- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Сміттєві папери на фіктивне перестрахування: опис претензій ГПУ до “Мотор Січі”

Опублікував Editor 31.07.2017 @ 19:27 в Новини | No Comments

Генеральна прокуратура України розслідує справу щодо обготівкування та вивід коштів групою компаній “Мотор Січ”. Про це йдеться в ухвалі [1] Печерського районного суду Києва від 24 липня.

Згідно з матеріалами справи, службові особи групи компаній “Мотор Січ”: “Страхова компанія “Мотор-Гарант”, “Мотор Банк”, “Гарант Інвест”, завод Мотор-Січ” з 2013 року перераховували безготівкові кошти за придбання (сміттєвих) цінних паперів на розрахункові рахунки пов’язаних між собою, а також підконтрольних фірм з ознаками фіктивності на загальну суму понад 35 млн грн. Серед них вказувалися: TOB “КУА “Траст Центр”, ТОВ “Логік-Сервіс”, ПрАТ “Торговий дім “Олена”, ТОВ “Гарант Інвест”, ТОВ “Лістар-ЛТД”, TOB “Стратегія-Ресурс”, ТОВ “ТД “Інтер Сервіс”, ТОВ “Проско Ресурси” і ТОВ “Руна”.

Окрім цього, службові особи цієї групи компаній впродовж 2015-2017 рр. перестраховували ризики від власних господарських договорів, в наслідок чого перевели на рахунки ТДВ “СК “Хортиця”, ПРАТ “СК “Аеліта”, ТДВ “СК “Біфест” загалом  53,4 млн грн. і таким чином вчинили розтрату майна.

Також в справі вказувалося, що нині виведення грошових коштів здійснюється через страхову компанію ТДВ “СК “Біфест”, на рахунок якої надійшло вже 125 млн грн. До таких операцій вона долучає підконтрольні фірми з ознаками фіктивності, наприклад, ТОВ “Фенікс Люкс ЛТД” та ТОВ “Євро Консалт Груп”. До того ж, регуляторні органи вже помічали “Біфест” у порушенні законодавства при наданні фінансових послуг.

З огляду на вищевказане 20 липня було проведено низку обшуків [2] на підприємствах і в помешканнях менеджменту  “Мотор Січі”. Пізніше прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила [3], що таким чином переведено в готівку коштів на суму близько 350 млн. грн. Також по результату обшуків

Вказані факти розслідує Департамент з розслідування особливо важливих справу сфері економіки Генеральної прокуратури України за кримінальним провадженням №42017000000001137 від квітня 2017 року. Фігурантам інкримінують статтю  191 Кримінального кодексу: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Серед переліку фірм щодо придбання сміттєвих акцій, дві (TOB “Стратегія-Ресурс” на 99% та ТОВ “Руна” на 96%) безпосередньо належать ТОВ “Страхова компанія “Мотор-гарант”. Серед власників цієї страхової компанії значиться Андрій Кононенко, Олександр та В’ячеслав Богуслаєви. Кононеко також співволодіє ще однією фірмою із вказаного списку – ТОВ “Гарант-Інвест”, в її засновниках значиться й Сергій Лебеденко, який раніше вказувався [4] президентом ПАТ “СК “Мотор-Гарант”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2017/07/31/smittjevi-papery-na-fiktyvne-perestrahuvannya-opys-pretenzij-hpu-do-motor-sichi/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67899372

[2] обшуків: https://censor.net.ua/news/448567/pravoohraniteli_provodyat_obyski_na_zaporojskom_predpriyatii_motor_sch

[3] повідомила: https://www.slovoidilo.ua/2017/07/21/novyna/suspilstvo/henprokuratura-vyyavyla-sxemu-roztraty-motor-sichi-350-miljoniv-hryven

[4] вказувався: http://kto.zp.ua/index.php?id=2&pid=1348

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.