttsentru-na-80-tysyach-za-shkodu-derzhavi-u-108-miljoniv/

URLs in this post:

[1] вироком: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64907797

[2] вироку: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/50497666

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.