- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Паршиві деталі, поверхневий ремонт і 10% відкату – поліція розбирається з тендерами мерії

Опублікував Editor 02.08.2018 @ 10:51 в Новини | No Comments

Поліцейські Управління захисту економіки у Запорізькій області підозрюють голову Департаменту з управління ЖКГ Запорізької міськради, його заступника та посадовців КП “Управління капітального будівництва” у привласнені коштів через підконтрольні фірми. Про це йдеться в ухвалі [1] Ленінського районного суду від 17 липня.

Згідно з матеріалами справи, посадові особи Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міськради для привласнення коштів спочатку подали бюджет до відповідного комітету міськради із безпідставно завищеною статтею витрат. Надалі забезпечили перемогу у конкурсних торгах підконтрольним директору Департаменту ЖКГ міськради та його заступнику фірмам ТОВ “СП Сансет Ліфтсервіс” та ТОВ “Міський сервіс”.

Так, за спільною згодою з власниками вказаних вище фірм посадовці департаменту завищували як об’єми так і вартість робіт – через складання фіктивних дефектних актів та внесення до актів виконаних робіт недостовірних відомостей. Вказаний директор департаменту та його заступник (також голова тендерного комітету) розробляли  документацію конкурсних торгів з прописаними для вказаних фірм вимогами та надавали перевагу в укладанні договорів з підконтрольними фірмами. Останні передавали за це 10% від загальної суми підрядів та вносили до актів виконаних робіт недостовірну інформацію про фактично виконану роботу. Такі документи безпосередньо підписувало керівництво Департаменту з управління ЖКГ міськради.

У свою чергу, контроль за використанням коштів по вказаним тендерам покладений на невказаних: директора департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міськради; заступника директора зазначеного департаменту, він же голова тендерної комісії; голову бюджетної комісії Запорізької міської ради; двох заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади.

З огляду на це, слідчі наприкінці 2017 року відкрили кримінальне провадження №42017081050000102 та згодом клопотали у суді про надання тимчасового доступу з можливістю вилучення до наказів про призначення на посади та посадових інструкцій вказаних осіб. Суд це клопотання задовольнив.

В іншій ухвалі [2] по цій же кримінальній справі також вказувалося, що посадовці КП “Управління капітального будівництва” забезпечили перемогу у торгах з капітального ремонту пасажирських ліфтів житлових будинків підконтрольному ТОВ “СП Сансет Ліфтсервіс”. Робітники ж фірми при виконанні підрядів використовували неякісні запчастини, частково ремонт не проводився взагалі або замість повної заміни ліфтової кабіни замінювались лише її зовнішня частина. Також посадовці ТОВ “СП Сансет Ліфтсервіс” штучно завищили вартість виконаних робіт, а також вартість запчастин та облаштування.

Зокрема, йшлося про заміну ліфтів по пр. Ювілейному, 22 та по вул. Новокузнецькій [3], 36-А. Зараз слідство проводить огляди цих ліфтів та експертизи. Загалом за програмою бюджету міста на 2017-2019 рр. [3] кошти виділені для капітального ремонту, заміни, експертизи 200 ліфтів і ще 200 ліфтів підлягають малому капітальному ремонту.

Спеціалізованим підприємством “Сансет Ліфтсервіс” раніше [4] володів мешканець Дніпра Михайло Агеєв, – колишній помічник [5] депутата Запорізької  міської ради від “Нової політики” Віктора Гординського. Зараз фірма перереєстрована на дніпрянина Руслана Штурмака. Окрім вказаних епізодів, фірму підозрювали [4] і у фіктивному ремонті ліфту у будинку по вул. Інженера Преображенського, 9.

“Сансет Ліфтсервіс” почало отримувати підряди з літа 2016 року і назбирала їх вже на 146,6 млн грн, з яких 116,3 млн грн від вказаного Департаменту та КП.

ТОВ “Міський сервіс” зареєстровано у вересні 2016 року спочатку [6] на мешканку Покрови (Дніпропетровська область) Наталію Жорж, а тепер – на запоріжця Назара Єфименка. Директором вказується Олексій Гончаров – раніше він був помічником [5] депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Руслана Божко [7]. Гончаров працює [8] на комбінаті “Запоріжсталь”.

Руслан Божко очолює постійну комісію міськради з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів. На час обрання у 2015 році працював фінансовим директором комбінату “Запоріжсталь”.

“Міський сервіс” почало отримувати підряди з 2017 року і загалом підписала договорів вже на 33 млн грн, з них 31,9 млн грн від вказаного Департаменту та КП.

Директором [9] департаменту ЖКГ міськради з листопада [10] 2016 року є Сергій Польовий, його заступниками вказуються Геннадій Борисов та Олена Матказіна. Остання є головою тендерного комітету департаменту.

Польовий раніше був в.о. заступника начальника відділу збуту в ТОВ “Запоріжсталь-Інвест Торгпром”.

Варто додати, що у 2015 році міським головою Запоріжжя став колишній головний інженер “Запоріжсталь” Володимир Буряк, а більшість депутатських місць у міськраді дісталося партії “Опозиційний блок” із вихідцями цього ж комбінату. Надалі ж керівні виконавчі посади у мерії обійняли також колишні працівники вказаного підприємства.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/08/02/parshyvi-detali-poverhnevyj-remont-i-10-vidkatu-politsiya-rozbyrajetsya-z-tenderamy-meriji/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75504109

[2] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73456244

[3] Новокузнецькій: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73267972

[4] раніше: http://zp.nashigroshi.org/2017/05/31/kerivnyk-novostvorenoho-osbb-ne-znajshov-vidremontovanoho-na-paperah-liftu/

[5] помічник: http://zp.nashigroshi.org/2016/10/13/pomichnyky-deputativ-zaporizkoji-miskrady/

[6] спочатку: http://zp.nashigroshi.org/2017/07/07/pomichnyk-eks-findyrektora-zaporizhstali-bozhka-rozihrav-4-miljony-na-remonty-z-pidryadnykamy-zaporizhstali/

[7] Руслана Божко: http://meria.zp.ua/test/index.php?id=36&pid=200

[8] працює: https://www.061.ua/news/1456645

[9] Директором: http://zp.gov.ua/uk/persons/item/100

[10] листопада: https://www.061.ua/news/1458870

[11] Таксі для Пеклушенка : http://zp.nashigroshi.org/2013/04/29/taksi-dlya-peklushenka/

[12] Торги від управління здоров’я Запорізької міськради виграв всеукраїнський улюбленець медичної влади : http://zp.nashigroshi.org/2013/06/04/torhy-vid-upravlinnya-zdorovya-zaporizkoji-miskrady-vyhrav-vseukrajinskyj-ulyublenets-medychnoji-vlady/

[13] У “порошенківця” перед виборами забрали ділянку в центрі міста за борги : http://zp.nashigroshi.org/2015/12/04/u-poroshenkivtsya-pered-vyboramy-zabraly-dilyanku-v-tsentri-mista-za-borhy/

[14] Маловічко орендував приміщення задешево, оформивши його під архів : http://zp.nashigroshi.org/2015/12/21/malovichko-orenduvav-prymischennya-zadeshevo-oformyvshy-joho-pid-arhiv/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.