- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Структури “Русалу” чекатимуть вердикту СБУ для стягнення 43 мільйонів із “ЗАлКу”

Опублікував Editor 04.05.2017 @ 16:44 в Новини | No Comments

Провадження щодо визнання недійсним договору позики ТОВ “Запоріжалюмінторг” для ПАТ “ЗАлК” зупинили, а матеріали справи відправили СБУ. Про це йдеться в ухвалі [1] Вищого господарського суду України від 27 березня.

Згідно з матеріалами справи, ПАТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” та ТОВ “Запоріжалюмінторг” у 2014 році уклали угоду позики. За нею комбінат згодом отримав 43 млн грн на невказаних у справі умовах.

Вже у 2016 році представники комбінату звернулись до суду із позовом про визнання недійсною цієї угоди. Фірма ж подала зустрічний позов про стягнення вказаних коштів, однак його повернули [2] без розгляду (оскільки він не взаємопов’язаний з позовом комбінату і є самостійною вимогою).

Згодом представники “ЗАлКу” звернулись з клопотанням про зупинення провадження та повідомлення СБУ про злочин з направленням матеріалів цієї справи. Так, вказувалося, що отримані від “Запоріжалюмінторг” гроші перерахували на користь компанії RS International GMBH, яка афільована з об’єднаною компанією “РУСАЛ”, кінцевим бенефіціарним власником якої є російський олігарх, і проти якої РНБО застосувала санкції. Окрім цього, вказаний договір мав погоджуватися гендиректором Котюком А.В. з Наглядовою радою комбінату. У свою чергу, директор  “Запоріжалюмінторг” Олександр Лисенко на той час був начальником юридичного відділу ПАТ ЗАлК” та членом ревізійної комісії комбінату, однак необхідні процедури при укладанні договору з ознаками заінтересованості дотримані не були.

Представники ж фірми вказували, що вартість договору, відповідно до законодавства, дозволяла гендиректору укладати цю угоду без погодження, оскільки її сума була меншою ніж 10% вартості активів за даними останньої річної звітності комбінату. Окрім цього, комбінат ці кошти отримав на свої рахунки, тобто вчинив дії щодо прийняття правочину.

З огляду на вищевказане, Господарський суд Запорізької області в листопаді 2016 року клопотання комбінату задовольнив [3], вказавши, що слідчим органам необхідно перевірити обставини укладання вказаної угоди на предмет вчинення кримінального правопорушення.

Однак, “Запоріжалюмінторг” не погодилось з цією ухвалою і подало апеляційну скаргу, яку і задовольнили [4]. Так, вказувалося, що господарський суд може вирішити справу по суті, оскільки вона не містить доказів вчинення кримінальних злочинів.

Проте, вже Вищий господарський суд цю постанову скасував, вказавши, що суд першої інстанції мав право зупинити провадження і скористався ним. Надіслані ж матеріали СБУ мають містити лише ознаки, а не докази правопорушення.

Група “РуСал” російського олігарха Олега Дерипаски тривалий час через різні фірми володіло [5] ПАТ “ЗАлК”, однак у 2015 році суд повернув комбінат державі.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/05/04/struktury-rusalu-chekatymut-verdyktu-sbu-dlya-styahnennya-43-miljoniv-iz-zalku/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/65624753

[2] повернули: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62273266

[3] задовольнив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/63023027

[4] задовольнили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64045911

[5] володіло: http://zp.nashigroshi.org/2014/11/12/vyschyj-hospsud-vidibrav-u-rosijskoho-oliharha-zalk/

[6] Телеканал Черняка отримав попередження від Нацради за надмірну любов до реклами : http://zp.nashigroshi.org/2014/10/06/telekanal-chernyaka-otrymav-poperedzhennya-vid-natsrady-za-nadmirnu-lyubov-do-reklamy/

[7] В час секретарської каденції Кальцева фонд його ТОП-менеджера отримував від КП допомогу : http://zp.nashigroshi.org/2014/10/21/v-chas-sekretarskoji-kadentsiji-kaltseva-joho-top-menedzher-otrymuvav-vid-kp-blahodijnu-dopomohu/

[8] Екс-чиновника ОДА визнали винним у розкраданні на фіктивній закупівлі реклами 9 років тому : http://zp.nashigroshi.org/2017/05/05/eks-chynovnyka-oda-vyznaly-vynnym-u-rozkradanni-na-fiktyvnij-zakupivli-reklamy-9-rokiv-tomu/

[9] Фірма з телефонною родичкою, організованою гемодіалізниками, розіграли 2 мільйони на ремонт будинку ОСББ : http://zp.nashigroshi.org/2017/07/03/firma-z-telefonnoyu-rodychkoyu-orhanizovanoyu-hemodializnykamy-rozihraly-2-miljony-na-remont-budynku-osbb/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.