- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Як на Запоріжжі силовиків люстрували

Опублікував Editor 14.03.2017 @ 18:05 в Статті | No Comments

Після двох років люстраційних перевірок у Запорізькій області з посад звільнили 2 міліціонерів, 3 податківців та 5 прокурорів. Дехто з них вже повернувся на роботу, оскарживши рішення про звільнення у судах.

Вже більше двох років у країні говорять про люстрацію. Офіційно її запровадив закон “Про очищення влади”, який був прийнятий 16 вересня 2014 року і набув чинності через місяць. Саме цей закон ввів так звані люстраційні перевірки, які мали пройти посадовці країни: чиновники, правоохоронці, судді, військові, податківці. Їх перевіряли на дві вимоги: задеклароване ними майно мало відповідати отриманим доходам, також перевірка мала визначити, чи розповсюджується на них заборони, прописані у законі. Так, законом заборонялося займати посади протягом п’яти, або 10 років тим посадовцям, які підпадали під певні критерії. Наприклад, обіймали керівні посади за часів Януковича, або були причетними до подій на Майдані, що і мала визначити перевірка. Це не виключні критерії люстрації. В цілому вона мала позбавити [1] посад представників колишньої влади та корупціонерів.

Щоб зрозуміти, як закон спрацював на практиці та кого люстрували, наприклад, серед запорізьких прокурорів, податківців та міліціонерів, ми зробили запити у відповідні структури: до Головного управління фіскальної служби у Запорізькій області, обласного управління національної поліції та прокуратури. Далі – про отримані відповіді та особливості люстрації на Запоріжжі.

Міліція. Для правоохоронців люстраційні перевірки починалися ще до реформування міліції у поліцію. Фактично, з середини жовтня 2014 року до кінця 2016 перевірки пройшли 4622 працівників органів внутрішніх справ у Запорізькій області, – відповідають на інформаційний запит. За цей же проміжок часу за законом “Про очищення влади” офіційно звільнили тільки двох осіб. Своїх посад лишились:

[2]

Олександр Кузнецов

Олександр Кузнецов, заступник начальника ГУ МВС – начальник міліції громадської безпеки. Його звільнили з посади у жовтні 2014 року і заборонили протягом 10 років займати відповідні посади. Офіційно звільнення відбулось через те, що міліціонер не менше року займав керівні посади у територіальних органах МВС у період з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року (один з критеріїв люстрації). Так, свою посаду заступника начальника у Запоріжжі Олександр Кузнецов отримав [3] у квітні 2014 року. До того працював на аналогічній посаді у Криму, яку обіймав з 2012 року.

Олександр Галенда, молодший інспектор-кінолог Кінологічного центру ГУНП, який був звільнений 29 грудня 2015 року. Звільняли молодшого інспектора із забороною займати посади протягом 10 років через те, що він не пройшов “майнову” перевірку. Тобто, вказав недостовірні відомості у декларації. Але виявилось, що у травні 2016 року суд поновив його на службі.

За матеріалами справи [4] під час перевірки декларації Олександра Галенди податкова виявила, що він невірно вказав площу задекларованого будинку (66,5 кв.м. замість 46,2 кв.м.). Цей будинок він придбав у 2008 році за ціною 38 720 гривень. Разом з тим податкова встановила, що з початку роботи в органах внутрішніх справ у 2006 році і до 2008 року офіційний дохід Олександра Галенди склав 33 762 гривні. Тобто, був меншим від вартості придбаного житла. Окрім того, молодший інспектор не у тій графі зазначив свою зарплату та вказав отримання ним матеріальної допомоги, що документально не підтвердилося. Тож після перевірки податкова склала свій висновок, що у декларації Олександра Галенди були вказані недостовірні відомості, а вартість придбаного ним майна за час роботи у правоохоронних органах не відповідає доходам.  На підставі цього висновку Нацполіція звільнила кінолога.

Проте у суді висновок податкової визнали необґрунтованим. Зокрема, суд взяв до уваги пояснення правоохоронця про те, що майно йому допомогла купити родина, а помилки у заповненні самої декларації виникли через незнання.

Своєю постановою від 4 травня 2016 року Запорізький окружний адміністративний суд поновив Олександра Галенду на посаді. Пізніше представники податкової намагалися [5] оскаржити це рішення у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді. Відомо, що апеляційний суд у листопаді 2016 року прийняв за цією справою рішення. Та в судовому реєстрі воно зараз відсутнє. Зважаючи на те, що в Головному управлінні Нацполіції у Запорізькій області нам додатково повідомили, що станом на січень 2017 року Олександр Галенда продовжує займати свою посаду, можна дійти висновку, що апеляційний суд також став на бік правоохоронця.

