- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Доки поліція шукала крайніх в крадіжці 3 мільйонів авансу, “Водоканал” списав борг після ліквідації підрядника

Опублікував Editor 03.07.2017 @ 16:48 в Новини | No Comments

Слідчі Олександрівського відокремленого підрозділу поліції підозрюють екс-гендиректора запорізького “Водоканалу” у розтраті 2,8 млн грн під час поставок вугілля. Про це йдеться в ухвалі [1] Жовтневого районного суду від 16 червня.

Згідно з матеріалами справи, КП “Водоканал” та ТОВ Науково-виробниче підприємство “Метал” у червні 2012 року уклали угоду на закупівлю вугілля. Так, фірма впродовж червня-серпня зобов’язалася передати вугілля марки АШ (0-6) кількістю 10 тис. тонн на суму 7,8 млн грн, а вже після цього “Водоканал” мав перерахувати гроші. Через місяць сторони додатковою угодою змінили терміни поставки на червень-вересень та домовились про перерахування коштів шляхом попередньої оплати за товар.

У серпні ж на КП “Водоканал” призначили нового невказаного у справі генерального директора, і сторони уклали ще одну додаткову угоду з умовами щодо передачі вугілля марки АШ (0-6) в кількості 5 тис. тонн, марки АС (6-13) в кількості 2 тис. тонн, марки АКО (25-100) в кількості 4 тис. тонн та марки АМ (13-25) в кількості 1 тис. тонн загальною сумою 10,1 млн грн. Надалі, фірма отримала 1,25 млн грн у якості попередньої оплати.

Однак, досудове слідство з’ясувало, що це вугілля так і не поставили. Окрім цього, новий гендиректор “Водоканал”, знаючи про це,  уклав ще одну додаткову угоду, за якою фірмі протягом жовтня-листопада перерахували як передплату ще 5,12 млн грн, а місцем поставки товару сторони встановили склад ДП “ГЗФ Богучарська”: Донецька область м. Сніжне смт. Северне вул. Ковпака, 36. Строки поставки вугілля знову відтермінували вже до періоду жовтня-листопада. Зрештою, фірма поставила вугілля лише на 2,3 млн грн, таким чином” Водоканал” недоотримав вже сплаченого товару на 2,8 млн грн. Вказувалося, що вказівка щодо продовження термінів угоди та збільшення авансових платежів походили безпосередньо від гендиректора “Водоканал”. Доля ще одного авансу в 1,25 млн грн невідома.

З огляду на це, слідчі клопотали у суді про накладення арешту на квартиру гендиректора у Мелітополі, що і було задоволено.

Варто зазначити, що саме кримінальне провадження поліція відкрила ще наприкінці 2014 року, однак у судовому реєстрі є лише одна вказана ухвала суду щодо цієї справи від червня 2017 року.

Відповідно до нещодавно опублікованих [2] результатів перевірки “Водоканалу”, зазначена заборгованість у сумі 2,8 млн грн набула статусу безнадійного боргу і наприкінці березня 2017 року списана з балансу “Водоканалу”, оскільки НВП “Метал” за ухвалою [3] суду у лютому ліквідували. Саму процедуру банкрутства вказаної фірми ініціювало ТОВ “Ексімсервіс”, яке, на час укладення угод, розміщувалось з нею за однією адресою та мала одного власника – Олександра Процюка. До речі, “Водоканал” у 2012 році уклав схожу угоду і з “Ексімсервіс”, де місцем поставки вугілля вказувався той же склад у районі Сніжного Донецької області, яке зараз непідконтрольне [4] Україні.

Вочевидь, у справі йдеться [5] про Ігоря Очеретька. До свого директорства у “Водоканалі” він також був заступником міського голови Мелітополя, депутатом та очолював [6] одне із мелітопольських КП. Очеретька оголосили [7] у розшук за справою щодо розтрати більше 5 млн грн при закупівлі “Водоканал” зношених труб під видом нових. Окрім цього Очеретька, підозрювали [8] у підписанні договорів щодо фіктивного надання юридичних консультаційних послуг. Також, за часів його директорства Водоканал підписав [9] договір переуступлення боргу одного з збанкрутілих підприємств, за яким з комунального підприємства потім стягнули 11 млн грн.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/07/03/doky-politsiya-shukala-krajnih-v-kradizhtsi-3-miljoniv-avansu-vodokanal-spysav-borh-pislya-likvidatsiji-pidryadnyka/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67357360

[2] опублікованих: http://zp.nashigroshi.org/wp-content/uploads/2017/07/Звіт-Водоканал-Запоріжжя-аудит.pdf

[3] ухвалою: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64503402

[4] непідконтрольне: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D0%B5

[5] йдеться: http://vodokanal.zp.ua/news/comments/860

[6] очолював: http://mlt.gov.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=655

[7] оголосили: http://zp.nashigroshi.org/2015/01/09/kolyshnomu-dyrektoru-vodokanala-obitsyayut-do-12-rokiv-za-kradizhku-pyaty-miljoniv/

[8] підозрювали: http://zp.nashigroshi.org/2017/03/13/slidchym-dozvolyly-vzyaty-pid-vartu-eks-dyrektora-vodokanalu-yakyj-vtik-sche-try-roku-tomu/

[9] підписав: http://zp.nashigroshi.org/2015/07/27/firma-hrabovskoho-vidomoho-po-roboti-konvertatsijnyh-tsentriv-styahnula-z-vodokanalu-11-miljoniv-za-pereustuplenyj-borh-bankruta/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.