- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

СБУшники за непідписання брехливих актів по оборонним спорудам в зоні АТО погрожували відправити чиновника ОДА “у гарячі точки”

Опублікував Editor 08.05.2018 @ 18:22 в Новини | No Comments

Співробітники Служби безпеки України за непідписання недостовірних актів виконаних робіт по будівництву оборонних споруд в зоні АТО погрожували тодішньому в.о. начальника Управління капітального будівництва Запорізької облдержадміністрації Едуарду Міщенко відправленням у “гарячу точку”, а тодішній стажер на посаду заступника голови Запорізької облдержадміністрації Олексій Литвин погрожував йому звільненням. Про це повідомляє кореспондент “Наші гроші. Запоріжжя” із зали суду.

Справа про розкрадання коштів при будівництві ТОВ “Південспецбуд” оборонних споруд в зоні АТО слухається в Орджонікідзевському районному суді. У ній виокремлено декілька проваджень, одне з них, стосується, зокрема, обвинувачення проти тодішнього в.о. начальника Управління капітального будівництва Запорізької облдержадміністрації Едуарда Міщенка. Наразі по цій справі закінчився етап допиту обвинувачених, де свої свідчення останнім (після директора ТОВ “Південспецбуд” Юрія Фурдуя і співвласника цієї фірми Сергія Моісеєва) надавав Едуард Міщенко.

Відповідно до допиту Едуарда Міщенка, вибір підрядником саме ТОВ “Південспецбуд” стало дивиною для нього, оскільки по документам було зрозуміло, що у фірми не вистачає людей і техніки.

Вже під час будівництва сам підрядник озвучував, що йому не вистачає сил. Навіть поступала команда у райони, щоб виділили підряднику бригади для виконання робіт. Така команда надходила і Міщенко, аби він підбирав підряднику прорабів, людей, шукав техніку. Хоча Міщенко відповідав, що це не в його компетенції.

Також Міщенко зазначив, що на будівництві бували п’янство і “запої”. У актах підрядник завищував об’єми виконаних робіт.

Голова облдержадміністрації скерував Міщенка з усіма питаннями звертатися до стажера на посаду свого заступника Олексія Литвина. Усі проблеми, уся переписка, погодження дій Міщенко мав проходити через нього. Існував також штаб “Ради оборони Запорізької області”, де координувалися усі дії по будівництву. Цей штаб також очолював Литвин. До нього входили, зокрема, і представники СБУ.

Один раз Міщенко доповів про ситуацію з будівництвом керівнику ОДА Григорію Самардаку. Після чого, Литвин погрожував Міщенку звільненням, якщо таке ще раз повториться. При цьому, голові ОДА висвітлювали все у позитивному ключі і запевняли у відсутності проблем.

Литвин говорив Міщенку підписувати акти як є, а потім підрядник все доробить. Литвин тиснув на Міщенка, аби підрядник отримав більше коштів.

Окрім цього, при підписанні актів, представники СБУ погрожували, що відправлять Міщенка у “гарячі точки”. І це, незважаючи на те, придатний він до військової служби чи ні.

Міщенко під час допиту повідомив, що не підписував акти виконаних робіт без їхньої фактичної перевірки. Останні акти він підписував із зауваженнями, не щодо кількості, а щодо якості робіт. Також уточняв, що були такі перевірки, які здійснював інженер з виробництва окремо від нього.

Окрім них, контроль на будівництві також здійснював представник від Міністерства оборони – заступник начальника штабу військової частини А3955 Олександр Шатковський, тобто існував подвійний технічний нагляд. Шатковський контролював фактичне виконання робіт і постійно перебував на об’єкті, а Міщенко та інженер відділу виробництва приїжджали принаймні раз на тиждень і контролювали приховані роботи (наприклад, проводка, яку потім замурують у стіну – від НГЗ).