У підсумку офіційно на Запоріжжі був люстрований тільки один міліціонер, Олександр Кузнецов, який займав керівні посади за часів Януковича.

Податкова. З жовтня 2014 року до кінця 2016 року перевіряти починали 518 працівників лишень самого Головного управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області (крім його територіальних підрозділів). Цікаво, що перевірки не закінчили стосовно 12 працівників. Як зазначено у відповіді – через припинення державної служби. Ймовірно, деякі податківці самі вирішували звільнятись, або, наприклад, позбувались посад через звичайні скорочення. Те саме стосується і територіальних підрозділів фіскальної служби у Запорізькій області. Наприклад, у Вільнянській ОДПІ відповідають, що перевірку починали щодо 48 працівників, з яких 40 її пройшли, а по восьми перевірку припинили у зв’язку зі звільненням. В цілому за час перевірок, з жовтня 2014 по грудень 2016 року у Запорізькій області за законом “Про очищення влади” звільнили трьох податківців. З посад пішли:

[6]

Юрій Криволап

Юрій Криволап, який на час звільнення був начальником ДПІ у Запорізькому районі ГУ Міндоходів у Запорізькій області (колишня назва нинішньої фіскальної служби). Його звільнили 28 жовтня 2014 року із забороною протягом 10 років працювати на державних посадах, щодо яких здійснюється люстрація. Звільнення відбулось через те, що Юрій Криволап не менше року обіймав керівні посади у податковій у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Після звільнення податківець подав позов до Державної фіскальної служби України та ДПІ у Запорізькому районі – щоб  поновитися на посаді. Проте за останньою відомою ухвалою [7] у цій справі  від квітня 2015 року провадження у справі зупинили – до розгляду Конституційним судом питань щодо конституційності деяких положень закону “Про очищення влади” (поки що цей розгляд триває, – авт..). Тож справа податківця “зупинена”, але існує можливість поновлення його на посаді.

Ярослав Яворський, заступник начальника управління – начальник відділу планування та моніторингу слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Запорізькій області. Був звільнений 29 жовтня 2014 року із забороною 10 років займати посади. Звільняли з тієї причини, що і Юрія Криволапа.

Ярослав Яворський також намагався оскаржити [8] своє звільнення – в Окружному адміністративному суді міста Києва. Проте у грудні 2014 року суд також припинив провадження у справі – до вирішення питання конституційності деяких положень закону “Про очищення влади”, – значиться в тексті ухвали.

У червні 2015 року повний тезка Ярослава Яворського отримав [9] свідоцтво адвоката. А трохи пізніше у тому ж році балотувався [10] до Запорізької міської ради від “Опозиційного блоку”.

[11]

Олена Хотенко

Олена Хотенко, заступник [12]  начальника Державної фіскальної служби у Запорізькій області. Її звільнили 26 жовтня 2015 року із забороною займати посади протягом 10 років з тієї причини, що вона не менше року займала керівні посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року. Цікаво, що люстрували податківця з “другої спроби”. Бо офіційно підставою для звільнення у жовтні 2015-го стала повторна перевірка [13], яку здійснив Мін’юст. Зокрема, робоча група почала заново вивчила особові справи деяких податківців та потім опублікувала звіт щодо фіскалів, які підпадають під закон “Про очищення влади”, але не були люстровані. У тому звіті з’явилось [14] ім’я Олени Хотенко. Але після звільнення їй вдалося повернути посаду – за рішенням суду.

Так, вже через два дні після звільнення у жовтні 2015-го, Олена Хотенко подає відповідний позов [15] до Запорізького окружного адміністративного суду. У суді погоджуються з висновками, що раніше податківець вже проходила перевірку за законом про люстрацію. Зокрема, ще до мін’юстівської перевірки Олена Хотенко отримала довідку від травня 2015 року за підписом голови ДФС України Романа Насірова, згідно якої вона не підпадає під люстрацію. Цікаво ще й те, що Олена Хотенко доводила у суді, що не підпадає під критерії люстрації через їх формулювання у законі. Суд погодився: 12 листопада 2015 року була прийнята постанова, за якою Олену Хотенко поновили на посаді заступника начальника Головного управління ДФС в Запорізькій області. Пізніше, у червні 2016 року, вона звільнилася з податкової за угодою сторін.

