- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

У 2018 році 9 посадовців отримали штрафи за конфлікт інтересів

Опублікував Editor 10.01.2019 @ 19:19 в Новини | No Comments

Суди Запорізької області впродовж 2018 року оштрафували 9 осіб за порушення законодавства про конфлікт інтересів. Про це вдалося дізнатися під час моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень.

Так, загалом поліція склала протоколи стосовно 24 осіб, однак 8 проваджень суди закрили через відсутність правопорушення, 6 – через строки давності, 1 – через малозначність. Ще 9 осіб отримали штрафи.

У суді штрафи отримали, зокрема, в.о. генерального директора ДП “ДНДП Інститут титану” Олексій Сущинський та начальник Бердянської філії державного підприємства “Адміністрація морських портів України” В’ячеслав Резников. Закрили провадження стосовно голови Новомиколаївської райдержадміністрації Вікторії Чмельової, начальника Азоврибоохорони Сергія Чіха, начальника Новомиколаївського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області Артура Лезінського, начальника Державної установи “Оріхівська виправна колонія (№88)” Віталія Чорного.

Варто додати, що усі дії посадовці робили без повідомлення свого керівництва про конфлікт інтересів.

Нагадаємо, у 2017 році [1] за конфлікт інтересів 44 особи отримали штрафи, однак десять з них успішно оскаржили рішення. Ще 35 проваджень закрили через відсутність правопорушення або закінчення строків притягнення до відповідальності і п’ять осіб визнали винними, але провадження проти них закрили або звільнили від відповідальності з різних причин.

Посада Ім’я Вердикт/примітки
Депутат Ганнівської сільської ради Клепчев Дмитро Васильович Голосував зокрема за умови оплати своєї праці як спеціаліста-землевпорядника. Закрили [2] через відсутність правопорушення, оскільки отримання заробітної плати є не приватним інтересом, конституційним правом на працю. Крім того закон “Про місцеве самоврядування в Україні” не містить термінів “реальний конфлікт інтересів”, “потенційний конфлікт” та заборони депутату сільської ради брати участь в ухваленні рішень.
В.о. генерального директора ДП “ДНДП Інститут титану” Сущинський Олексій Дмитрович Прийняв дружину на роботу провідним інженером на 0,5 ставки. Штраф [3] 3,4 тис. грн
В.о. головного лікаря комунального закладу “Санаторій медичної реабілітації “Глорія” Запорізької облради Халіл Манзур Ахмад Встановив собі надбавку за складність та напруженість у роботі до заробітної плати протягом квітня 2017 року у розмірі 50% (400 грн). Закрили [4] через збіг строків давності.
Голова Новомиколаївської райдержадміністрації Чмельова Вікторія Вікторівна При передачі землі в оренду ТОВ “Терра”, встановила нижчу плату за аналогічну землю, ніж іншим (10% замість 12%). Крім того у декларації Вікторія Чмельова вказувала дохід  від ТОВ “Терра” за надання майна в оренду. Провадження закрили [5] через відсутність правопорушення, оскільки голова адміністрації не стояв перед вибором кому надати земельну ділянку: ТОВ “Терра”, чи іншій особі. Стосовно відсотків, то райдержадміністрація надавала ділянку за вказаною відсотковою ставкою й іншій особі.
Начальник планово-економічного відділу підприємства Веселівського виправного центру(№8) Сулім Євгенія Андріївна Призначила 3 тис. грн премії. Закрили [6] провадження через відсутність правопорушення.  Питання оплати праці належить до трудових правовідносин, а отже не відноситься до сфери приватного інтересу працівника. Вона  лише виконувала вимоги обов’язкових нормативно-правових актів, які встановлюють надбавки для певної категорії працівників
Депутат Ганнівської сільської ради Приазовського району Цвітанський Володимир Володимирович

 

