- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Касація підтвердила вину опера у хабарництві з категоричним протестом одного судді

Опублікував Editor 27.07.2018 @ 14:22 в Новини | No Comments

Перша судова палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду України постановою [1] від 11 липня залишила без задоволення касаційну скаргу колишнього опера Комунарського райвідділку Олександра Якименка на свій вирок зі 25 тис. грн штрафу за хабарництво.

Згідно матеріалів справи, невказана особа у березні 2015 року подала заяву до прокуратури про вимагання у неї оперуповноваженим сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Комунарського райвідділку (Запоріжжя) Олександром Якименком 3 тис. грн за “закриття очей” на торгівлю наркотиками. За цією заявою прокуратура відкрила відповідне кримінальне провадження №42015080000000102 і за Якименко почало слідкувати СБУ. Надалі Якименко примусив одну із осіб купити марихуану у вказаного скаржника прокуратури (надалі “продавця”). Після отримання від покупця 100 грн за марихуану, продавець пішов до зупинки, де його перестрів Якименко і знайшов при ньому два зіп-пакети з метамфетаміном (імітованим працівниками СБУ). Надалі Якименко та цей продавець домовилися про хабар у 10 тис. грн за укриття цього злочину і поїхали додому до продавця, де той взяв попередньо помічені СБУ кошти і передав у автівці Якименко, після чого “опера” затримали.

За результатами розслідування, прокуратура звернулася до суду із відповідним обвинувальним актом стосовно Якименка.

У суді Якименко свою вину не визнав, однак вказував, що взяв хабар, оскільки незабаром залишився б без роботи –  у той день йому повідомили про розформування сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Але гроші він брав без наміру вчиняти якісь дії, оскільки матеріали щодо наркотиків вже зареєстрували і вони знаходилися у слідчого. Крім того, Якименко не мав права приймати рішення по цим матеріалам.

У результаті, суд визнав [2] вину Олександар Якименко, оскільки вона підтвердилась результатами проведення негласних слідчих дій: аудіо-, відеоконтролю, протоколу обшуку автомобіля та місяця події, показаннями свідків, речовими доказами. Окрім цього, Якименко та слідчий, який оформляв протокол огляду та виїмку наркотиків, не входили у слідчо-оперативну групу, саме правопорушення із наркотиками Якименко не зареєстрував.

Однак, суд не зміг покласти в основу обвинувального вироку показання “продавця”, оскільки він стверджував, що Якименко, по-перше, вимагав в нього гроші, по-друге, робив це ще в березні – 3 тис. грн за “закриття очей” на збут наркотиків. Проте, відповідно до матеріалів аудіоконтролю, ця особа сама натякала Якименку питанням стосовно присутності свідків і понятих: “А без них як-небудь? …є гроші”. Крім того, Якименко після затримання цієї особи телефонував до кримінально-виконавчої інспекції для отримання інформації про необхідність з’являтися затриманим на відповідну реєстрацію (“продавець” раніше був засуджений за злочини з наркотиками умовно). Це свідчить про недостатню обізнаність Якименка про цю особу, а отже ставить під сумнів зустріч цих осіб раніше.

Стосовно можливого підбурювання з боку “продавця”, то суд не виявив активної ролі цієї особи у підбурюванні, оскільки вона запропонувала вирішити питання без слідчого та понятих, лише натякаючи про наявність грошей.

У підсумку, суд перекваліфікував злочин з ч.3 ст. 368 кримінального кодексу (отримання хабаря) на ч.1. цієї ж статті – замінив вимагання хабаря на отримання неправомірної вигоди за вчинення або невчинення певних дій. Остаточно призначив покарання у вигляді штрафу розміром 25,5 тис. грн.

Однак, прокуратура не погодилися із таким перекваліфікуванням, а Якименко наполягав на провокації злочину силовиками, тому сторони звернулися до апеляції, однак безрезультатно [3].