У вересні 2016 року імя Олени Хотенко фігурувало [16] у складі Громадської ради при комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики. Зараз вона також зазначена [17] головою ради Громадської організації  Інститут податкових реформ.

Фактично на кінець 2016 року заборони за законом “Про очищення влади” були застосовані до двох податківців у Запорізькій області.

Прокуратура. У прокуратурі Запорізької області повідомили, що з жовтня 2014 року і до кінця грудня 2016 року за законом “Про очищення влади” почали перевіряти 633 працівника. За інформацією на кінець січня цього року, перевірки завершили по 626 співробітникам. За цей же час за законом “Про очищення влади” звільнили п’ять прокурорів. Посад лишились:

[18]

Олег Скиданов

Олег Скиданов, заступник прокурора Запорізької області. Його звільнили за наказом Генпрокурора від 23 жовтня 2014 року. Згідно реєстру люстрованих осіб, йому на 10 років заборонили займати посади. Наразі не зазначається, за якими саме критеріями люстрували прокурора, але згідно його біографії він досить довго займав [19]  керівні посади. Також відомо, що зараз триває судовий процес стосовно поновлення Олега Скиданова на службі.

Справа розглядається у Запорізькому окружному адміністративному суді. За останньою відомою ухвалою [20]  від вересня 2016 року у справі замінили суддю: замість Сергія Каракуші, який звільнився, її буде одноосібно розглядати Марина Семененко. За попередньою ухвалою [21]  у цій же справі від квітня 2015 року розгляд справи тимчасово припиняли до вирішення Конституційним судом питань щодо конституційності деяких положень закону “Про очищення влади”.

У Запоріжжі Олег Скиданов відомий [22] як учасник резонансної ДТП, у якій помер 17-літній підліток.

Андрій Кудрявцев, заступник прокурора Запорізької області. Його також звільнили за наказом  Генпрокурора від 23 жовтня 2014 року із забороною 10 років займати посади. Відомо, що Андрія Кудрявцева призначали [23] на посаду заступника прокурора у 2011 році. Відбувалося це за генпрокурорства Віктора Пшонки. Також відомо, що на Андрія Кудрявцева скаржилися [24] у Громадський люстраційний комітет.

Євген Проценко, заступник прокурора Запорізької області.  Звільнений за тим же наказом  від 23 жовтня 2014 року, із забороною 10 років займати посади. На посаді заступника прокурора Запорізької області він перебував [25] з 2005 року. Зараз колишній прокурор на пенсії. Принаймні, у 2016 році він домігся [26] через суди  перерахунку пенсійних виплат.

[27]

Олексій Воронов

Олексій Воронов, заступник прокурора Запорізької області. Його звільнили за наказом Генпрокурора від 11 березня 2015 року. Як зазначено у реєстрі [28] люстрованих осіб  – із забороною протягом 10 років займати державні посади щодо яких здійснюється люстрація. Олексій Воронов пішов з посади, бо не менше року займав керівні посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Заступником прокурора Запорізької області Олексій Воронов був призначений [29] у квітні 2014 року. До того був заступником прокурора Рівненської області. На Рівненщині працював [30]  з Олександром Черепахою, який на той час був прокурором Рівненської області, а раніше – прокурором Запоріжжя.

Олександр Полежаєв, який на час звільнення був прокурором міста Запоріжжя. Звільнений за тим же наказом Генпрокурора від 11 березня 2015 року, з тієї причини, що і Олексій Воронов. Олександр Полежаєв також не зможе займати посади протягом 10 років.

[31]

Олександр Полежаєв

Про Олександра Полежаєва відомо, що посаду прокурора Запоріжжя він отримав у серпні 2014 року. До того працював [32] у Генпрокуратурі України, а раніше був заступником прокурора Івано-Франківської області. У ЗМІ згадувалося [33], що Олександр Полежаєв свого часу намагався продати службову квартиру, отриману у сумнівний спосіб.

Після звільнення у березні 2015 року прокурор намагався повернутися на роботу через суд [34]. Але у квітні 2015 року Окружний адміністративний суд м. Києва зупинив провадження у справі, чекаючи висновків Конституційного Суду щодо деяких положень закону “Про очищення влади”.

За законом “Про очищення влади” на Запоріжжі було звільнено п’ятеро прокурорів. У відомих випадках двоє з них добивались поновлення на посаді через суди. Остаточних судових рішень за цими справами наразі немає.