Голосував за надання його батькові дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га у власність для будівництва і обслуговування господарських будівель і споруд. Штраф [7] 3,4 тис. грн
Начальник Азоврибоохорони Чіх Сергій Федорович Сім разів преміював співмешканку як робітника (надалі стала дружиною). Закрили [8] через відсутність правопорушення, оскільки свідки, які підтверджували проживання не з’явилися до суду, документів, що посвідчують їхні особи не додані. Інших свідків немає. Майбутня дружина пояснила, що протягом 2016 та частини 2017 року проживала у батьків. У вказаній квартирі робили ремонт і там ніхто не жив. Сам начальник у цей час жив у смт. Ялта (Першотравневий район), що підтвердили свідки. Стосунки між ними почалися з березня 2017 року, коли вона вже не працювала в  Азоврибохороні. Під час роботи привілеїв не мала, отримала премію за розміром відповідну посаді. До того ж представники підприємства не надавали поліції персональні данні своїх працівників, на підставі яких склали протоколи щодо правопорушення, тому їх отримали у незаконний спосіб.
Депутат Великобілозерської сільської ради Кобченко Олег Володимирович Голосував за затвердження договорів (8 тис. грн) на придбання господарських та будівельних товарів, канцелярського приладдя та додаткових угод (якими збільшили загальну суму на 18 тис. грн). Штраф [9] 3,4 тис. грн.
Начальник Новомиколаївського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області Лезінський Артур Анатолійович Не переслав скарги щодо себе за належністю до відповідних органів, а доручив розглядати їх своїм підлеглим. Надалі погодився зі змістом відповідних необґрунтованих висновків перевірок, затвердив їх та власноручно підписав, зазначив про відсутність у своїх діях ознак складу правопорушення. Провадження закрили [10] за строками давності.
Заступник директора з навчально-виховної роботи КЗ “Любимівська I-III ступенів” Гуляйпільської районної ради Стецик Валентина Петрівна Призначила свого зятя на посаду робітника з комплексного обслуговування і ремонту будівель Любимівської ЗОШ. Признала вину, а суд звільнив [11] від відповідальності через малозначність правопорушення.
заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КП “Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування” Тарасенко Володимир Миколайович Призначив себе на посаду лікаря ортопеда-травматолога відділення з обслуговування дорослого населення поліклініки за сумісництвом і отримав 3,7 тис. грн. Закрили [12] провадження через закінчення строків давності.
Нестерянський сільський голова Оріхівського району Дернова Тетяна Миколаївна Преміювала свого зятя як працівника сільради. Визнали винуватою, але закрили [13] провадження через закінчення строків притягнення до відповідальності.
Депутата Великобілозерської сільської ради Кравченко Наталія Миколаївна Голосувала за затвердження договору між сільрадою та собою як підприємцем на придбання вугілля на 119 тис. грн. Штраф [14] 3,4 тис. грн. Апеляція скасувала [15] і закрила через відсутність правопорушення, оскільки до цього не встановили в чому саме полягає суперечність між приватнім інтересом та представницьким інтересом Наталії Кравченко. Не з’ясовано, як саме під час позачергової сесії проводилось голосування (пакетно чи по питанню окремо), чи проголошувались предмети договорів і їх сторони перед голосуванням питання, чи мав значення голос Наталії Кравченко для прийняття відповідного рішення.

Підготовка порядку денного до дев’ятої сесії Великобілозерської сільської ради входила до компетенції голови сільради.

Вказані договори вже були виконані.

Директор Кам’янсько-Дніпровської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України Удовенко Володимир Володимирович Орендував два власні автомобілі і поклав обов’язок його обслуговування на підприємство за рахунок бюджетних коштів (отримав 80 літрів пального). Наклали [16] штраф 5,1 тис. грн. Апеляція скасувала [17] та закрила за строками давності.
заступник директора Національного природного парку “Великий Луг” Крайник Юлія Миколаївна Преміювала себе у розмірі 40% від посадового окладу. Штраф [18] 3,4 тис. грн.
Депутат та секретар Сонячної сільської ради Марковська Ірина Олександрівна Голосувала за премію у розмірі п`яти посадових окладів. Визнали [19] винною, але закрили провадження через закінчення строків давності.
Директор ДП “Інститут рибного господарства та екології моря” Ізергін Леонід Владиславович Підписував договори поставки та надання послуг з підприємцем, який з ним володіє ТОВ “Гобіус ЛТД”. Також підписував з цією фірмою додаткову угоду про суборенду нежитлового приміщення. Закрили [20] провадження через відсутність правопорушення. Леонід Ізергін подав заяву про вихід із складу учасників ТОВ “Гобіус ЛТД” та продаж належної йому частки в статутному капіталі, також через суд зобов’язав зареєструвати вказані зміни. Повідомив голову Державного агентства рибного господарства України про можливість потенційного конфлікту інтересів.
Директор Національного природного парку “Великий Луг” Йосипенко Тамара Дмитрівна Підписала наказ про надання премії своєму сину як інспектору охорони ПЗФ, також затвердила йому атестацію

