- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Посереднику за допомогу в оформленні пенсій мешканцям окупованих територій дали два роки умовно

Опублікував Editor 18.01.2019 @ 15:57 в Новини | No Comments

Бердянський міськрайонний суд вироком [1] від 22 грудня дав Сергію Костоглотову два роки умовно за підробку документів і шахрайство при посередництві у оформленні довідок для псевдопереселенців.

Згідно з матеріалами справи, Сергій Костоглотов у 2015 році погодився за грошову винагороду допомогти вісімнадцяти особами з Макіївки (тимчасово непідконтрольна Україні територія) оформити пенсійне забезпечення без їхньої фактичної присутності та проживання у Бердянську. Для цього вони передали йому не завірені належним чином копії паспортів, пенсійні посвідчення та ідентифікаційні номери.

Для оформлення документів Сергій Костоглотов також вступив у змову з трьома невказаними посадовцями управління Пенсійного фонду в Бердянську та Бердянському районі (є окремі провадження), які прийняли вказані документи без довіреностей, також підроблені заяви на запит пенсійної справи та заяви про нарахування пенсій на поточний рахунок (замість майбутніх пенсіонерів у них розписувався Костоголов).

Надалі посадовці завірили копії паспортів, довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, виданих на ім’я внутрішньо переміщених осіб, тим самим сформували підготовчі пенсійні справи з завідомо підробленими документами. Зробили вони це без присутності пенсіонерів, з підробленими підписами у документах, даними щодо їхнього проживання в Бердянську та без надання оригіналів документів. Після посадовці надали ці документи керівництву (було введене в оману), яке винесло відповідні розпорядження, і особи отримали на рахунки загалом 364 тис. грн, а Костоголов надалі зняв гроші через банкомат. (Перший посадовець оформив документів на 93,5 тис. грн, другий – на 89,7 тис грн, третій – на 180,9 тис. грн).

З огляду на це, поліція відкрила кримінальне провадження №12016080130000834 за ст. 358 та ст. 190 кримінального кодексу (шахрайство та підроблення документів), а прокуратура згодом звернулася до суду із відповідним обвинувальним актом стосовно Сергія Костоголова.

Сергій Костоголов визнав себе винним, просив суворо не карати, врахувати, що у зв’язку з цими подіями у нього було 2 інфаркти. Додатково вказував, що для деяких осіб він знімав кошти, які потім передавав.

У підсумку суд призначив Костоголову 3 роки позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки. Також визнав недоцільним дослідження доказів щодо обставин, які ніким не оспорюються; обмежився допитом обвинуваченого та дослідженням матеріалів, що характеризують його особу. Вказував, що обвинувачений є інвалідом 2 групи, не становить значної небезпеки для суспільства, він щиро покаявся, активно сприяв розкриттю злочину, раніше не судимий, за місцем проживання характеризується позитивно. Окремо, орган пробації зазначав про можливість його виправлення без позбавлення та обмеження волі. Правопорушенням завдана шкода на 364 тис. грн, але цивільний позов не заявляли.

Додатково суд роз’яснив, що за такої скороченої процедури розгляду справи, учасники провадження будуть позбавленні права оскаржити обставини в апеляції.

Варто додати, що провадження за підозрою у оформленні пенсійних документів на п’ятьох осіб (і сумою виплат – 93,5 тис. грн) головним спеціалістом відділу обслуговування громадян управління ПФУ в м. Бердянську та Бердянському районі Лілією Бучастою [2] розглядається окремо [3] (остання дата розгляду 19.10.2018).

Інформації стосовно інших посадовців у судовому реєстрі знайти не вдалося.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/01/18/poserednyku-za-dopomohu-v-oformlenni-pensij-meshkantsyam-okupovanyh-terytorij-daly-dva-roky-umovno/

URLs in this post:

[1] вироком: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79031228

[2] Лілією Бучастою: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_435c7956-1276-480c-8f83-54dfbc370746

[3] окремо: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69739246

[4] Пошта замовила собі обслуговування реєстраторів на 800 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2014/10/29/poshta-zamovyla-sobi-obsluhovuvannya-rejestratoriv-na-800-tysyach/

[5] Прикордонники купили вишки в компанії з російським корінням і сітку в харківського регіонала : http://zp.nashigroshi.org/2015/07/29/prykordonnyky-kupyly-vyshky-v-kompaniji-z-rosijskym-korinnyam-i-sitku-v-harkivskoho-rehionala/

[6] “Бердянськбудтресту” віддали 5-мільйонний підряд на ремонт дамби : http://zp.nashigroshi.org/2017/12/14/berdyanskbudtrestu-viddaly-5-miljonnyj-pidryad-na-remont-damby/

[7] Минулого року СБУ піймало і оштрафувало трьох осіб за ручки з відеокамерами : http://zp.nashigroshi.org/2018/02/02/mynuloho-roku-sbu-pijmalo-i-oshtrafuvalo-troh-osib-za-ruchky-z-videokameramy/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.