- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Санаторій, в якому отруїлися діти АТОвців, не зміг компенсувати собі 3 мільйони втраченого прибутку

Опублікував Editor 06.07.2018 @ 16:37 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 25 травня відмовив ПрАТ “Приазовкурорт” у стягненні 3 млн грн з ТОВ “УКТЦ” за надання неякісних послуг з харчування дітей АТОвців влітку 2017 року.

Згідно з матеріалами справи, Департамент соціальної політики Дніпровської міськради у липні 2017 року замовив [2] у ПрАТ “Приазовкурорт” відпочинок 245 дітей учасників АТО у санаторії “Лазурний” впродовж липня-серпня вартістю 3 млн грн.

У свою чергу, “Приазовкурорт” для приготування їжі у їдальні санаторію підрядило ТОВ “УКТЦ”.

Однак, вже на початку серпня Держпродспоживслужба зафіксувала спалах гострої кишкової інфекції у санаторії. У підсумку, 27 дітей залишили “Лазурний” через погане самопочуття, а згодом міськрада вивезла і решту відпочивальників. Надалі дніпряни за своєю ініціативою договір розірвали.

З огляду на це, “Приазовкурорт” не отримало прибутку на суму договору – 3 млн грн. При цьому, вину у неналежному контролі за дотриманням санітарних вимог директор ТОВ “УКТЦ” визнав у суді.

Тож, “Приазовкурорт” звернувся до господарського суду із позовом про стягнення втраченої вигоди сумою 3 млн грн з ТОВ “УКТЦ”.

Проте, суд цей позов не задовольнив. Вказувалося, що судили також і директора санаторію “Лазурний” – за підробку документів щодо готовності закладу до роботи. Цей злочин вона вчинила, оскільки не змогла отримати такі документи від Держпродспоживслужби – через виявлення порушень санітарних правил, зокрема, неготовності до експлуатації харчового блоку.

Окрім цього, ПрАТ “Приазовкурорт” за договором з міськрадою мало виконувати послуги з харчування самостійно, без субпідрядників. Тобто, залучивши сторонню особу до цих робіт, “Приазовкурорт” порушило вказану угоду. Ці підстави зафіксовані у відповідному рішенні господарського суду за позовом міськради про стягнення неустойки з “Приазовкурорт”.

Таким чином, міськрада розірвала договір з “Приазовкурорт” саме через невиконання його умов самим санаторієм.

Варто додати, що директора “Клінічний санаторій “Лазурний” Людмилу Запорожець [3] та директора  ТОВ “УКТЦ” Сергія Боровика [4] суд звільнив від відповідальності по амністії. Людмилу Запорожець після цієї події у санаторію також звільнили [5] з посади (призначена вона була незадовго до цього – у квітні).

Дніпровська міськрада дійсно намагалася [6] стягнути з санаторію “Лазурний” неустойку, але у підсумку не вдало, оскільки сторони всупереч закону прибрали з договору пункт з чітким прописуванням такого відшкодування (у тендерних умовах йшлося про санкцію у розмірі до 70% від суми договору, натомість, сторони залишили “неустойку у розмірі передбаченому законодавством”, яке, як виявилося, його не передбачає). Таким чином, санаторій не міг отримати ніяких фінансових покарань за надання неякісних послуг.

Варто додати, що у справі вказувалося про роботу обслуговуючого персоналу ТОВ “УКТЦ” без наявності даних про проходження медичного огляду та допуску до роботи – із 18 робітників [6] харчоблоку – 14 надали медичні книжки, із них у 3-х осіб відсутній медичний огляд. Окрім цього, для харчування дітей використовувалася молочна продукція з вичерпаним терміном придатності.

Майже 100% акцій ПрАТ “Приазовкурорт” належить ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України “Укрпрофоздоровниця”.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/07/06/sanatorij-v-yakomu-otrujilysya-dity-atovtsiv-ne-zmih-kompensuvaty-sobi-3-miljony-vtrachenoho-prybutku/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74968765

[2] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-06-06-001980-b?lot_id=50b59965848546ee9322f59323fb6bd9#lots

[3] Людмилу Запорожець: http://zp.nashigroshi.org/2017/11/22/sud-po-amnistiji-zvilnyv-vid-pokarannya-eks-kerivnytsyu-berdyanskoho-sanatoriyu-de-vlitku-masovo-otrujilysya-dity-atoshnykiv/

[4] Сергія Боровика: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70905805

[5] звільнили: http://www.brd24.com/news/a-58381.html

[6] намагалася: http://zp.nashigroshi.org/2018/01/29/za-otrujenyh-ditej-atovtsiv-mohly-styahnuty-peni-2-miljony-ale-vsuperech-zakonu-prybraly-tse-z-dohovoru/

[7] Чверть від восьми мільйонів на дитяче оздоровлення отримає фірма з групи Пономарьова : http://zp.nashigroshi.org/2014/05/28/chvert-vid-vosmy-miljoniv-na-dytyache-ozdorovlennya-otrymaje-firma-z-hrupy-ponomarova/

[8] Депутат міськради відремонтує берегозахисні споруди на мільйон : http://zp.nashigroshi.org/2015/06/10/deputat-miskrady-vidremontuje-berehozahysni-sporudy-na-miljon/

[9] Підставні підприємці отримали від сільрад підрядів на 5 мільйонів без конкурсів : http://zp.nashigroshi.org/2016/12/09/pidstavni-pidpryjemtsi-otrymaly-vid-silrad-pidryadiv-na-5-miljoniv-bez-konkursiv/

[10] Брату вже екс-депутата міськради вдвічі занизили нормативну оцінку 19 гектарів приморської землі : http://zp.nashigroshi.org/2017/03/28/bratu-vzhe-eks-deputata-miskrady-vdvichi-zanyzyly-normatyvnu-otsinku-zemli-na-berdyanskij-kosi/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.