Наклали [21] штраф 3,4 тис. грн

 

Депутат Великобілозерської сільської ради Тронь Іван Андрійович Голосував за затвердження договору на придбання металевих контейнерів для сміття на 46 тис. грн між сільрадою та ТОВ “Старт”, де він є директором. Штраф [22] 3,4 тис. грн
Капітан внутрішньої служби директора підприємства, заступник начальника установи з виробництва ДП “Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України №8” Адасько Володимир Олександрович Преміював себе на 1050 грн. Штраф [23] 3,4 тис. грн. Також стягнули виплачену тисячу.
Головний інспектор ВП “ЗАЕС” ДП “НАЕК “Енергоатом” Валєєв Володимир Кадирович Ініціював питання про преміювання своєї доньки на 6 тис. грн (написав службову записку)  – старшого інспектора по експлуатації атомних станцій керівника групи інспекції з експлуатації. Штраф [24] 6,8 тис. грн. Апеляція скасувала [25] і призначила штраф 3,4 тис. грн, оскільки для призначення найсуворішого покарання не було обтяжливих обставин, сам прокурор у першій інстанції просив саме 3,4 тис. грн штрафу.

 

 

Начальник Бердянської філії державного підприємства “Адміністрація морських портів України” Резников В’ячеслав Олександрович розглядав питання щодо переформування посадового окладу своїй дружині як “Економісту 1 категорії” сектору з обліку доходів і розрахунків та підписав наказ про доплату. Штраф [26] 3,4 тис. грн
Директор КП „Автогосподарство” Трегубов В’ячеслав Юрійович Прийняв на посаду начальника майстерні сина. Закрили [27] провадження через відсутність правопорушення, оскільки матеріали справи не містять доказів, що неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів вчинене умисно, коли він усвідомлював протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачав її шкідливі наслідки і бажав їх або свідомо допускав настання цих наслідків. Начальник майстерні підприємства, начальник ремонтної майстерні безпосередньо не підпорядковується директору КП „Автогосподарство”.
Начальник Державної установи “Оріхівська виправна колонія (№88)” Чорний Віталій Іванович Преміював свою дружину  старшого інспектора відділу інтендантського та господарського забезпечення у розмірі 300 %. Закрили [28] провадження через відсутність правопорушення, оскільки питання преміювання співробітників ДУ “Оріхівська виправна колонія (№88)” вирішується рішенням постійно діючою балансової комісією установи на її засіданнях, яке в подальшому затверджується наказом начальника установи. Начальник лише затверджує рішення балансової комісії, а не приймає рішення з даного приводу.

Матеріали справи не містять доказів, що неповідомлення правопорушником у встановленому законом порядку про наявність реального конфлікту інтересів вчинене умисно, коли він усвідомлював протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачав її шкідливі наслідки і бажав їх або свідомо допускав настання цих наслідків.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/01/10/u-2018-rotsi-9-posadovtsiv-otrymaly-shtrafy-za-konflikt-interesiv/

URLs in this post:

[1] у 2017 році: http://zp.nashigroshi.org/2018/02/06/koho-ne-karaly-za-konflikt-interesiv-u-2017-rotsi/

[2] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78759384

[3] Штраф: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78653630

[4] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78348971

[5] закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75773437

[6] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75534332

[7] Штраф: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/76338742

[8] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75020729

[9] Штраф: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74894732

[10] закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74877791

[11] звільнив: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74684613

[12] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74389795

[13] закрили: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74350797

[14] Штраф: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74055889

[15] скасувала: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74822200

[16] Наклали: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73964773

[17] скасувала: http://reyestr.court.gov.ua/Review/75119646

[18] Штраф: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73641535

[19] Визнали: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73434643

[20] Закрили: http://zp.nashigroshi.org/2018/04/13/pislya-harnoho-vypravdovuvannya-dyrektorom-derzhinstytutu-sud-ne-pobachyv-konfliktu-interesiv-v-ukladanni-nym-kontraktiv-zi-svojim-biznes-partnerom/

[21] Наклали: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73070634

[22] Штраф: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72904506

[23] Штраф: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72951468

[24] Штраф: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72711953

[25] скасувала: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73935400

[26] Штраф: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72227302

[27] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/71769424

[28] Закрили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/71555220

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.