У підсумку. Люстрація планувалась як масштабне очищення влади, але насправді звільнені були одиниці. Вже є кілька прикладів з життя, які можуть пояснити, чому так сталось. Наприклад, ще у 2014 році повідомлялося [35], що під люстрацію у Запоріжжі попадають  не один, а чотири керівника з обласного УМВС. Та офіційно люстрували тільки Олександра Кузнецова, бо інші самі склали відповідні рапорти на звільнення. Тобто, міліціонерів звільнили з різним формулюванням, і до списку люстрованих потрапив лише один із них.

Уникнули люстрації і ті, хто офіційно побував на війні. Виявилось, що у законі [36]  є кілька строк, які звільняють від люстрації певні категорії держслужбовців, якщо вони отримали статус учасника бойових дій. Саме таким чином, наприклад [37], зберегла посаду запорізький слідчий Катерина Гулєша, яка вела більшість справ проти активістів запорізького Майдану – вона отримала статус УБД.  Між тим, цей статус слідчий отримала за двотижневе перебування у Краматорську – на той час віддаленому від лінії фронту.

Відомий також випадок, коли люстрацію проігнорували. Досі не зрозуміло, як запорізькому податківцю Олені Хотенко спочатку вдалося пройти люстраційну перевірку. Нагадаємо, її звільнили, але після повторної перевірки, яку здійснила робоча група Мін’юсту. Скільки ще було таких випадків (і не тільки серед податківців) залишається тільки здогадуватись.

Але з рештою, податківець повернулась на посаду через суд. Так зараз намагаються вчинити й інші посадовці, яких все ж таки звільнили за люстраційним законодавством. Тому не виключено, що з часом список звільнених за законом “Про очищення влади” буде ставати не більшим, а біднішим.

Ольга Приходько, для “Наші гроші. Запоріжжя”

Люстрація в Запорізькій області: список звільнених

Звільнені за законом “Про очищення влади” у Запорізькій області станом на 1 березня 2017 року (за винятком вже названих співробітників фіскальної служби, прокуратури, поліції, а також  працівників СБУ; за даними Єдиного реєстру [28] осіб, щодо яких застосовані положення закону “Про очищення влади”)

Митниця

Посада на час звільнення дата звільнення підстава заборона
Едуард Суконкін, заступник начальника Запорізької митниці Міндоходів з 14.06.2013 по 13.03.2015 займав посаду заступника начальника Запорізької митниці Міндоходів 10 років займати посади
Володимир Стеценко, перший заступник начальника Запорізької митниці Міндоходів з 17.06.2013 по 12.03.2015 займав посаду першого заступника начальника Запорізької митниці Міндоходів 10 років займати посади
Олег Калаганов, завідувач сектору боротьби з незаконним переміщенням наркотиків і зброї Запорізької митниці ДФС займав керівні посади у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не був звільнений в цей період за власним бажанням (ст.3.ч2.п4) 10 років займати посади
Владислав Виноградов, заступник начальника управління – начальник оперативного відділу оперативного управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Запорізької митниці Міндоходів 29.10.2014 наказ Міністерства доходів і зборів України від 29.10.2014 № 2162-о 10 років займати посади

 

Держгеокадастр

Посада на час звільнення дата звільнення підстава заборона
Євгенія Курош, головний спеціаліст відділу документального, господарського та організаційного забезпечення Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області невідповідність вартості майна (майнових прав), вказаного в декларації, доходам отриманим із законних джерел (ч.8 ст 3) 10 років займати посади

 

Районні державні адміністрації

Посада на час звільнення дата звільнення підстава заборона
Вадим Сухіна, голова Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1217/2014-рп 10 років займати посади
Володимир Попов, голова Розівської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1218/2014-рп 10 років займати посади
Олександр Лісняк, голова Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1219/2014-рп 10 років займати посади
Ірина Куковинець, голова Веселівської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1215/2014-рп 10 років займати посади
Каріна Дудніченко, голова Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1216/2014-рп 10 років займати посади
Тетяна Бородай, голова Великобілозерської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1214/2014-рп 10 років займати посади
Анатолій Блоха, голова Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області 30.10.2014 розпорядження Президента України від 30.10.2014 № 1220/2014-рп 10 років займати посади

 

Державні підприємства

Посада на час звільнення дата звільнення підстава заборона
Віктор Вітряк, начальник ДП “Запорізький експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” був керівником державного підприємства у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не був звільнений в цей період за власним бажанням (ст.3.ч2.п8) 10 років займати посади

