- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

“Онуру”, доки очікували судову заборону на підписання договору, замовили ремонт бердянської траси на 643 мільйона

Опублікував Editor 20.02.2019 @ 19:52 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 15 лютого призупинив два тендери на ремонт бердянської дороги з очікуваною вартістю 1 млрд грн.

Згідно з матеріалами справи, Служба автомобільних доріг у Запорізькій області у грудні 2018 року оголосила [2] про закупівлю з поточного середнього ремонту частини автомобільної дороги Н-30 Василівка – Бердянськ очікуваною вартістю 643 млн грн на ділянці км 7+000 – км 55+082 (Р-37 Енергодар – Василівка – Бердянськ на ділянці км 80+784 – км 128+866).

На тендер подалися три фірми: ТОВ “Бердянськбудтрест”, ТОВ “Онур конструкціон інтернешнл”, ТОВ “Автомагістраль-Південь”.

Однак пропозицію ТОВ “Бердянськбудтрест” відхили, і не допустили до аукціону. У рішенні тендерного комітету вказувалося, що учасник не підтвердив свою кваліфікацію в частині виконання впродовж 2015-2018 рр. поточних середніх ремонтів доріг державного значення загального користування в Україні чи країнах ЄС у певних об’ємах; та у певних об’ємах окремих видів дорожніх робіт (влаштування шару основи із щебенево-піщаної суміші укріпленої цементом методом “холодного ресайклінгу”, влаштування верхнього шару покриття із ЩМАС) “За” проголосували усі 6 членів комітету.

З цим “Бердянськбудтрест” не погодилося, та звернулося до суду із заявою про забезпечення позову шляхом заборони тендерному комітету вчиняти будь-які дії стосовно вказаної закупівлі. Представники фірми вказували, що Служба автомобільних доріг у Запорізькій області не виконала у повному обсязі рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України щодо усунення дискримінаційних вимог тендерної документації. Це невиконання й призвело до того, що пропозицію ТОВ “Бердянськбудтрест” не допустили до аукціону (не виправили вимоги за яким й відхилили фірму). Без призупинення закупівлі та заборони укладати договір, фірма не зможе поновити свої порушені права. Крім того, дії “автодорівців” можуть нанести шкоду державним інтересам – для виконання робіт використовуються державні кошти і чим більше буде учасників, тим економічно вигідніша може бути пропозиція.

Суд прислухався до аргументів фірми, і вказану заяву задовольнив.

Варто додати, суд виніс цю ухвалу 15 лютого з негайним виконанням. Однак підписав її лише 18 лютого. І саме 18 лютого о 15 годині  уклали угоду з ТОВ “Онур конструкціон інтернешнл” вартістю 643,43 млн грн – сумою на 25 тис. грн меншою від очікуваної вартості.

Окрім цього, той же суддя задовольнив [3] ще одну аналогічну заяву фірми щодо призупинення тендеру [4] з ремонту іншої частини цієї дороги на ділянці км 112+026 – км 143+003 (Р-37 Енергодар – Василівка – Бердянськ на ділянці км 185+810 – км 216+787) очікуваною вартістю 457 млн грн. Ця закупівля зупинилася на етапі допущення учасників до аукціону (серед учасників додалося ТОВ “ДС пром груп”).

ТОВ “Бердянськбудтрест” також брало [5] участь у тендері щодо ремонту третьої частини вказаної дороги очікуваною вартістю 344 млн грн на ділянці км 89+526 – км 112+026 (Р-37 Енергодар – Василівка – Бердянськ на ділянці км 163+310 – км 185+810), однак фірму відхилили і там. Вказаний тендер знаходиться на етапі наміру укладання договору з переможцем – ТОВ “Автомагістраль-Південь” з пропозицією 337 млн грн. Інформацію щодо намагання призупинити цю закупівлю у судовому реєстрі знайти не вдалося.

Варто додати, ТОВ “Бердянськбудтрест”  в тендері на 643 млн грн двічі звертався зі скаргою до АМКУ. У першій скарзі щодо дискримінаційних умов тендерної документації йшлося, зокрема, про вимоги до техніки та досвіду виконання низки окремих робіт учасниками торгів. “Бердянськбудтрест” наголошувало на необхідності виключити ці пункти з вимог тендеру. АМКУ підтвердило дискримінаційність цих вимог та зобов’язало Службу автодоріг “усунути наведені порушення шляхом внесення змін до документації в цій частині”.

Службу автодоріг надалі лише зменшила необхідний обсяг досвіду виконання спеціалізованих  робіт. Після цього “Бердянськбудтрест” знову звернулося до АМКУ, але комітет став на сторону замовника. Аргументація такого рішення не наводилася, – відмінність між двома рішеннями полягала лише у аргументації . Вдруге Службу автодоріг вказувала, що не врахування основних та специфічних видів робіт, а також їх обсягів, призведе до того, що аналогічним договором будуть вважатися навіть роботи з організації та безпеки дорожнього руху. У “Бердянськбудтрест” не достатньо навіть досвіду виконання певних неспецифічних робіт. При цьому, учасники могли надавати договори за останні 5 років, у тому числі і щодо робіт, які виконували субпідрядники.

Варто додати, що Служба автодоріг  відхилила пропозицію “Бердянськбудтресту” ще й через непідтвердження об’ємів виконання поточних середніх ремонтів доріг державного значення загального користування в Україні чи країнах ЄС впродовж 2015-2018 рр. Оскарження цього пункту “Бердянськбудтрест” включив лише у скарзі до АМКУ по другій оскаржуваній у суді закупівлі, яку задовольнили.

ТОВ “Бердянськбудтрест” зареєстроване на “Азовську регіональну лабораторію сертифікаційних випробувань мастил та олив” (90%) та Компанію з управління активами “Славутич-інвест” (10%). Фірмою “Азовська регіональна лабораторія сертифікаційних випробувань мастил та олив” (Азовлісма) володіє Світлана Векленко, яка пов’язана [6] з народним депутатом Олександра Поньомарьова.

 


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/02/20/onuru-doky-ochikuvaly-sudovu-zaboronu-na-pidpysannya-dohovoru-zamovyly-remont-berdyanskoji-trasy-na-643-miljona/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79866261

[2] оголосила: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-10-11-000398-a

[3] задовольнив: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79866343

[4] тендеру: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-12-07-001267-b

[5] брало: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-11-02-000920-c

[6] пов’язана: http://zp.nashigroshi.org/2018/12/28/berdyanskbudtrest-vklalo-za-6-miljoniv-vdvichi-tonshyj-vid-tehzavdannya-asfalt-politsiya/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.