Касацію подавав вже тільки Якименко і теж безрезультатно [4]. Однак, думки касаційної колегії розділилися і, один із суддів виступив із окремою думкою [5]. Так, суддя Аркадій Бущенко не погодився із висновком колег про відсутність підбурювання. На обґрунтування він вказував, що у цій справі треба було з’ясувати чи були достатні підстави для проведення негласних слідчих дій за Якименко. Відповідна постанова прокурора та ухвала Апеляційного суду Запорізької області виносилися лише на підставі заяви про вимагання 3 тис. грн хабаря Якименком у березні. Однак, суд першої інстанції не визнав, що вказане вимагання у березні було. (Далі цитата судді) “Не менш важливим є те, що обвинувачення не представило суду жодних – підкреслюю, ЖОДНИХ – доказів, які були б здобуті внаслідок щільного спостереження за засудженим протягом більш ніж місяця, які підтвердили б заяву від березня або свідчили про іншу злочинні поведінку чи наміри засудженого”. Стосовно поведінки самого хабародавця, то “я не вважаю, що в контексті описуваних подій цей “натяк” означав щось інше, ніж пропозицію хабаря. Навряд чи можна очікувати, що пропозиція хабаря звучатиме: “Я пропоную вам отримати від мене неправомірну вигоду за вчинення на мою користь незаконних дій, тобто вчинити злочин, передбачений статтею 368 КК [6]. Але навіть якщо вважати це натяком, цей натяк був достатньо прозорим і однозначним, і, що важливо, був кілька разів повтореним у різних варіаціях (“Давай поедем и правильно вопрос порешаем”). Тобто була достатньо наполеглива пропозиція хабаря.

Також суддя вказував, що сама справа була важлива для формування судової практики у питанні допустимості доказів, отриманих внаслідок дозволу на проведення негласних слідчих дій, який отримали на підставі неправдивої інформації. Верховний суд міг сформулювати відповідні правові позиції, важливі для судової практики. “На жаль, ця можливість була змарнована”.

Аркадій Бущенко обійняв [7] посаду у Верховному Суді України у 2017 році. Він був [8] виконавчим директором Української Гельсинської спілки з прав людини з 2012 року. Керував роботою Центру стратегічних справ, на рахунку якого близько 60 виграних справ у Європейському суді з прав людини. Також у 2011 році представляв інтереси Ю. Тимошенко в ЄСПЛ.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/07/27/kasatsiya-pidtverdyla-vynu-opera-u-habarnytstvi-z-katehorychnym-protestom-odnoho-suddi/

URLs in this post:

[1] постановою: http://reyestr.court.gov.ua/Review/75345784

[2] визнав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62512860

[3] безрезультатно: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67176794

[4] безрезультатно: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75345784

[5] окремою думкою: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75424564

[6] статтею 368 КК: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_910952/ed_2018_06_07/pravo1/T012341.html?pravo=1#910952

[7] обійняв: https://humanrights.org.ua/ru/material/arkadij_bushhenko_pragnu_shhob_suddi_verkhovnogo_sudu_stavali_publichnimi_figurami_do_dumki_jiakih_prisluhalisjia_b

[8] був: https://chesnosud.org/candidate/buschenko-arkadiy-petrovich/

[9] Фірма заммера Еделєва півроку не платила за теплопостачання : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/08/firma-zammera-edeljeva-pivroku-ne-platyla-za-teplopostachannya/

[10] Фірма профспілки податківців підкине водія управлінню міндоходів : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/21/firma-profspilky-podatkivtsiv-pidkyne-vodiya-upravlinnyu-mindohodiv/

[11] Новенькі екскаватори водоканалу контролюватимуть через GPS : http://zp.nashigroshi.org/2013/11/28/novenki-ekskavatory-vodokanalu-kontrolyuvatymut-cherez-gps/

[12] У Сіна ще й винні залишилися “Прімбуду” за притулок для тварин : http://zp.nashigroshi.org/2013/12/18/u-sina-sche-j-vynni-zalyshylysya-primbudu-za-prytulok-dlya-tvaryn/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.