 

ЗОДА

Посада на час звільнення дата звільнення підстава заборона
Микола Ярмощук, директор департаменту освіти і науки Запорізької ОДА 27.10.2014 розпорядження Запорізької обласної державної адміністрації від 27.10.2014 № 193-к 10 років займати посади

 

Довідково. На 1 березня 2017 року в єдиному держреєстрі люстрованих осіб зазначалось 939 посадовців з усієї країни, звільнених за законом “Про очищення влади”.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/03/14/yak-na-zaporizhzhi-sylovykiv-lyustruvaly/

URLs in this post:

[1] позбавити: http://lku.org.ua/lustration_concepts

[2] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/03/Олександр-Кузнецов.jpg

[3] отримав: http://iz.com.ua/zaporoje/39801-glavnyy-milicioner-zaporozhskoy-oblasti-obzavelsya-zamestitelem-iz-kryma.html

[4] справи: http://reyestr.court.gov.ua/Review/57923812

[5] намагалися: http://reyestr.court.gov.ua/Review/61193171

[6] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/03/Юрій-Криволап.jpg

[7] ухвалою: http://reyestr.court.gov.ua/Review/43758636

[8] оскаржити: http://reyestr.court.gov.ua/Review/41922100

[9] отримав: http://erau.unba.org.ua/erau/search/?af%5bsname%5d=%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9&af%5bfname%5d=%D0%AF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2&af%5bmname%5d=&af%5bcrt%5d=&af%5bregion%5d=&af%5bsettlem%5d=&submit=%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B8

[10] балотувався: http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2015/PVM056?PF6511=162&PID102=10949&PF7691=10949&PT001F01=100&rej=0&pt00_t001f01=100

[11] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/03/Олена-Хотенко.jpg

[12] заступник: http://zp.sfs.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/2688.html

[13] перевірка: http://lku.org.ua/ru/press_articles/406

[14] з’явилось: http://lustration.minjust.gov.ua/article/read/93

[15] позов: http://reyestr.court.gov.ua/Review/53939257

[16] фігурувало: http://kompmp.rada.gov.ua/kompmp/control/uk/publish/article;jsessionid=55D5656E8995317951B6DCCA25A27041?art_id=59138&cat_id=51108

[17] зазначена: http://ngoipr.org.ua/ourcommand/olena-hotenko/

[18] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/03/Олег-Скиданов.jpg

[19] займав: http://registry.lku.org.ua/officials/13274/public

[20] ухвалою: http://reyestr.court.gov.ua/Review/61700171

[21] ухвалою: http://reyestr.court.gov.ua/Review/43900262

[22] відомий: http://reporter-ua.com/2009/10/01/zamprokurora-zaporozhskoy-oblasti-oleg-skidanov-v-toy-situacii-nikto-ne-smog-predotvratit

[23] призначали: http://panoptikon.org/articles/22718-u-prokurora-zaporozhskojj-oblasti-novyjj-zamestitel.html

[24] скаржилися: http://lku.org.ua/press_articles/136

[25] перебував: http://registry.lku.org.ua/officials/13273/public

[26] домігся: http://reyestr.court.gov.ua/Review/58416146

[27] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/03/Олексій-Воронов.jpg

[28] реєстрі: http://lustration.minjust.gov.ua/register

[29] призначений: http://iz.com.ua/zaporoje/37665-novym-zamestitelem-prokurora-zaporozhkoy-oblasti-stal-aleksey-voronov.html

[30] працював: http://4vlada.com/rivne/32078

[31] Image: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/03/Олександр-Полежаєв.jpg

[32] працював: http://kto.zp.ua/index.php?id=2&pid=1217

[33] згадувалося: http://www.galka.if.ua/prokuror-chasiv-yanukovicha-namagayetsya-prodati-kvartiru-v-frankivsku-yaku-otrimav-u-sumnivniy-sposib/

[34] через суд: http://reyestr.court.gov.ua/Review/44122329

[35] повідомлялося: http://iz.com.ua/zaporoje/57152-v-zaporozhskom-glavke-milicii-pod-lyustraciyu-popali-srazu-chetyre-rukovoditelya.html

[36] законі: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1682-18

[37] наприклад: http://zp.depo.ua/rus/zp/zaporizka-slidcha-shcho-vela-spravi-proti-maydanivtsiv-unikla-08112016180200

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.