Підрядник після виплати авансу на проведення робіт купив Олександру Шатковському автівку на іноземних номерах (Volvo) і забезпечував пальним. Згодом на автомобілі з’явилися військові номери. Міщенко повідомляв про цей випадок у військову прокуратуру, оскільки вважав це корупцією. Також Шатковський міг знати про завищення у актах виконаних робіт.

Зазначимо, у суді Едуард Міщенко вказував своєю посадою в.о. начальника Управління, разом з тим його посада згадувалася у офіційних публікаціях облдержадміністрації як першого заступника начальника.

Варто додати, що у вказаній справі виокремлено ще два провадження. У першому проваджені “контролеру” за ходом виконання робіт від Міністерства оборони України – заступнику начальника штабу військової частини А3955 Олександру Шатковському у 2016 році суд вже призначив [1] 2 роки службових обмежень. У другому провадженні висувається звинувачення [2] в організації схеми розкрадання вже колишньому стажеру на посаду заступника голови Запорізької облдержадміністрації Олексію Литвину.

Нагадаємо, ТОВ “Південспецбуд” в квітні 2015 року отримало підряд на будівництво фортифікаційних споруд в зоні АТО на 60 мільйонів [3] від Запорізької ОДА.  Ділянка фронту, на якій мали проводитись роботи від Запорізької області, розташовувалась довкола Волновахи. Крім того, у липні 2015-го року Рада національної безпеки й оборони заявила про неналежне будівництво [4] оборонних рубежів на ділянці, закріпленій за Запорізькою ОДА, і пообіцяла притягти винних до відповідальності.

Вже у листопаді 2015 року податкова міліція звинуватила [5] будівельників фортифікаційних споруд в Донецькій області у розкрадання 800 тис. грн. За інформацією податківців, фірма укладала угоди на придбання матеріалів та проведення будівельних робіт за завищеною вартістю.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/05/08/sbushnyky-za-nepidpysannya-brehlyvyh-aktiv-po-oboronnym-sporudam-v-zoni-ato-pohrozhuvaly-vidpravyty-chynovnyka-oda-u-haryachi-tochky/

URLs in this post:

[1] призначив: http://zp.nashigroshi.org/2016/06/03/vijskovyj-yakyj-zatverdyv-akty-z-neisnuyuchymy-ukriplennyamy-v-zoni-ato-vidbudetsya-sluzhbovymy-obmezhennyam/

[2] звинувачення: http://zp.nashigroshi.org/2017/01/06/eks-pretendenta-v-kerivnytstvo-oda-pidozryuyut-v-orhanizatsiji-rozkradannya-pry-budivnytstvi-ukriplen-v-zoni-ato/

[3] на 60 мільйонів: http://zp.nashigroshi.org/2015/04/27/zaporizhtsi-zbudut-ukriplennya-v-zoni-ato-na-60-miljoniv/

[4] про неналежне будівництво: http://www.vv.com.ua/news/93289

[5] звинуватила: http://censor.net.ua/news/360916/zaporojskie_predprinimateli_prisvoili_800_tysyach_griven_gossredstv_pri_stroitelstve_oboronitelnyh_soorujeniyi

[6] Таксі для Пеклушенка : http://zp.nashigroshi.org/2013/04/29/taksi-dlya-peklushenka/

[7] Торги від управління здоров’я Запорізької міськради виграв всеукраїнський улюбленець медичної влади : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/04/torhy-vid-upravlinnya-zdorovya-zaporizkoji-miskrady-vyhrav-vseukrajinskyj-ulyublenets-medychnoji-vlady/

[8] У “порошенківця” перед виборами забрали ділянку в центрі міста за борги : http://zp.nashigroshi.org/2015/12/04/u-poroshenkivtsya-pered-vyboramy-zabraly-dilyanku-v-tsentri-mista-za-borhy/

[9] Маловічко орендував приміщення задешево, оформивши його під архів : http://zp.nashigroshi.org/2015/12/21/malovichko-orenduvav-prymischennya-zadeshevo-oformyvshy-joho-pid-arhiv/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.