- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

За отруєних дітей АТОвців могли стягнути пені 2 мільйони, але всупереч закону прибрали це з договору

Опублікував Editor 29.01.2018 @ 18:49 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 10 січня відмовив Департаменту соцполітики Дніпровської міської ради у стягненні компенсації з санаторію “Лазурний” (Бердянськ) за отруєних дітей, оскільки вказаний пункт сторони змінили і нечітко прописали.

Згідно з матеріалами справи, Департамент соцполітики Дніпровської міської ради та ПАТ “Приазовкурорт” 4 липня 2017 року уклали угоду [2] на закупівлю послуг закладів оздоровлення та відпочинку для дітей учасників АТО, та дітей, батьки яких (один з батьків) загинули під час бойових дій. Загальна вартість договору становила 3 млн грн, період перебування дітей у санаторії “Лазурний” мав складати 21 день.

Однак, вже під час відпочинку, у закладі виник спалах гострої кишкової інфекції і щонайменше 18 дітей опинилися в ізоляторі. За результатами перевірки встановили, що на харчоблоці персонал працював без проходження медичного огляду та допуску до роботи, для харчування використовувалася молочна продукція з вичерпаним терміном придатності. Сам заклад працював без дозвільних документів, оскільки не пройшов атестацію. Тож, директору санаторію надіслали листа про термінове вирішення питання щодо відселення дітей та закриття закладу.

З огляду на це, Департамент соціальної політики Дніпровської міської ради звернувся до суду із позовом про стягнення неустойки сумою 141 тис. грн (20% вартості неякісних послуг).

Однак, суд позов не задовольнив. Так, хоча в тендерній пропозиції прописувався розмір неустойки у вигляді 70% від загальної суми договору, але всупереч закону (умови договору і пропозиції не повинні відрізнятися від кінцевих домовленостей) сторони уклали угоду, у якій санаторій не ніс конкретної відповідальності за надання неякісних послуг (вказувалося вже про “нейстойку в розмірі передбаченому законодавством”). У свою чергу, законодавством розмір неустойки в даному випадку не врегульований. Окрім цього, департамент міг перевірити надану “Приазовкурорт” інформацію на тендер (зокрема, про проходження атестації закладом), але не зробив цього. Також замовник не скористався правом перед укладанням договору обстежити умови оздоровлення в санаторії.

У справі окремо вказувалося, що ПрАТ “Приазовкурорт” після перемоги звернулося до департаменту із пропозицією не включати до договору положення про неустойку у розмірі 70%.  Послуги з харчування в санаторії надавало ТОВ “УКТЦ” (хоча, відповідно до договору, “Приазовкурорт” зобов’язувалося робити це особисто).

За підробку документів на вказаному тендері суд декілька місяців тому звільнив [3] від покарання по амністії колишнього директора “Клінічний санаторій “Лазурний” Людмилу Запорожець.

ТОВ “УКТЦ” належить Сергію Боровику. Суд визнав його винним [4] за порушення санітарних норм по вказаній справі та оштрафував на 1,7 тис. грн, але потім звільнив від покарання за амністією. Вказувалося про поширення інфекції на 46 дітей. Також із 18 робітників харчоблоку – 14 надали медичні книжки, із них у 3-х осіб відсутній медичний огляд.

Майже 100% акцій ПрАТ “Приазовкурорт” належить ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України “Укрпрофоздоровниця”.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе ГО “Медіавізія”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

 


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/01/29/za-otrujenyh-ditej-atovtsiv-mohly-styahnuty-peni-2-miljony-ale-vsuperech-zakonu-prybraly-tse-z-dohovoru/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/71736917

[2] угоду: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-06-06-001980-b?lot_id=50b59965848546ee9322f59323fb6bd9#lots

[3] звільнив: http://zp.nashigroshi.org/2017/11/22/sud-po-amnistiji-zvilnyv-vid-pokarannya-eks-kerivnytsyu-berdyanskoho-sanatoriyu-de-vlitku-masovo-otrujilysya-dity-atoshnykiv/

[4] винним: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70905805

[5] Порт купив пального на 3 мільйони в продавців зоотоварів та трусиків, які конкурували з людьми “смотрящего” Альоші : http://zp.nashigroshi.org/2015/02/05/port-kupyv-palnoho-na-3-miljony-v-prodavtsiv-zootovariv-ta-trusykiv-yaki-konkuruvaly-z-lyudmy-smotryascheho-aloshi/

[6] На лікування і протезування зубів в Бердянську дали 3 мільйони : http://zp.nashigroshi.org/2015/03/19/na-likuvannya-i-protezuvannya-zubiv-v-berdyansku-daly-3-miljony/

[7] Прокуратура відсудила півтисячі гектарів військових земель, які роздав комусь нинішній мер Бердянська : http://zp.nashigroshi.org/2015/11/26/prokuratura-vidsudyla-pivtysyachi-hektariv-vijskovyh-zemel-yaki-rozdav-komus-nynishnij-mer-berdyanska/

[8] Прокуратура розбирається з отриманням землі під сонячну станцію оточенням Пономарьова : http://zp.nashigroshi.org/2017/07/06/prokuratura-rozbyrajetsya-z-otrymannyam-zemli-pid-sonyachnu-stantsiyu-otochennyam-ponomarova/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.